Shteti do të sigurojë 14 milionë denarë për rrethimin dhe mbulimin e arsenit në Llojan

Ministria e Mjedisit Jeësor dhe Planifikimit Hapësinor në buxhetin për vitin e ardhshëm 2023 do të ndajë 14 milionë denarë për rrethimin dhe mbulimin e deponisë me arsen dhe antimon në fshatin Llojanë. Bëhet fjalë për lokacionin e rrezikshëm që ndodhet në rrethin e ish-minierës “Llojan” dhe është vetëm 100 metra larg shkollës fillore “Rilindja”. Meta.mk dhe Portalb.mk kanë shkruar për këtë lokacion më shumë se një vit më parë, i cili së bashku me deponinë në Tabanoc shkakton ndotje të tokës, ujit dhe ajrit në këtë rajon, transmeton Portalb.mk.

Lajmin se shteti ka siguruar mjete për rrethimin dhe mbulimin e arsenit në Llojan e ka bërë të ditur dje ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor Naser Nuredini, i cili para mediave ka prezantuar buxhetin e ministrisë së tij për vitin 2023.

“Buxheti i Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor për vitin 2023, edhe pse duket i vogël, megjithatë, për dallim nga viti 2019 kur ishte diku rreth 556 milionë denarë, dukshëm është rritur dhe buxheti bazë për vitin 2023 sillet rreth 977 milionë e 540 mijë denarë”, tha ministri Nuredini.

Deponia me arsen të shpërndarë dhe mbetje minerale të tjera në Llojan është një nga pikat e nxehta ekologjike në vend. Nuredini ka sqaruar dje se në vitin 2023 do të vazhdojnë me investimet për t’u marrë me problemet e zonave të kontaminuara në vend. Pra, nga buxheti i kësaj ministrie, përveç mjeteve të donatorëve, siguruan edhe 32 milionë denarë nga buxheti për realizimin e projektit për rehabilitimin e tokës së ndotur me lindan në rrethin e OHIS-it.

Si masë për përballimin e ndotjes me krom gjashtëvalent në fshatin Jegunovc, vitin e ardhshëm shteti do të sigurojë 9,15 milionë denarë për funksionimin e impiniatit që ndodhet në afërsi të fabrikës “Jugohrom”. Në këtë mënyrë do të vepronim në mënyrë parandaluese dhe do të parandalonim ndotjen e mundshme të ujërave sipërfaqësore dhe nëntokësore nga deponia afër “Jugohromit”.

Pasi Meta.mk dhe Portalb.mk shkruan për ndotjen me arsen në dhjetor të vitit të kaluar, qeveria fillimisht ia hoqi koncesionin për shfrytëzimin e arsenit në Llojan koncesionarit paraprak turk, ndërsa Ministria e Ekonomisë është në proces të përgatitjes së studimit të fizibilitetit për dhënien me koncesion të ri për shfrytëzimin e arsenit nga ish-miniera “Llojan”.

Qeveria e ndërpreu kontratën me koncesionarin turk për shfrytëzimin e arsenit në Llojan

Inspektorati Shtetëror i Mjedisit (ISHM) në dy raste vitin e kaluar dhe këtë vit i ka bërë thirrje Ministrisë së Mjedisit që të sigurojë mjete për rrethimin dhe etiketimin e duhur të arsenit, si dhe për rehabilitimin e terrenit në Llojan dhe Tabanoc.

Gjithashtu, në afërsi të arsenit të shpërndarë ka fusha në të cilat mbillen kultura të ndryshme bujqësore, për të cilat lind pyetja se ku përfundon ushqimi i tillë.

Pranë fshatit Llojan është ndërtuar një linjë lokale e ujësjellësit, por shumica e shtëpive vazhdojnë të përdorin ujin nga puset, i cili është jashtëzakonisht i ndotur me arsen, gjë e cila është vërtetuar nga analizat laboratorike të kryera nga kompetentët. institucionet në periudhën para vitit 2021.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button