Përvoja e të lexuarit dhe kriza me leximin sot

 23 prill, Dita Botërore e Librit

Dita Botërore e Librit dhe e të Drejtave të Autorit është ngjarje  që promovon kënaqësinë e librave dhe leximit. 23 Prilli është një datë është data në të cilën humbën  disa autorë të shquar, William Shakespeare, Miguel de Cervantes dhe Inca Garcilaso de la Vega. Kjo datë ishte një zgjedhje e natyrshme për Konferencën e Përgjithshme të UNESCO-s, të mbajtur në Paris në 1995, për t’i bërë një nderim mbarëbotëror librave dhe autorëve në këtë datë, duke inkurajuar të gjithë të kenë qasje në libra.Librat luajnë një rol unik në mbështetjen e zhvillimit të identiteteve tona si lexues, duke mbështetur përvojat thelbësore si përzgjedhja e librave dhe diskutimet për librat me miqtë. Dita Botërore e Librit ka për qëllim  të ndryshojë jetën përmes dashurisë për librat dhe leximin e librave. Misioni është për të siguruar që të gjithë ne të mund të përjetojmë fuqinë që ndryshon jetën e librave dhe leximit që nuk ka qenë kurrë më në krizë.

Gjylten Ajruli nga Bibliotekare e Lartë në IN Biblioteka “ Koço Racin”- Tetovë,thotë’’IN Biblioteka “ Koço Racin”- Tetovë, përskaj zbehjes së dëshirës për të lexuar apo edhe të një krize të të lexuarit siç jemi mësuar të dëgjojmë shpesh kohëve të fundit, vazhdon të numërojë me afro 6 mijë lexues aktiv, numër ky që aspak nuk duhet të jetë i mjaftueshëm kur dihet që Tetova është qytet edhe i dy universiteteve. Sa lexohet kohëve të fundit, çka lexojnë më së tepërmi apo cilat janë materialet që më tepër i kërkojnë lexuesit janë gjithmonë çështje që janë të lidhura ngushtë me punën e një punonjësi biblioteke. Viteve të fundit vërtet vërehet një zbehje e dëshirës për të lexuar gjithmonë duke u bazuar në faktorët tjerë që ndikojnë në këtë proces, por nuk mungojnë edhe lexuesit fanatikë që zhvillimin e teknologjisë, internetin apo informacionet që mund të merren më lehtë as që i vënë para librit.

Në vijim janë titujt që këtë vit kanë qenë më të kërkuara në Bibliotekën e Tetovës: Elif Shafak- ‘’Ishulli i pemëve të zhdukura’’, Matt Haig-‘’ Biblioteka e mesnatës’’, Nikos ‘’Kazatzakis-’’Vëllavrasësit’’, Roxane van Iperen- ‘’Motrat e Aushvicit’’, Collen Hoover: “Kujtimet e tij”, “Mbaron me ne”,  “Fillon me ne”, Kirstey Moseley- ‘’’Gjithmonë ti, Riley’’, Agatha Christie: “ Vrasja e Roxher Akrojdit”. “ Vdekje në Nil”, Zejna Halimi – ‘’Trashëgimia ernokulturore e Rekës së Epërme’’, Heather Morris- ‘’Tri motrat’’, Orhan Pamuk-‘’Çudia në mendjen time’’, Dale Carnegie- ‘’Arti për t’u bërë i paharrueshëm’’. Përse duhet të lexojmë? Ka shumë arsye pse duhet të lexosh një libër. Përveç se përmes librit ne gjithmonë mund të ikim nga një situatë depresive, në të njëjtën kohë ne përfitojmë edhe shumë gjëra të tjera që kanë rëndësi të madhe për zhvillimin tonë fizik dhe mendor. Leximi është një stërvitje  e trurit, stimulon imagjinatën, pasuron fjalorin dhe për më tepër është një zbavitje dhe relaksim dhe ju ofron të bëni një jetë të qetë dhe të lumtur. Të gjitha këto janë të vërtetuara edhe shkencërisht andaj për t’i ikur ankthit, stresit dhe shumë faktorëve negativ që na rrethojnë në punë, shkollë apo kudo që jemi, ju mund të filloni të lexoni. Leximi ka aftësi të zhvendosë mendjen tuaj në botën e tij, duke ju bërë të harroni të gjitha problemet tuaja. Të lexosh do të thotë të jetosh! Me lexim ju kalisni durimin dhe forconi përqendrimin. Ju bëheni më të shkathët, flisni pastër dhe bukur, jeni më të zgjuar nga njëra anë por nga ana tjetër edhe më të qetë dhe të rritur’’.

‘’Ne mendimin tim edhe me sa unë kam kontakt me njerëz që lexojnë dhe  romanet janë më të lexuarit, ka një kategori që lexojnë self-helper libra. Nuk e di sa lexohet se s’kam njohuri as nuk kam bërë ndonjë hulumtim por bazuar në numrin e njerëzve sa qëndrojnë online, ose edhe shifrave marramendëse  të ndjekësve të programeve televizive supozoj që kohë shumë pak ose edhe aspak mund t’i kushtohen leximit nga popullata e gjerë por kjo vazhdon te jete hipotezë nga ana ime. Titujt e preferuar:“Të martat me Morin” nga Mitch Albom, “Mjetet” nga Phil Stutz & Barry Michels, ‘’Alkimisti’’ nga Paulo Coelho. Që të nxitet leximi njerëzit kanë nevojë të kuptojnë dhe shohin rëndësinë e leximit, se sa formëson personalitetin dhe përmirëson mënyrën e komunikimit që më pas këto të dyja janë një faktor i suksesit. Njerëzit duhet të gjejnë çfarë duan të lexojnë edhe të vetëdijesohen nga vetvetja se mund të lexojnë nuk kam bërë ndonjë hulumtim ose mund të formësojnë shprehi leximi. Ndikimi teknologjik dhe lehtësia e informacioneve e ka ulur  ekskluzivitetin librit, pasi edhe nga natyra njerëzit duan “lehtë dhe shpejtë” por që a është e mirë diçka që e merr lehtë dhe shpejtë ngel në pikëpyetje. Zakonisht lexoj  deri në 15 libra në vit mirëpo varion shumë, në muaj gjithashtu dallon varësisht muajit, ka raste kur lexoj 2-3 libra për një muaj ka raste kur nuk mundem as edhe një “, thotë Sabrije Tefiki, Asistente ne Fakultetin Filozofik, UT. Leximi, mbetet mënyra më e mirë për të kuptuar thellësisht çdo temë. Për më tepër, leximi stimulon aftësinë për të zgjidhur problemet, pasi historitë sjellin pengesa që hasen në mënyrë të ngjashme në jetë. Leximi është një formë shprehjeje si asnjë tjetër, që qetëson mendjen duke na lejuar të braktisim egon tonë, qoftë edhe për pak çaste.

Shkruan:

Donika Bakiu

 

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button