Gjykata e Apelit konfirmoi vendimin për rastin “Reket”: 9 vjet burg për Boki 13, 7 për Katica Janevën

Gjykata e Apelit në Shkup e konfirmoi plotësisht vendimin për çështjen “Reket”, me të cilin Bojan Jovanovski – Boki 13 u dënua me 9 vjet burg, dhe ish-prokurorja speciale Katica Janeva me 7 vite burg, transmeton Portalb.mk.

Gjykata e Apelit tha se ata shqyrtuan ankesat e dy të pandehurve, si dhe Prokurorinë e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit, e cila kërkoi dënime më të larta, pas së cilës ata vendosën t’i refuzojnë ato dhe të konfirmojnë verdiktin e dhënë nga Gjykata Themelore Penale në Shkup.

Me vendimin e Gjykatës së Apelit, vendimi bëhet në formë të prerë, pas së cilës Gjykata Penale në Shkup duhet të dërgojë të pandehurit një akt referimi në burg, ku ata do të duhet të vuajnë dënimin e tyre. Të dy aktualisht janë në arrest shtëpiak.

Në “Raket” Jovanovski u dënua për veprimet e marrjes së një shpërblimi për ndikim të paligjshëm dhe pastrim parash, kurse Janeva për abuzim të pozitës zyrtare dhe autoritetit.

Në të njëjtën çështje me ta, Zoran Mileski-Kiçec gjithashtu u akuzua për marrjen e një shpërblimi për ndikim të paligjshëm, por në seancën e parë në dhjetor 2019 ai u deklarua fajtor dhe u dënua me 3 vjet burg. Nga tetori i vitit të kaluar ai e ka shërbyer atë në Burgun e Strugës.

Sipas aktakuzës, si dhe vendimit të shkallës së parë për “Reket”, pasi Prokuroria Speciale Publike hapi hetimin “Imperia” në nëntor 2018, u kërkuan para nga biznesmeni i dyshuar Orce Kamçev, në mënyrë që ai të merrte trajtim preferencial, të tilla si revokim i paraburgimit, kthim i pasaportës një dëshmitari të mbrojtur ose përfundimi i një marrëveshjeje. Prokuroria pretendoi dhe gjykata beson se është provuar, se 1.5 milion euro u arkëtuan nga Kamçev.

Nga ana tjetër, Jovanovski dhe Janeva, gjatë gjykimit hodhën poshtë akuzat e tilla, duke akuzuar se ishte një çështje e ngritur për të shpëtuar biznesmenin Kamçev. Çështja u quajt politike, ashtu si dhe vendimi i shkallës së parë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button