Parlamenti bullgar miratoi deklaratë me të cilën dënon ashpër dhunën ndaj bullgarëve në RMV

Kuvendi bullgar dënoi kategorikisht dhunën ndaj bullgarëve maqedonas në Republikën e Maqedonisë, si dhe nënvlerësimin e problemit të të drejtave dhe sigurisë së bullgarëve në RMV. Sofja dënoi gjuhën e urrejtjes dhe këmbëngul në zbatimin e Marrëveshjes së Miqësisë, të cilën autoritetet në Shkup nuk e respektojnë. Kështu thuhet në deklaratën e Kuvendit Kombëtar, të miratuar me shumicë, raporton BGNES, transmeton Portalb.mk.

Dokumenti u miratua vetëm një ditë pasi një delegacion i bullgarëve maqedonas u prit në Komisionin Evropian nga Komisioneri Evropian për Zgjerimin Oliver Varheyi. Një nga arsyet për miratimin e deklaratës është rrahja brutale e bullgarit Hristijan Pendikov, sekretar i klubit bullgar në Ohër “Car Boris i Tretë”. Pendikov është pranuar për mjekim në gjendje të rëndë në Akademinë e mjekësisë, ku aktualisht po shërohet, raporton BGNES.

Me 184 vota “për” dhe 1 “abstenim”, deputetët në Kuvendin e 48-të Popullor miratuan raportin në të cilin dënojnë ashpër retorikën antibullgare në RMV.

Raporti bashkon propozimet e Desislava Atanasova nga GERB, Andrej Gyurov nga PP, Kostadin Kostadinov nga Prerodba dhe Elisaveta Belobradova dhe Stojan Mihalev nga DB.

Deklarata përbëhet nga 9 pika:

  • Kuvendi Popullor dënon kategorikisht manifestimet dhe thirrjet për dhunë ndaj bullgarëve në Maqedoninë e Veriut, organizatave dhe klubeve të tyre, dhe veçanërisht krimin e rëndë kundër bullgarit Hristijan Pendikov dhe insiston me vendosmëri në marrjen e masave sistematike nga të gjitha institucionet për zbulimin dhe nxjerrjen e autorëve para drejtësisë;
  • Dënon gjuhën e urrejtjes në Maqedoninë e Veriut kundër bullgarëve vendas dhe Bullgarisë, si dhe manifestimet e saj në mjedisin politik, publik dhe mediatik. U bën thirrje autoriteteve dhe institucioneve në Maqedoninë e Veriut që të marrin masa gjithëpërfshirëse, urgjente dhe efektive për të luftuar gjuhën e urrejtjes dhe krimet e urrejtjes në të gjitha format dhe manifestimet kundër qytetarëve bullgar dhe qytetarëve me vetëdije bullgare. Shpreh gatishmërinë e plotë për të ofruar çdo ndihmë për arritjen e këtij qëllimi, duke përfshirë bashkërisht me partnerët dhe institucionet ndërkombëtare;
  • Hedh poshtë, përçmimin dhe refuzimin e vazhdueshëm të përgjegjësisë për ekzistimin e një problemi me të drejtat dhe sigurinë e bullgarëve në Maqedoninë e Veriut;
  • Kundërshton moszbatimin e përhershëm të Marrëveshjes për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim ndërmjet Republikës së Bullgarisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut nga viti 2017 dhe protokolleve dypalëshe nga mbledhjet e Komisionit të përbashkët ndërqeveritar nga neni. 12 të 2019 dhe 2022;
  • Shpreh shqetësimin se përshkallëzimi i fushatës antibullgare në Maqedoninë e Veriut mund të kërcënojë procesin e përfshirjes së bullgarëve në Kushtetutën e vendit, si dhe zhvillimin e proceseve dhe institucioneve demokratike në Maqedoninë e Veriut dhe rrugën e saj drejt anëtarësimit në Bashkimin Evropian, që u shërben interesave të vendeve të palëve të treta;
  • Kundërshton ndryshimet në Ligjin për shoqatat dhe fondacionet nga viti 2022, të cilat diskriminojnë dhe kufizojnë qëllimisht të drejtën e asociimit të bullgarëve në Maqedoninë e Veriut. Këto ndryshime mund të pengojnë dhe paracaktojnë veprimtarinë e Komisionit të Përbashkët Multidisiplinar, sipas nenit. 8 të Marrëveshjes 2017 për periudha dhe persona të caktuar;
  • Refuzon deklaratat e rreme dhe manipuluese për të kaluarën bullgare në hapësirën publike dhe politike të Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe i pranon ato si mbjellje të qëllimshme të urrejtjes ndaj Bullgarisë dhe bullgarëve;
  • Thekson se mbrojtja e të drejtave të qytetarëve bullgarë dhe qytetarëve me vetëdije bullgare në Maqedoninë e Veriut duhet të garantohet gjithashtu përmes përdorimit të plotë të instrumenteve të vendosura në kornizën e negociatave të miratuara nga Bashkimi Evropian dhe me vendimin e Asamblesë Kombëtare të 47-të e datës 25 qershor 2022;
  • U bën thirrje qytetarëve, organizatave dhe institucioneve në Maqedoninë e Veriut, të cilët janë vërtet të përkushtuar ndaj vlerave demokratike dhe rrugës evropiane të vendit, të mbajnë qëndrim të qartë dhe të insistojnë në ndryshimin e nevojshëm.

Kujtojmë që ditëve të fundit janë rritur tensionet mes Bullgarisë dhe Maqedonisë së Veriut si shkak i sulmit të sekretarit të klubit bullgar Car Boris Treti” në Ohër, i cili ka shtetësi të RMV-së por deklarohet si bullgar.

Ministri teknik i Jashtëm i Bullgarisë, Nikollaj Millkov, deklaroi se Bullgaria do të marrë të gjitha masat për rastin “Pendikov” dhe tashmë punohet për këtë. Ai tha gjithashtu se për shënimin e lindjes së Goce Dellçevit më 4 shkurt, të dyja vendet dhe kryesisht institucionet në RMV duhet të qëndrojnë të qetë dhe të përmbahen nga çdo provokim për të siguruar rendin e nevojshëm.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button