Prokuroria ka ngritur aktakuzë për Janevën, Jovanovskin dhe Milevskin për rastin “Reket”

Prokuroria Themelore Publike e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit ngriti sot akuzë kundër Bojan Jovanovskit, Katica Janevës dhe Zoran Milevski-Kiçeec, të dyshuar në rastin “Reket”, transmeton Portalb.mk.

Sipas një deklarate nga Prokuroria Publike, i pandehuri i parë dyshohej se kishte kryer krimin e “pastrimit të parave dhe të tjera të krimit” dhe dy personave të tjerë për “marrjen e një shpërblimi në kundërshtim me ligjin”. E pandehura e dytë gjithashtu u akuzua për krimin e “shpërdorimit të pushtetit dhe autoritetit”.

“I pandehuri i parë në periudhën nga nëntori i kaluar deri në prill të këtij viti, duke përdorur ndikimin e tij mbi të pandehurën e dytë – prokuroren publike, ndikoi në kryerjen e një veprimi zyrtar i cili nuk duhet të kryhet. Duke përfituar nga marrëdhëniet miqësore të krijuara më parë, ai ndikoi që e pandehura e dytë, gjatë kryerjes së një hetimi për çështjen “Perandoria”, të lehtësojë pozicionin e dëshmitarit që ishte një nga të dyshuarit në këtë çështje dhe të cilit nga ana e prokurorit publik i ishte shqiptuar masa e paraburgimit. I pandehuri i tretë dha një kontribut të rëndësishëm në kryerjen e krimit duke rregulluar takime të vazhdueshme të të pandehurit të parë me gruan e dëshmitarit, dhe më vonë me dëshmitarin, duke i siguruar kështu ata për ndikimin e tij mbi prokurorin publik”, thuhet në kumtesën e Prokurorisë Publike.

I pandehuri i dytë përdori pozicionin zyrtar dhe pasi i pandehuri i parë së bashku me të pandehurin e tretë morën 500,000 euro nga e shoqja e dëshmitarit, ata paraqitën në Gjykatën e Apelit Shkup një propozim për masë më të butë – arrest shtëpiak, i cili u pranua. Në të njëjtën kohë, sipas marrëveshjes, pas pagimit të 1.000.000 eurove të para, i pandehuri i dytë paraqiti një pëlqim me shkrim në gjykatë që t’i kthejë dëshmitarit përkohësisht dokumentin e udhëtimit të konfiskuar.

“Me veprimet e ndërmarra zyrtare, i pandehuri i dytë ka përdorur dhe tejkaluar pozicionin dhe autoritetin e tij zyrtar dhe ka marrë për vete një sasi të konsiderueshme të parave në rastet në vijim – mobilje në vlerë prej 296.040,00 denarë dhe para në vlerë prej 50,000 euro, kurse për veprimet e tjera të kundërligjshme të pandehurit e tjerë morën një shpërblim prej 1.500,000 euro. I pandehuri i parë, edhe pse i papunë, me llogari të bllokuara të transaksioneve dhe pa të ardhura, bleu mobilje luksoze, veshje dhe këpucë për vete në fillim të këtij viti dhe qëndroi në vendpushimet luksoze – vendpushimet jashtë shtetit që tregojnë se ai ka futur në qarkullim paratë që kishte marrë përmes krimit të “Marrjes së Shpërblimit”.

Me këtë aktakuzë gjithashtu i është dërguar propozim Gjykatës Themelore Penale – Shkup për vazhdimin e masave të shqiptuara për të pandehurit.

Rasti “Reket” dje mori një kthesë të re pasi hetimi u zgjerua edhe për katër persona të tjerë, të përfshirë në pastrimin e parave, mashtrimin dhe ndihmën e mashtrimit. Të dyshuarit e rinj përfshijnë nënkryetaren e parlamentit Frosina Remenski, zëvendës presidenten e Lidhjes Ndërkombëtare, Jasna Mandiq, babanë e Bojan Jovanovskit, Mile Jovanovskin, Kristina Karavijanova dhe Bojan Novakovski, shkruan Nova.Tv, përcjell Portalb.mk.

LEXO: Nesër do të ngritët aktakuza për rastin “Reket”, tha Vilma Ruskoska

Prokurori  Ljubomir Joveski, i cili dje e njoftoi hetimin e zgjeruar, vlerësoi se çështja “Reket” nuk ishte shterur plotësisht dhe se prokuroria po punonte për të vendosur fakte dhe rrethana për dy ose tre veprime të tjera. Joveski dhe Ruskovska konfirmuan që disa nga të dyshuarit ishin të interesuar për një zgjidhje, por që nuk ishte arritur ndonjë marrëveshje.

Prokurorja Ruskoska pas rrëfimit tha se për tre të dyshuar në hetimin e zgjeruar është përcaktuar urdhër për kontroll. Ajo informoi se ka “dëshmi të rëndësishme” për akuzën “Reket”, e cila do të dorëzohet sot. Prokurorja theksoi edhe se një nga të dyshuarit ka kërkuar marrëveshje për pjesën e parë të hetimit për të cilin sot do të ketë akuzë.

Nga ana tjetër, dje deklaratë nuk ka dhënë as i dyshuari i parë, Bojan Jovanovski i njohur me nofkën Boki 13, pasi në momentin e hyrjes së tij, ka pasur të vjella – probleme shëndetësore, për çfarë është dërguar për mjekim në Spitalin “8 Shtatori”. Nga kjo e fundit kanë njoftuar se pas mjekimit, Boki 13 sërish është dërguar në paraburgim në Burgun e Shuto Orizares.

Në paraburgim në Shuto Orizare është edhe Janeva, e ndërkaq i dyshuari i dytë, Zoran Milevski i njohur me nofkën Zoki Kiçeec është në arrest shtëpiak.

Në rastin “Reket”, të dyshuar janë Katica Janeva, Boki 13 dhe Zoki Kiçeec. Dy të fundit dyshohen se, kanë zhvatur biznesmenë nëpërmjet Janevës, duke marrë 1,5 milionë euro vetëm nga biznesmeni Orce Kamçev për t’ia lehtësuar procedurën hetimore për pastrim parash në lëndën “Perandoria”, ndërsa duhej të merrnin edhe 4,5 milion euro të tjera, gjithsej 8 milionë. Gazeta italiane “La Verita” ka publikuar disa video-audio materiale, në të cilat shihet se si Boki 13 dhe Zoki Kiçeec marrin paratë prej biznesmenit Orce Kamçev në shtëpinë e tij.

LEXO EDHE: Kamçevi edhe bashkëpunues në rastin “Reket”, por edhe i dyshuar i parë në “Perandoria”

 

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button