Kovaçevski: Interesat e nxënësve janë në radhë të parë, dialogu është rruga e vetme për zgjidhje

Kryeministri i Republikës së Maqedonisë së  Veriut, Dimitar Kovaçevski, sot u bëri thirrje arsimtarëve të shkollave fillore dhe të mesme që të vënë në plan të parë interesat e fëmijëve dhe të kujdesen që të mos prishin procesin arsimor, transmeton Portlab.mk.

Në apelin e tij, kryeministri Kovaçevski tha se e drejta për grevë është e drejtë e garantuar, por se dialogu social është e vetmja rrugë për zgjidhje të përbashkëta, siç u arritën marrëveshjet për pagën minimale dhe pensionet.

“U bëj thirrje mësuesve të shkollave fillore dhe të mesme që të vënë në plan të parë interesat e fëmijëve dhe të sigurohen që procesi arsimor të mos prishet. Nxënësit duhet të jenë në shkollat ​​ku bëjnë pjesë. Pas një mungese të gjatë për shkak të pandemisë, ky është edhe një detyrim moral ndaj detyrave tuaja profesionale si mësues dhe pedagogë. Kjo është e nevojshme kryesisht për të mbështetur nxënësit tuaj për një pjesë shumë të rëndësishme të jetës së tyre.  E drejta e grevës është një e drejtë e garantuar dhe unë e respektoj plotësisht. Por dialogu social është e vetmja mënyrë për të arritur zgjidhje të përbashkëta. Pra, arritëm një marrëveshje për pagën minimale dhe pensionet, kjo është mënyra për të zgjidhur këtë sfidë”, tha Kovaçevski.

Ai shtoi se kjo Qeveri ka dëshmuar se i dëgjon kërkesat dhe nuk i shmanget zgjidhjeve.

“Ne kemi vërtetuar gjithashtu se prioritet kyç është rritja e pagave, kështu që pagat e mësuesve janë rritur gradualisht me 21% në katër vitet e fundit. Por qeveria duhet të menaxhojë buxhetin me përgjegjësi dhe të kujdeset për ekonominë. Nuk do të marrim asgjë nëse rrisim inflacionin dhe pikërisht kjo do të ndodhë nëse kërkesat realizohen ashtu siç janë kërkuar. Prandaj, ju bëj thirrje që të mos e ndaloni procesin arsimor dhe të vazhdoni dialogun për të gjetur një zgjidhje të pranueshme. Në një kohë krize të madhe ekonomike, apeloj për arsye dhe mbështetje për tejkalimin e përbashkët të problemeve. Rregulloret ligjore mbrojnë edhe interesat e nxënësve, prandaj mësimet duhet të organizohen gjatë grevës. Të mos ketë boshllëk në edukimin e fëmijëve, për çdo gjë ka zgjidhje, por koha e kaluar jashtë bankës nuk mund të plotësohet”, shtoi Kovaçevski.

Ndryshe nga MASH dhe MPPS njoftuan se mësimi nuk do të ndërpritet dhe se fëmijët do të shkojnë në shkolla dhe kopshte.

LEXO: Shkollat dhe kopshtet në RMV do të pranojnë fëmijë edhe pse arsimtarët janë në grevë, thonë nga MASH

LEXO: MPPS: Kopshtet do të vazhdojnë me punë edhe gjatë grevës

Ndryshe, SASHK ka paralajmëruar grevë të përgjithshme në arsim nga 11 prilli, pasi Qeveria nuk vendosi deri më 15 mars në lidhje me rritjen e pagës.

“Kemi një tekst të marrëveshjes kolektive të përgatitur nga grupet punuese të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës dhe SASHK-ut. Ajo që ne kërkojmë është harmonizimi me pagën minimale prej 18 mijë me kontrata kolektive, ajo të inkorporohet në kontratat kolektive, ku bazë për llogaritjen e pagës do të jetë paga minimale kombëtare. Duke qenë se paga minimale do të jetë 18.000 denarë, atëherë baza do të jetë 18.000 denarë, e cila do të shumëzohet me faktorin përkatës të kompleksitetit të vendit të punës. Në këtë mënyrë do të shmanget barazuesi, që po rritet gjithnjë e më shumë tash e disa vite – njerëzit me punë të ndryshme dhe kompleksitete të ndryshme të punës marrin të njëjtën pagë”, pati deklaruar para një muaji kryetari i SASHK-ut, Nedellkov.

LEXO: SASHK: Mësimdhënësit do të hyjnë në grevë, drejtorët të sigurojnë kujdes për fëmijët në shkolla dhe kopshte

Nëse kemi parasysh se paga minimale në vend është 18.000 denarë, numër ky që shumëzohet me koeficientin e kompleksitetit të punës, i cili për pozitën mësues në arsimin fillor është 2.503, atëherë del se paga e një mësues duhet të jetë 45.054 denarë. Për një profesor në arsimin e mesëm ky koeficient është 2.533, që do të thotë se paga e arsimtarit në arsimin e mesëm duhet të jetë 45.594 denarë. Për pozitën e pastruesit koeficienti është 1.3, që do të thotë se një pastruesit në shkollë do të merrte pagë prej 23.400 denarë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button