RMV, pa dhënien e maturës nuk ka regjistrim as në universitet brenda vendit as jashtë tij

Matura shtetërore është kërkesë për regjistrimin në universitete në vend si dhe universitete të huaja. Fakti që procesi është në ngërç dhe organizimi i provimit të maturës shqetëson maturantët të cilët planifikojnë të vazhdojnë arsimin e lartë jashtë vendit ku regjistrimet organizohen kryesisht në muajin qershor. Nëse nuk ka provim të maturës shtetërore, maturantët nuk do të mund të aplikojnë për pranim në ndonjë fakultet jashtë vendit e as në vend ku dokumenti për dhënien e provimit të maturës shtetërore është i detyrueshëm, shkruan Meta.mk, transmeton Portalb.mk.

Unioni i nxënësve të shkollave të mesme u bën thirrje organeve për zgjidhjen e problemit, ndërsa Qendra Shtetërore e Provimeve njoftoi se nuk arritën marrëveshje me Ministrinë e Financave për të pasur paga më të larta.

“Për regjistrim në pothuajse të gjitha universitetet jashtë vendit kërkohet matura. Unioni i nxënësve të shkollave të mesme shpreh në vazhdimësi mbështetjen dhe simpatinë për grevën e punonjësve të QShP sepse kërkesat e tyre janë të justifikuara dhe meritojnë të marrin atë që kërkojnë. Greva është një e drejtë e garantuar me kushtetutë, por edhe e drejta për arsim është e garantuar me kushtetutë. Matura shtetërore është një proces shumë i rëndësishëm për shtetin dhe për ne maturantët, prandaj do të jetë më e keqja për ata maturantë që planifikojnë të regjistrohen jashtë vendit, sepse aty matura është edhe parakusht për regjistrim në fakultet. Në SHBA, për shembull, universitetet kërkojnë që notat t’i dërgohen sa më shpejt që kandidati të mundet”, thotë për Meta.mk Luka Paviçeviç, kryetar i Unionit.

Ai thekson se institucionet duhet të përfaqësojnë interesin e shkollës dhe të punojnë në gjetjen e një rruge që do të jetë në interes të nxënësve të shkollave të mesme dhe në interes të grevistëve.

“Ne në Union apelojmë që të veprohet me arsye dhe racionalitet dhe të gjejmë zgjidhje për këtë problem. Punonjësit e QShP-së nuk e meritojnë të kenë të ardhura kaq të ulëta, por fajin nuk e kanë maturantët që do të humbinmë shumë. Ne bëjmë thirrje për maturi dhe arsyeshmëri”, thotë Paviçeviq.

Maturantët nga vendi zgjedhin gjithnjë e më shumë të studiojnë në një nga katër universitetet dhe tre institutet në Slloveni. Sipas disa vlerësimeve, në këtë vend studiojnë rreth 5000 studentë nga Maqedonia. Regjistrimi në universitet në Slloveni nuk është klasik, por fillimisht në periudhën 15 janar deri më 15 maj plotësohet dhe dorëzohet aplikacion elektronik, i ashtuquajturi shprehja e interesit. Sipas kësaj, shihet se për cilat studime ka interes më të madh. Inspektimi se ku ka interes, për cilat programe studimi do të zgjasë deri më 15 maj. Mund të aplikoni për maksimum tre programe studimi në universitete të ndryshme. Pas datës 15 maj duhet të dorëzohen dokumentet, gjegjësisht të plotësohet dosja për çdo kandidat dhe ndër dokumentet e nevojshme është edhe ajo për dhënien e provimit të maturës shtetërore.

Ndryshe, Emilia Boshkovska, këshilltareë në QShP, tha se kanë pasur bisedë telefonike me përgjegjësit në Ministrinë e Financave, por nuk kanë marrë premtim për paga më të larta.

“Nuk kemi pasur takim, por në telefon na kanë thënë se u vjen keq që rrogat tona kanë qenë kaq të ulëta dhe se kontrata jonë kolektive ka qenë më pak e favorshme se Ligji për Administratën. Kjo do të thotë se nuk do të ketë rritje të pagave tona. Duke qenë se kërkesës sonë nuk i janë përgjigjur pozitivisht, greva vazhdon”, tha për Meta Boshkovska.

Ajo theksoi se nëse deri të premten nuk marrin zyrtarisht përgjigje pozitive nga Ministria e Financave, do të sigurohen që të gjendet një zgjidhje sipas së cilës do të ndryshohen datat e maturës.

“Nëse do të fillojmë punën nga e hëna, me shumë punë mund të arrijmë në këto data që janë planifikuar tani (27 maj dhe 10 qershor). Nëse jo, kalendari do të duhet të ndryshohet”, thotë ajo.

Matura shtetërore këtë vit do t’i përshtatet gjendjes së arsimit dhe do t’i lehtësohet kësaj gjenerate të maturantëve që u prekën më shumë nga ndërprerjet e procesit mësimor për shkak të kërcënimeve me bombë.

Në të njëjtën kohë, volumi i provimit ekstern duhet të zvogëlohet këtë vit. Do të ketë 60 deri në 80 pikë, në vend të 80 deri në 100 pikët paraprake, që do të thotë se do të ketë ulje të numrit të pyetjeve. Gjithashtu është planifikuar të ketë banka pyetjesh për provimet interne dhe këto provime do të sjellin më shumë pikë gjatë regjistrimit në fakultet.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button