SASHK: Mësimdhënësit do të hyjnë në grevë, drejtorët të sigurojnë kujdes për fëmijët në shkolla dhe kopshte

Mësimdhënësit që janë në grevë nga nesër do të qëndrojnë në hapësira të përbashkëta të dakorduara me drejtorët e shkollave dhe kopshteve dhe nuk do të kryejnë aktivitet edukativo-arsimor, ndërsa përgjegjësi e drejtorëve është që të organizojnë pritjen e fëmijëve që do të vijnë përfundimisht në shkolla, tha kryetari i Sindikatës së Arsimit, Shkencës dhe Kulturës (SASHK) Jakim Nedelkov, para grevës së përgjithshme të nesërme në arsim, transmeton Portalb.mk.

Nedelkov theksoi se SASHK nuk do t’i mbyllë shkollat ​​dhe çerdhet, por askush nuk ka të drejtë t’i detyrojë të punësuarit të pranojnë fëmijët gjatë grevës dhe i bëri thirrje qeverisë që sa më parë të fillojë negociatat me sindikatat për të gjetur zgjidhje për kërkesat, greva do të zgjasë derisa të gjendet një zgjidhje.

Nga nesër do të shtyhen aktivitetet e planifikuara ndërkohë, si këshillat e mësuesve, mbledhjet e prindërve, provimet profesionale dhe konkurset e studentëve, pra do të shtyhet çdo gjë që ka të bëjë me kujdesin, edukimin dhe edukimin e fëmijëve

Nedelkov tha se ka presion mbi stafin e kopshteve, të cilët detyrohen të jenë në punë dhe të punojnë sikur nuk ka grevë dhe tha se çdo përpjekje për shtyrjen e grevës është kundër ligjit. Përfaqësuesi ligjor i SASHK-ut u bëri thirrje drejtorëve që të mos tentojnë të parandalojnë grevë sepse do të përballen me kallëzime penale, për vepër penale të dënueshme me gjobë ose deri në një vit burg.

Nedelkov tha se ligji i 2014-ës u lejon drejtorëve të punësojnë mësues zëvendësues në vend të grevistëve dhe u kërkoi atyre në vend që të parandalojnë grevën që të shfrytëzojë këtë mundësi.

Ndryshe nga MASH dhe MPPS njoftuan se mësimi nuk do të ndërpritet dhe se fëmijët do të shkojnë në shkolla dhe kopshte.

LEXO: Shkollat dhe kopshtet në RMV do të pranojnë fëmijë edhe pse arsimtarët janë në grevë, thonë nga MASH

LEXO: MPPS: Kopshtet do të vazhdojnë me punë edhe gjatë grevës

Ndryshe, SASHK ka paralajmëruar grevë të përgjithshme në arsim nga 11 prilli, pasi Qeveria nuk vendosi deri më 15 mars në lidhje me rritjen e pagës.

“Kemi një tekst të marrëveshjes kolektive të përgatitur nga grupet punuese të Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës dhe SASHK-ut. Ajo që ne kërkojmë është harmonizimi me pagën minimale prej 18 mijë me kontrata kolektive, ajo të inkorporohet në kontratat kolektive, ku bazë për llogaritjen e pagës do të jetë paga minimale kombëtare. Duke qenë se paga minimale do të jetë 18.000 denarë, atëherë baza do të jetë 18.000 denarë, e cila do të shumëzohet me faktorin përkatës të kompleksitetit të vendit të punës. Në këtë mënyrë do të shmanget barazuesi, që po rritet gjithnjë e më shumë tash e disa vite – njerëzit me punë të ndryshme dhe kompleksitete të ndryshme të punës marrin të njëjtën pagë”, pati deklaruar para një muaji kryetari i SASHK-ut, Nedellkov.

Nëse kemi parasysh se paga minimale në vend është 18.000 denarë, numër ky që shumëzohet me koeficientin e kompleksitetit të punës, i cili për pozitën mësues në arsimin fillor është 2.503, atëherë del se paga e një mësues duhet të jetë 45.054 denarë. Për një profesor në arsimin e mesëm ky koeficient është 2.533, që do të thotë se paga e arsimtarit në arsimin e mesëm duhet të jetë 45.594 denarë. Për pozitën e pastruesit koeficienti është 1.3, që do të thotë se një pastruesit në shkollë do të merrte pagë prej 23.400 denarë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button