Filloi operacioni i parë i RMV-së me Fronteksin (Foto)

Sot edhe zyrtarisht filloi operacioni i parë i Maqedonisë së Veriut me Fronteksin. Ministri i Punëve të Brendshme Oliver Spasovski në Qendrën Rajonale për Çështje Kufitare Jug në Kavadar iu uroi mirëseardhje dhe përshëndeti praninë dhe fillimin zyrtar të Operacionit të përbashkët “Maqedonia e Veriut 2023” – oficerëve të FRONTEX-it të cilët do të vendosen në kufirin me Republikën e Greqisë, transmeton Portalb.mk.

Operacioni i përbashkët, i planifikuar të zgjasë deri më 24 janar 2024, me mundësi zgjatjeje, synon të mbështesë shërbimet kombëtare në kontrollin kufitar dhe menaxhimin e migracionit, duke përfshirë parandalimin, zbulimin dhe parandalimin e krimit ndërkufitar, në grumbullimin dhe shkëmbimin e informacionit operacional dhe identifikimin e rreziqeve dhe kërcënimeve të mundshme, forcimin e bashkëpunimit operacional dhe mbështetjen e kapaciteteve operacionale.

This slideshow requires JavaScript.

Pritet që ajo të kontribuojë në trajtimin më efektiv të krimit ndërkufitar, duke përfshirë kontrabandën e migrantëve, trafikimin e qenieve njerëzore dhe terrorizmin si sfida globale. E përbashkëta e këtij operacioni realizohet edhe nëpërmjet investimit në personel dhe pajisje për të garantuar siguri më të madhe.

Planifikohet që në vitin 2023 FRONTEX të vendosë më shumë se 100 oficerë, automjete patrullimi dhe pajisje speciale në kufirin maqedono-grek, gjë që do të rrisë ndjeshëm kapacitetin për zbulimin e aktiviteteve të paligjshme përgjatë kufirit, duke respektuar dhe mbrojtur të drejtat themelore të çdo personi të prekura nga operacionet e FRONTEX është në qendër të aktiviteteve të agjencisë.

Në kuadër të vizitës së ministrit Spasovski, në koordinim të përbashkët të FRONTEX-it, Departamentit për Çështje Kufitare dhe Migracionit dhe Qendrës Rajonale për Çështje Kufitare Jug, u organizua Brifingu i Parë Operacional për anëtarët e FRONTEX-it, me të cilin zyrtarisht fillon Operacioni i Përbashkët.

Në takimin me shefin e Qendrës Rajonale për Çështje Kufitare Jug, Sllavço Bogev në Kavadar, në të cilën ishin të pranishëm edhe pronarët e pesë kompanive me përgjegjësi shoqërore nga Kavadari, ministri Spasovski u ndau mirënjohje për partneritet dhe realizim të suksesshëm të qëllimeve me interes të përbashkët për modernizimin e kapaciteteve të Ministrisë së Punëve të Brendshme të Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Më 26 tetor 2022, Maqedonia e Veriut nënshkroi të ashtuquajturën “Marrëveshje për Fronteks”, marrëveshje e parë e këtij lloji ndërmjet Komisionit Evropian dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut. Nënshkrimi u bë në prani të kryeministrit Dimitar Kovaçevski dhe kryetares së Komisionit Evropian, Ursula fon der Lajen.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button