Liqeni dhe lumi Treska sot – pamje neveritëse, mbeturina gjithandej dhe objekte të shkatërruara (Foto+Video)

Asnjëherë në histori lumi dhe liqeni Treska nuk janë dukur më të tmerrshëm dhe trishtë. Dhjetëra deponi të egra përgjatë bregut të lumit Treska rreth fshatrave Saraj dhe Shishevë ndotin ujërat e lumit me mbeturinat më të lloj-llojshme, ndërsa rrënojat e objekteve të dikurshme në liqenin e Treskës deri më sot e ndotin vendin, i cili është boshatisur nga vizitorët. Vetëm të huajt endacakë që shkojnë në Matkë dhe disa banorë nga fshatrat fqinjë mund të llogariten si vizitorë të rrallë të qendrës rekreative dikur popullore, shkruan Meta.mk, transmeton Portalb.mk.

“Peizazhi” mahnitës që të kujton vendet e Afrikës Sub-Sahariane fillon sapo kthehesh me makinë nga rruga lokale për në Matkë drejt liqenit Treska. Mbetjet e shpërndara të të gjitha llojeve fillojnë të sundojnë mjedisin në të dy anët e rrugës dhe në ish-parkingun përballë liqenit. Për një kohë të gjatë nuk ka asnjë shërbim me autobus të qytetit në këtë qendër rekreative dhe është jashtëzakonisht e rëndësishme për vizitorët të theksohet se një tufë qensh “qeveris” me pjesë të terrenit, kështu që nuk rekomandohet vizitë tjetër përveçse me makinë.

This slideshow requires JavaScript.

Akoma pa arritur te porta e liqenit të Treskës, mund të vërehen mini-deponi të një larmie mbetjesh, nga rrënojat e ndërtimit, mbeturinat komunale, mbeturinat e mobiljeve e deri te kufomat e kafshëve. Deri tani sasia më e madhe e mbetjeve hidhet pranë vetë lumit Treska, i cili deri para disa vitesh ishte i “pushtuar” nga vizitorët e shumtë të fundjavës, të cilët në vend të mbeturinave argëtoheshin brenda dhe përreth ujërave të lumit.

Sapo arrini te porta e liqenit të Treskës, shihet qartë tabela e ndërmarrjes publike “Saraj”, që nga ana tjetër do të thotë se ajo është përgjegjëse për menaxhimin dhe ruajtjen e pastërtisë brenda ish-qendrës rekreative.

Në janar të vitit 2021, Komuna e Sarajit filloi shembjen e të gjitha objekteve që ndodheshin në këtë qendër rekreative. Bungalot, tualetet, restorantet, garderobat dhe të gjitha ndërtesat e tjera u rrafshuan për tokë, me pretekstin se do të bëhej një investim i madh prej të paktën 200 milionë eurosh për të mbirë një qendër të re sportive dhe rekreative në këtë lokacion.

Me të vërtetë, më 29 janar 2021, kryetari i komunës së Sarajit, Blerim Bexheti, prezantoi edhe Planin e ri të Detajuar Urbanistik për Rivitalizimin e Liqenit të Treskës, i cili përbëhet nga katër blloqe me sipërfaqe mbi 37.3 hektarë. Ai premtoi se do të gjendet një investitor, i cili do të ndërtojë në kantier një kompleks hotelerie, një qendër të madhe tregtare me treg të hapur, vila, pishina, rrëshqitje, tenda, dhoma zhveshjeje dhe pajisje të ndryshme rekreative për fëmijë dhe të rritur.

Pak ditë para prezantimit të PDU-it të ri, Komuna e Sarajit u dha afat pronarëve të qindra kamp-shtëpizave përreth liqenit të Treskës që t’i largojnë objektet e përkohshme, pasi përdoruesit e mëparshëm kishin ndërtuar objekte solide, gjë që nuk lejohet me ligj.

This slideshow requires JavaScript.

Nga këndvështrimi i sotëm, situata në terren tregon se kamp-shtëpizat e dikurshme nga liqeni i Treskës janë larguar përgjithmonë nga vendi, objekte krejtësisht ilegale. Sidoqoftë, të paktën bashkë me ta u bë edhe rregullimi i pjesshëm i lokacionit. Një pjesë e kampistëve lanë pas rrënojat e godinave të përkohshme, mbetje mobiljesh dhe mbeturina të tjera.

Edhe Komuna e Sarajit shembi me pompozitet të gjitha objektet e dikurshme përreth liqenit, por harroi të largonte mbeturinat e ndërtimit nga lokacioni. Ajo që u shemb në fillim të vitit 2021, sot tërheq vëmendjen e të ftuarve të huaj që i drejtohen Matkës. Së paku dy vetura me targa të huaja janë vërejtur gjatë vizitës së ekipit të Meta.mk në këtë lokacion. Të huajt u tmerruan nga gjendja në të cilën u gjet ky lokalitet.

Një pamje veçanërisht e trishtë është shtrati i zbrazët i liqenit artificial Treska, në të cilin janë rritur bimë dhe nëse kjo lloj pakujdesi vazhdon, së shpejti mund të presim pemë që do të hanë betonin, në vend të ujit për t’u larë.

Nëse ktheheni përgjatë rrugës përballë portës së liqenit drejt lagjes së dikurshme të fundjavëve, do të mund të shihni një duzinë deponi shtesë të egra që kanë dalë në periudhën e kaluar. Bëhet fjalë për pjesën më të bukur të të gjithë lokalitetit, ku sot përveç mbeturinave shihen pemë të thyera, degë dhe mbetje të kampistëve të dikurshëm.

Nga ecja në lokacion vërehet se qytetarët e paskrupull i “dhurojnë” natyrës mbetjet nga më të ndryshmet, por paralelisht me këtë vërehen edhe disa raste të prerjeve të pemëve. Degët më të vogla të mbetura pranë trungjeve të prera dëshmojnë se një pjesë e parkut të madh brenda dhe rreth liqenit të Treskës filloi të përdorej nga individë si dru zjarri ose për nevoja të tjera personale.

Autoritetet komunale janë drejtpërdrejt përgjegjëse për përkujdesjen e liqenit Treska, i cili me vendim të qeverisë së Nikolla Gruevskit në vitin 2013 është transferuar nga Qyteti i Shkupit në Komunën e Sarajit, si dhe pushteti i qytetit të Shkupit, me të cilin e ndajnë përgjegjësinë e përbashkët për ruajtjen e pastërtisë së rrjedhës së lumit Treska. Në fakt, sasitë më të mëdha të mbetjeve janë të shpërndara pikërisht rreth impiantit të trajtimit të ujërave të zeza, që ndodhet përballë hyrjes së Liqenit Treska.

Kryetarja e Shkupit, Danela Arsovska, në programin e saj parazgjedhor paralajmëroi pastrimin e deponive ilegale në 82 ditët e para të marrjes së detyrës në Qytetin e Shkupit. Më 26 janar 2022, autoritetet e qytetit njoftuan pastrimin e plotë të zonës përreth liqenit Tresca në një sipërfaqe prej 10,000 metrash katrorë.

Kryetarja Arsovska më pas premtoi kontrolle dhe inspektime të vazhdueshme që “do të vazhdojnë të jenë aktivitet i përditshëm i Qytetit të Shkupit” për të parandaluar sërish grumbullimin e mbeturinave në këtë lokacion, por është më se e qartë se kontrollet dhe inspektimet e tilla nuk kanë arritur të shpëtojnë lumin dhe liqeni Treska nga plehra.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button