Petrovska nga takimet me NATO-n në Belgjikë: RMV-ja dhe NATO janë të bashkuar dhe të qartë në qëllimin e tyre

Ministrja e Mbrojtjes Sllavjanka Petrovska sot në Mons të Belgjikës vizitoi Komandën Supreme Aleate të NATO-s dhe u takua me komandantin e saj, gjeneralin Christopher Cavoli dhe metë moshuarit e ushtrisë sonë të pozicionuar në këtë komandë, transmeton Portalb.mk.

“Maqedonia e Veriut do të vazhdojë pjesëmarrjen e saj aktive në forcat shumëkombëshe të NATO-s në Letoni, Bullgari dhe Rumani, që është një shfaqje e padyshimtë e kontributit tonë të fuqishëm në mbrojtjen kolektive dhe sigurinë e çdo pëllëmbë të territorit të NATO-s”, theksoi në takim ministrja Petrovska.

This slideshow requires JavaScript.

Ajo vuri në dukje se vendi ynë mbështet plotësisht Konceptin e ri Strategjik të Aleancës dhe nismat që rrjedhin nga miratimi i Konceptit Strategjik të konfirmuar në Samitin e fundit të Aleancës.

Ministrja informoi gjeneralin Cavoli se paketa e objektivave të aftësisë së NATO-s, e cila u pranua, tashmë është në fazën e zbatimit në vend dhe se vendi vazhdon të investojë në mbrojtje – një fakt që shihet nga rritja e buxhetit të mbrojtjes dhe ndarja e një të tretës së buxhetit për modernizim dhe pajisje.

Petrovska dhe Cavoli diskutuan edhe për mundësitë për trajnime dhe ushtrime si mënyrë për zhvillimin e ndërveprueshmërisë, ku ministrja Petrovska tha se do të vazhdojmë të zhvillojmë terrenin ushtarak “Krivollak”, i cili është burimi ynë më i madh dhe më i rëndësishëm stërvitor.

Gjenerali Cavoli shprehu mirënjohjen për vendin dhe rolin që ka Maqedonia e Veriut në forcimin e mbrojtjes kolektive të Aleancës, fokusin rajonal dhe kontributin me formacionet e ushtrisë dhe shtoi se me anëtarësimin e vendit tonë në Aleancë, NATO-ja është më e fortë, ndërsa zona euroatlantike është më e sigurt.

Në Mons, ministrja u takua edhe me të moshuarit e Armatës së Republikës së Maqedonisë së Veriut të vendosur në pozita në Komandën Supreme të Aleatëve, të cilët i falënderoi për përkushtimin dhe profesionalizmin e tyre në kryerjen e detyrave në njërën nga dy komandat e NATO-s.

Petrovska sot në selinë e NATO-s në Bruksel ka takuar zëvendës-sekretarin e përgjithshëm të Aleancës Mirçea Joana.

Në takim, Petrovska dhe Joana konstatuan se vendet anëtare janë të bashkuara dhe të përkushtuara për sigurinë e Aleancës si asnjëherë më parë dhe se kjo shihet qartë përmes hapave të NATO-s në përforcimin e proceseve transformuese.

Foto: Ministria e Mbrojtjes

Në kuadër të transformimit të mbrojtjes së Maqedonisë, ministrja Petrovska nënvizoi se Maqedonia e Veriut që në fillim ishte e orientuar qartë dhe pa mëdyshje drejt përmbushjes së objektivave të kapaciteteve të caktuara përmes ndarjes së duhur të mjeteve financiare. .

Zëvendëssekretari i përgjithshëm i NATO-s, Joana tha se qëndrimi i Maqedonisë së Veriut është i njëjtë me qëndrimin e të gjithë aleatëve dhe shprehu mirënjohje për rolin e vendit në forcimin e sigurisë kolektive të NATO-s.

Në selinë e NATO-s, ministrja u takua edhe me kryetarin e Komitetit Ushtarak të Aleancës, admiralin Robert Bauer.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button