Nuk është e vërtetë që mjekët kanë vrarë me protokollet kundër Covid-19

Postimi që po recensojmë është shpifje dhe i pavërtetë. Në të kontekstualizohet gabimisht mungesa e pagave në sektorin e shëndetësisë në periudhën aktuale, me krizën e Covid. Këto dy gjëra nuk kanë lidhje fare, pagat e mjekëve u vonuan për shkak të një sulmi kibernetik ndaj Fondit të Shëndetësisë. Gjithashtu, postimi pretendon në mënyrë të rreme dhe të njëanshme se gjatë pandemisë Covid mjekët vrisnin me protokolle të Covid. E vërteta është se mjekët kanë trajtuar dhe shëruar simptomat e sëmundjes Covid, por që pacientët përfundonin edhe fatalisht, shkruan Vërtetëmatësi.

Po recensojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

NUK KA FAQE PËR VRASËSIT ME MANTILA TË BARDHË.
ME PROTOKOLLET E FILIPÇES U VRANË PA NEVOJË SHUMË NJERËZ TË PAFAJSHËM DHE U GËLLTITËN SHUMË PARA. NJË MALLKIM DO T’I NDJEKË BREZAT E TYRE

Postimi u shpërnda gjatë një sulmi kibernetik ndaj Fondit të Shëndetësisë që shkaktoi vonesa në pagat e punonjësve shëndetësorë, pas së cilës problemi u zgjidh me rivendosjen e sistemeve në Fond dhe pagesat për punonjësit e shëndetësisë. Mirëpo, kjo situatë shkaktoi pakënaqësi dhe protesta te punëtorët shëndetësorë, si dhe fakti që Fondi i Shëndetësisë kërkoi nga institucionet shëndetësore në vend që të dorëzojnë lista që kompania të fusë manualisht të dhënat për të kryer pagesat.

Megjithatë, postimi që po recensojmë përmban disa të pavërteta. Së pari, se mjekët janë “vrasës të paguar me  mantela të bardhë”, dhe se “shumë njerëz të pafajshëm u vranë pa nevojë, shumë para ata gëlltitën me protokollet e Covid”.

Mjekët nuk vranë me protokolle të Covid-it, por mjekët gjatë pandemisë Covid trajtuan dhe shëruan simptomat e sëmundjes Covid. Sëmundja Covid-19 ishte përgjegjëse për një sërë komplikimesh te pacientët, shumë prej të cilëve kishin sëmundje të mëparshme shoqëruese, të cilat çuan në vdekje.

Nuk ka asnjë provë për akuzën e paraqitur në postim se jo Covid, por vetë mjekët kanë qenë shkaku i vdekjeve. Temperatura e lartë dhe ethet, kolla dhe gulçimi ishin simptomat kryesore që kur u shfaq Covid-19 dhe ishin të pranishme në shumicën e pacientëve. Me ndryshimin e virusit, pra mutacionin e tij në variante, ndryshuan edhe simptomat, e me këtë edhe metodat e trajtimit. Gjatë pandemisë, e gjithë bota mësoi se si të përballej me sëmundjen e paparashikueshme dhe veçanërisht vaksinimi ndihmoi.

Sëmundja  Covid-19 u zbulua për herë të parë në Kinë në dhjetor 2019. Sëmundja përhapet përmes pikave të pështymës ose sekrecioneve nga hunda e një personi të infektuar, për këtë arsye rekomandohen maskat, izolimi dhe ruajtja e distancës, si dhe higjiena e mirë dhe dezinfektimi i duarve. Shumica e njerëzve të infektuar me Covid-19 përjetuan sëmundje të lehta deri në mesatare të frymëmarrjes dhe u shëruan pa ndonjë trajtim të veçantë dhe nuk kishin nevojë për shtrimin në spital. Njerëzit e moshuar dhe ata me sëmundje kronike si problemet e zemrës, diabeti, sëmundjet kronike të mushkërive dhe tumoret ishin në rrezik më të madh të komplikimeve më të rënda nga sëmundja.

Vetë Organizata Botërore e Shëndetësisë vuri në dukje se në periudhën e dhënë para vaksinave, nuk kishte asnjë mënyrë specifike për trajtimin e sëmundjes. Rrjedhimisht, mjekët trajtuan simptomat e sëmundjes për çdo pacient në mënyrë konkrete dhe specifike për gjendjen e tij të veçantë shëndetësore dhe simptomat e shkaktuara nga Covid-19.

Ministria e Shëndetësisë kishte blerë ilaçin antiviral “remdesivir” të miratuar nga FDA, si dhe Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) të miratuar nga “terapia koktej” me antitrupa monoklonale të barnave “cazirivimab” dhe “imdevimab” dhe këto ishin të disponueshme në spitalet tona që nga viti 2020. Në të njëjtën kohë, ekzistonte një Protokoll Trajtimi Covid-19, një Rrugë (Protokoll) për mjekët e përgjithshëm për të testuar dhe trajtuar pacientët me Covid-19, Udhëzues për trajtimin në shtëpi të pacientëve, si dhe udhëzime, rekomandime dhe protokolle të tjera për trajtimin e pacientëve me sëmundje shoqëruese, sëmundje autoimune dhe të tjera. Këto dokumente përcaktojnë në mënyrë specifike procedurat dhe medikamentet që duhen dhënë, të cilat përditësohen në përputhje me rekomandimet e OBSH-së dhe rregullatorëve të shëndetësisë.

Mjekët në vend, veçanërisht ata që punojnë në spitalet që shtruan pacientë më të rëndë me Covid-19 gjatë pandemisë, u ekspozuan ndaj shpifjeve, gjuhës së urrejtjes, akuzave dhe fjalimeve të papërshtatshme, për të cilat Vërtetmatës ka shkruar tashmë disa herë.

Pati edhe protesta kundër vaksinimit në të cilat mjekët quheshin vrasës, gjë që u dënua nga Komiteti i Helsinkit për të Drejtat e Njeriut, i cili apeloi që “qytetarët të informohen nga burimet përkatëse, bazuar në njohuritë dhe rekomandimet shkencore dhe të refuzojnë informacionin e bazuar në gënjeshtra dhe teori konspirative”, si dhe “të mos inkurajohen opinione të tilla, të cilat jo vetëm janë të dëmshme për shëndetin publik, por edhe çojnë në polarizim të mëtejshëm social, i cili është veçanërisht i rrezikshëm gjatë një krize të kësaj shkalle”.

Në rrjedhën e përhapjes së teorive konspirative kundër vaksinimit, spitale të veçanta u akuzuan për vrasje pa asnjë provë, Vërtetmatës hodhi poshtë edhe këtë dezinformatë.

Për më tepër, postimi kontekstualizon gabimisht mungesën e pagave në sektorin e shëndetësisë në periudhën aktuale, me krizën COVID. Këto dy çështje nuk kanë lidhje, por pagat u vonuan për shkak të një sulmi kibernetik ndaj Fondit të Shëndetësisë.

Postimin që po rishikojmë e vlerësojmë si të pavërtetë, por gjithashtu vërejmë se është një tregim shpifës që sjell mosbesim në sistemin shëndetësor maqedonas.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button