Nuk është e vërtetë që 600 mijë amerikanë vdesin çdo vit nga vaksinat kundër Covid

Postimi dezinformon se 600,000 amerikanë vdesin nga vaksinat kundër Covid-19 çdo vit. Kontrolluesit e huaj të fakteve raportojnë se pretendimet e Josh Stirling, të referuara në këtë postim, janë të rreme. Stirling e bazon analizën e tij në keqinterpretimin e të dhënave të publikuara nga Zyra Britanike për Statistikat Kombëtare dhe më pas thjesht duke i hartuar ato “në formë plastike” në SHBA. Thjesht fakti që dikush është vaksinuar dhe ka vdekur nuk tregon një lidhje shkakësore midis ngjarjes së vaksinimit dhe vetë vdekjes. Siç theksojnë ekspertët, ka shumë shkaqe që çojnë në vdekje dhe nuk kanë lidhje me vaksinën, duke përfshirë sëmundjet, aksidentet etj, shkruan Vërtetmatësi.

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook, ku thuhet:

600,000 amerikanë vdesin në vit nga vaksinat kundër Covid, thotë analisti kryesor i sigurimeve – ish-analisti i lartë i Bernstein, Josh Sterling.
Ata që janë vaksinuar kundër COVID-19 kanë një shkallë mesatare të vdekjes 26 për qind më të lartë se ata që refuzojnë të vaksinohen – dhe numri i vdekjeve është edhe më tronditës mes personave të vaksinuar nën 50 vjeç, ku shkalla e vdekjes është 49 për qind më e lartë se e pavaksinuarve.
Shifrat tronditëse bazohen në të dhënat e qeverisë nga senatori Ron Johnson.

Siç shkruajnë kontrolluesit e fakteve të Associated Press, pretendimet e Josh Stirling janë të rreme. Nuk është e vërtetë që 600,000 amerikanë vdesin nga vaksinat kundër Covid-19 çdo vit. Stirling e bazon analizën e tij në keqinterpretimin e tij të të dhënave të publikuara nga Zyra Britanike për Statistikat Kombëtare dhe më pas thjesht ia kalon ato SHBA-së, duke thënë hipotetikisht:
Nëse i merrni këto shifra dhe i zbatoni në SHBA, kjo do të arrijë në 600,000 vdekje në vit në SHBA nga kjo vdekshmëri e shkaktuar nga vaksina.

Të dhënat tregojnë vdekjet në Angli të ndara sipas statusit të vaksinimit dhe moshës së çdo personi. Por të dhënat nuk nënkuptojnë se vaksina Covid-19 shkaktoi vdekjen e tyre, thjesht tregon nëse ai person ishte i vaksinuar apo jo.

Sipas ekspertëve, kjo nuk është e vetmja arsye pse analiza e Stirling është e pasaktë.

Drejtoresha e Analizës së Vdekshmërisë Sarah Kaul tha për Associated Press se ndërsa të dhënat gjurmojnë shkallët e vdekjeve bazuar në statusin e vaksinimit, ka më shumë variabla që mund të shkaktojnë fundin e jetës së dikujt..

Dallime të tjera të rëndësishme midis popullatave të vaksinuara dhe të pavaksinuara mund të ndikojnë në shkallën e vdekshmërisë, veçanërisht për shkak se kategoritë klinikisht më të cenueshme të njerëzve iu dhanë përparësi vaksinimit. Kur shumica e popullsisë është e vaksinuar, shumica e vdekjeve ndodhin te personat e vaksinuar, logjikisht. Fatkeqësisht, njerëzit mund të vdesin në çdo kohë, për çfarëdo arsye, pavarësisht nga statusi i tyre i vaksinimit, tha Dr. Kaul për Associated Press.

Spencer Fox, një asistent profesor i epidemiologjisë dhe biostatistikës në Universitetin e Gjeorgjisë, thotë se kur njerëzit vaksinohen kundër Covid-19, janë pacientë më të moshuar dhe krahasimi i niveleve të vdekjeve midis pacientëve të rinj dhe të moshuar është po aq jokonsistent, si të krahasohen pacientët në të 20-at dhe në të 70-at e tyre.

Profesor Fox konfirmon për Associated Press se shifra e 600,000 vdekjeve është një hartë hipotetike e shifrave britanike në SHBA dhe se ka shumë dallime demografike dhe vaksinash midis rajoneve, të cilat gjithashtu e bëjnë këtë hartë të pabazuar në fakte. Ai shton se nuk ka asnjë shans që 600 mijë vdekje që pretendohet se janë shkaktuar nga një vaksinë të kalojnë të pazbuluara dhe të paraportuara në vend.

Rrjedhimisht, nuk është e vërtetë ajo që thuhet në postim se të vaksinuarit kundër Covid-19 kanë një shkallë vdekjeje 26 për qind më të lartë se ata që refuzojnë të bëjnë vaksinën dhe se personat e vaksinuar nën moshën 50 vjeç kanë një shkallë vdekjeje 49 për qind më të lartë se sa të pavaksinuarit. Thjesht fakti që dikush është vaksinuar dhe ka vdekur nuk tregon një lidhje shkakësore midis ngjarjes së vaksinimit dhe vetë vdekjes. Siç theksojnë ekspertët, ka shumë shkaqe që çojnë në vdekje dhe nuk kanë lidhje me vaksinën, duke përfshirë sëmundjet, aksidentet etj.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button