ARNO ndau çmime për ide të reja për ndërmarrjet sociale

Më 23 shkurt, në Qendrën për Ndërmarrje Sociale në Shkup, ARNO organizoi shpalljen e ideve fituese nga gjenerata e tretë e të rinjve nga projekti RISE (inkubator rajonal për ndërmarrës social). Komiteti i jurisë së ekspertëve zgjodhi si idetë më të suksesshme “Rebel” – prodhimi i lodrave, suvenireve dhe mobiljeve të marra nga mbeturinat e kafesë dhe “Coffee Mates” – një iniciativë për mbledhjen e mbeturinave të kafesë për prodhimin e plehrave organike dhe kornizës së gotave prototipuese. Dhe në këtë edicion të programit, ekipet marrin financim në shumën prej 2500 euro dhe mbështetje (mentorim, trajnime, ngjarje rrjeti) për të zhvilluar idetë e tyre në fazën e dytë të inkubacionit. Ekipet fituese do të marrin mbështetje edhe nga studio e dizajnit grafik “Contura”, e cila do të shpërblejë një paketë shërbimesh të markës për të dyja sipërmarrjet sociale, transmeton Portalb.mk.

“Urime të gjithëve! Kemi tre gjenerata të rinjsh RISE nga vendi ynë që duan të zgjidhin një problem në shoqërinë tonë përmes biznesit. Në kohën në të cilën jetojmë, u jemi mirënjohës këtyre 6 ekipeve të gjeneratës 2022/2023 që tregojnë se të rinjtë nuk janë apatikë dhe se sipërmarrja sociale ka të ardhme. Ne jemi të gjithë këtu për të ndihmuar. Dhe mentorët, dhe kolegët, dhe institucionet, dhe sektori privat. U bëjmë thirrje të gjithëve për bashkëpunim. Këto dy ekipe janë ende në pritje të punës në fazën e inkubacionit dhe të tjerat shpresojmë të vazhdojnë në kuadër të programeve të tjera të zbatuara nga ARNO dhe kolegë të tjerë”, tha Marjan Icoski, menaxher programi në ARNO.

Në eventin përmbyllës folën edhe donatorët e projektit. Irene Ketoff nga Ambasada Franceze përshëndeti të rinjtë dhe i inkurajoi ata që të vazhdojnë të jenë qytetarë aktivë dhe të kontribuojnë si në axhendën e gjelbër edhe në gjithëpërfshirjen. Në emër të Zyrës Rajonale për Bashkëpunim Rinor (RYCO), drejtor i zyrës lokale Vladimir Gjorgjevski përgëzoi projektin dhe fituesit, i cili prezantoi rolin e RYCO-s dhe apeloi tek të rinjtë që të përdorin të gjithë mbështetjen që u është dhënë.

This slideshow requires JavaScript.

Përzgjedhja e ideve më të mira u bë nga juria e pavarur e ekspertëve e përbërë nga Ratka Pemova – Eptisa projekti “Përkrahja e ndërmarrjeve sociale”, Igor Madzov – president i Startup Macedonia dhe drejtor i investimeve në Nest Group, Aleksandar Kostadinov – RYCO/zyra lokale, Lençe Despotovska – studio për dizajn grafik “Contura”, Petrus Teunis – ekspert ndërkombëtar për zhvillimin e sektorit civil. Gjenerata e tretë RISE e sipërmarrësve të rinj socialë mori mbështetje nga mentorët: Katerina Zlatanovska Popovska, Natalija Burgieva, Sanja Mançeva, Ljubomir Trajkovski, Aleksandra Loparska Iloska dhe Sofia Daçeva.

Në edicionin e sivjetmë morën pjesë 7 ekipe me 21 anëtarë nga Shkupi, Negotina, Makedonski Brodi, Gradsko, Prilepi dhe Kërçova, nga të cilat 6 ekipe u prezantuan para jurisë (Active Workplace, Coffee Mates, Grasp, Medical Musroom Garden, Natural Revolution, Rebel ).

Projekti RISE udhëhiqet nga një konsorcium i përbërë nga Zyra Rajonale për Bashkëpunim Rinor (RYCO), SOS Pulse GROUP, Rrjeti Rinor i Evropës Juglindore (SEEYN) dhe Zyra Rinore Franko-Gjermane (OFAJ), dhe zbatohet nga gjashtë inkubatorë lokalë – ARNO , Balkan Green Foundation, Nesto vise, Smart Kolektiv, IEC Tehnopolis dhe Yunus Social Business. Projekti RISE është bashkëfinancuar nga Agjencia Franceze e Zhvillimit (AFD) dhe Zyra Rajonale për Bashkëpunim Rinor (RYCO) dhe programi Erasmus Plus.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button