Bullgaria refuzoi regjistrimin e klubit maqedonas “Nikolla Vapcarov” në Bllagoevgrad

Klubi kulturor maqedonas “Nikolla Vapcarov” në Bllagoevgrad njoftoi se atyre iu refuzua regjistrimi pasi më 7 shkurt i dorëzuan dokumentet për themelimin e shoqatës me të njëjtin emër në Agjencinë e Regjistrimit në Bllagoevgrad, transmeton Portalb.mk nga 360 Gradë.

“Ne do të ankohemi për këtë refuzim në gjykatë”, thuhet në mesazhin e dërguar mediave dhe të nënshkruar nga Atanas Maznev.

Klubi kulturor maqedonas “Nikolla Vapcarov” – Bllagoevgrad është hapur me iniciativë private në fund të tetorit, ndërsa së fundi është thyer xhami i klubit dhe janë arrestuar katër persona në lidhje me incidentin.

Objektivat e shoqatës së shpallur nga klubi janë: “komunikimi kulturor ndërmjet popujve dhe vendeve të Ballkanit, për paqen dhe fqinjësinë e mirë, si dhe mbështetjen e të drejtave universale të njeriut, duke përfshirë të drejtat e personave që u përkasin pakicave”.

“Më 10 shkurt kemi marrë një vendim refuzues, që do të thotë se shoqatës sonë i mohohet legjitimiteti. Ne besojmë se ky refuzim është joparimor. Në refuzim citohet një tekst i vetëm ligjor – nga Kushtetuta e Republikës së Bullgarisë – neni 12, paragrafi 2, se shoqatat e qytetarëve nuk mund të vendosin qëllime politike dhe të kryejnë veprimtari politike, të cilat ne, siç shihet nga synimet e mësipërme, jo vetëm i kemi vërejtur, por edhe shprehimisht në statut e kemi shkruar që shoqata jonë nuk e bën për qëllimin e kryerjes. veprimtarinë politike. Megjithatë, ne kemi një refuzim regjistrimi”, thuhet në mesazh.

Hapja e klubit kulturor maqedonas në Bullgari vijon pas hapjes së shoqatave apo klubeve kulturore bullgare në Maqedoninë e Veriut, njëri në Manastir (“Vanço Mihajllov”) dhe tjetri në Ohër (“Car Borisi i Tretë”). Emrat e këtyre dy klubeve, maqedonasit i konsiderojnë kontestues, pasi sipas tyre, janë pjesë e historisë së errët të Bullgarisë.

Përndryshe këto klube kulturore janë bërë shkak që të rriten tensionet midis dy vendeve, rasti i fundit ishte muajin e kaluar kur u sulmua 21-vjeçari Hristijan Pendikov nga Ohri, anëtar dhe sekretar i Klubit kulturor bullgar “Car Boris III” . E cila më pas nxiti reagime nga të dyja vendet.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button