Mollët e Maqedonisë së Veriut janë më të prekurat nga sanksionet ruse

 Mollët, pjeshkat dhe qershitë janë më të prekurat nga ndalimi i importit të frutave vendore nga Rusia. Ndalimi hyri në fuqi në fund të vitit të kaluar dhe autoritetet po punojnë intensivisht për heqjen e tij dhe shpresojnë që kjo të ndodhë deri në pranverë. Ndërkohë, thonë ata, është shumë e vështirë të gjenden tregje alternative për këto tri kultura, raporton MIA.

Sipas Trajan Dimkovskit nga Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomizimit të Ujërave (MBPEU), në tregun rus çdo vit i eksportojmë rreth 15.000-20.000 tonë mollë për konsum, që është 50 për qind e totalit të eksportit, pjeshkën e shesim për 60 për qind të totalit të eksportit, ndërsa prodhimi i qershisë në tërësi shkon në Rusi.

“Vendi çdo vit në tregun rus i eksporton rreth 15.000 – 20.000 tonë mollë konsum të klasit të parë, ose 50 për qind të totalit të eksportit, që është shumë domethënëse. Shpresojmë që ndalimi të hiqet. Më pas janë pjeshkat, nga të cilat 60 për qind e totalit të eksportit shkojnë edhe në tregun rus dhe varianti më i keq vlen për qershitë, të cilat eksportohen 100 për qind në Rusi, i gjithë prodhimi 1000-1500 tonë. Tregjet alternative vështirë se mund të gjenden për të tri këto kultura”, deklaroi Dimkovski.

Ai sot, në një konferencë për media, theksoi se edhe pse është një “periudhë e vdekur”, ndalimi i eksporteve akoma më shumë i prek mollët.

“Deri në pranverë, shpresojmë se gjërat mund të zgjidhen. Për ne do të jetë shumë keq nëse pjeshka mbetet nën ndalimin e eksportit. Për pjeshkën është shumë e vështirë të gjesh një treg alternativ, konkurrenca nga Greqia është e madhe sepse ato kanë varietete të veçanta. Nga rreth 8000-12000 tonë prodhim vendor pjeshke, 5000-6000 tonë shkojnë në tregun rus. Nëse situata zgjidhet deri në maj, nuk do të ketë probleme me vendosjen. Në lidhje me mollët, ata bujq që e kuptuan shumë vite më parë mesazhin se mollët “ajdared” do ta kenë të vështirë të depërtojnë në tregjet e reja evropiane, ndryshuan asortimentin e tyre dhe tashmë eksportojnë jo vetëm në tregje evropiane, por edhe në tregje të tjera. “Ajdared” nuk kalon, mund të kalojë vetëm në vendet arabe, në lindje, në tregun rus,…, dhe kjo lloj molle zë deri në 80 për qind të asortimentit tonë dhe me siguri do të shkojë për përpunim. Vetëm kështu do të eksportohet, por me një çmim shumë më të ulët. Për momentin pesë denarë për kilogram është molla industriale, tetë deri në dhjetë është ajo konsumatore”, sqaroi Dimkovski.

Për momentin, shtoi ai, fermerët po luten që t’ia japin mollët industrisë.

“Vitet e kaluara i përfunduam me 50 për qind të prodhimit të dorëzuar në objektet e përpunimit, gjë që është e papranueshme dhe e pajustifikuar ekonomikisht. Këtë vit do të shohim se si do të jetë. Ka industri në çdo prodhim, por deri në 20 për qind. Madje, për këtë arsye masa për të mbështetur një pjesë të mirë të mollëve me tre denarë për kilogram, e cila e mbulon tërë korrjen, nga 15 shtatori 2022 deri më 15 maj 2023, kur sasitë i dorëzohen blerësve vendorë”, shtoi Dimkovski.

Për pjeshkën kishte ndalim të ngjashëm nga pala ruse edhe tre vjet më parë.

Eksportojmë edhe lakër në Rusi, por në sasi të parëndësishme, rreth tetë për qind të prodhimit, ndërsa në Ukrainë dy për qind.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button