SHBA-ja mbështet projektin e Ballkanit të Hapur veçanërisht pasi nuk imponohet nga jashtë, tha ambasadori Hill

Ambasadori amerikan në Beograd tha sot se Shtetet e Bashkuara të Amerikës mbështesin nismën “Ballkani i Hapur” si dhe projektet e tjera integruese në rajon. Projektin “Ballkani i Hapur” Hill e vlerëson shumë pozitiv, aq më tepër që nuk është imponuar nga jashtë dhe thotë se vendet e rajonit duhet të kenë modele bashkëpunimi, transmeton Portalb.mk.

“Më pëlqen që është zhvilluar këtu në Ballkan, nuk është imponuar nga jashtë. Ne e mbështesim atë si projektet e tjera për integrimin rajonal”, tha Hill për Radio Televizionin e Serbisë, transmeton Beta.

Ambasadori amerikan në Serbi vlerëson se për një integrim më të plotë ekonomik të rajonit duhet të tejkalohen sfidat politike që dalin nga problemet e trashëguara dhe mosbesimi.

“Unë do të thoja se ka shumë trashëgimi historike këtu, më shumë se e nevojshme, ne duhet të gjejmë një mënyrë për ta kapërcyer atë,” thotë Hill.

Edhe pse të ftuara, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova dhe Mali i Zi deri më tani kanë kundërshtuar bashkimin me nismën. Ndër arsyet që mund të dëgjohen nga përfaqësues zyrtarë të këtyre vendeve janë vlerësimet se motivet e nismës janë projekte të mëdha shtetërore dhe se nisma e Ballkanit të Hapur nuk është e lidhur me asnjë standard të Bashkimit Evropian.

Një tjetër projekt rajonal që ka synime pothuajse identike si “Ballkani i Hapur” është Procesi i Berlinit, i cili u iniciua në vitin 2014 nga kancelarja gjermane Angela Merkel. Ndryshe nga Ballkani i hapur, të gjashtë vendet nga rajoni i Ballkanit Perëndimor marrin pjesë në Procesin e Berlinit – Maqedonia e Veriut, Serbia, Kosova, Mali i Zi, Shqipëria dhe Bosnja dhe Hercegovina.

Presidenti i shtetit, Stevo Pendarovski, së fundi i bëri thirrje Brukselit që të bëjë “prioritizimin” midis dy iniciativave ekonomike sepse në të kundërtën konkurrenca mes tyre mund të shkaktojë ndarje në rajon.

“Në ekonomi ekziston një konkurrencë mes dy nismave – Ballkanit të Hapur dhe Procesit të Berlinit. Ballkani i Hapur ka qenë aktiv dhe ka punuar për tre vjet, por tre muaj më parë Brukseli e ktheu procesin e Berlinit në derën e madhe dhe me konferencën e fundit tha se dëshiron të promovohet në një organizatë ombrellë në të cilën të tjerët do të të jetë vetëm komponent. Të dyja iniciativat janë të dobishme, por më duhet t’u bëj thirrje përgjegjësve dhe kompetentëve në Bruksel që të kenë prioritet mes këtyre dy gjërave, sepse nëse nuk e bëjnë në Bruksel, ne në Ballkan nuk do ta bëjmë kurrë, dhe mbi këtë bazë njerëzit janë mjaft të ndarë, ndër të tjera, sepse vetëm tre nga gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor marrin pjesë në Ballkanin e Hapur”, tha Pendarovski në fjalimin e tij në tryezën e rrumbullakët me titull “Ballkani Perëndimor ndërmjet Perëndimit dhe Lindjes. : Maqedonia e Veriut – anëtare e BE-së deri në vitin 2030?”, e cila u zhvillua më 12 janar në organizimin e Këshillit të Ambasadorëve.

Në samitin e fundit të Ballkanit të Hapur të mbajtur më 14 nëntor, kryeministrat e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë, Dimitar Kovaçevski dhe Edi Rama, duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve nëse ia vlen të vazhdohet procesi i Ballkanit të Hapur, i cili përfshin tre nga gjashtë vendet e Ballkanit Perëndimor që janë pjesë e Procesit të Berlinit tha se Ballkani i Hapur është në përputhje me Procesin e Berlinit dhe duhet të vazhdojë.

Rama, duke u shprehur në këtë kontekst ishte më eksplicit, tha se ia vlen të vazhdohet me Ballkanin e Hapur, i cili, siç tha ai, është një proces i përjetshëm, ndryshe nga ai i Berlinit, i cili është i hapur, por jo i përjetshëm.

Përndryshe, “Ballkani i Hapur” është një nismë rajonale që synon të përmirësojë lirinë e lëvizjes së mallrave, shërbimeve dhe njerëzve. Ajo u themelua në vitin 2019 nga presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, kryeministrat e Shqipërisë, Edi Rama dhe Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, me emrin Mini Shengen. Në vitin 2021, nisma mori emrin “Ballkani i Hapur”.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button