RMV, më pak transaksione në sportelet e bankave, qytetarët përdorin gjithnjë e më shumë kartelat pagesore

Revolucioni digjital në pagesa, i cili u intensifikua veçanërisht gjatë pandemisë Covid-19, si në mbarë botën ashtu edhe në vendin tonë, kontribuoi në përdorimin gjithnjë e më të shpeshtë të zgjidhjeve të pagesave digjitale, të cilat janë më të përshtatshmet për ato të thjeshta, të aksesueshme, të sigurta dhe teknologjikisht ekzekutim modern (të zgjuara), njoftojnë nga Banka Popullore, transmeton Portalb.mk.

Edhe në tremujorin e tretë të vitit 2022, qytetarët përdorinin gjithnjë e më shumë kartelat e pagesave nga emetuesit vendas për pagesa në tregtinë në vend, gjë që solli një rritje vjetore të vlerës dhe numrit të transaksioneve të kryera përkatësisht me 14.9% dhe 8.5%. Rritja vjetore e numrit të pagesave në tregti, e cila rezulton kryesisht nga rritja më e lartë vjetore e numrit të pagesave me kartela pagesash në pikat e shitjes virtuale (internet) (10.1%), ndonëse më e dobët, vazhdon edhe në tremujorin e tretë të vitit 2022, ndërsa vijon rritja vjetore e numrit të pagesave në pikat fizike të shitjes (8.3%).

“Në rastin e pagesave të qytetarëve me transferta krediti, në të njëjtën periudhë shënohet rënie vjetore e numrit të pagesave me 8.6%, ndërsa vlera është rritur me 5.6%. Në të njëjtën kohë, ndryshimi gradual i shprehive të qytetarëve gjatë kryerjes së pagesave në vend për të shfrytëzuar përfitimet e bankingut elektronik është i dukshëm në mënyrën e kryerjes së transfertave të kredisë, kështu që në tremujorin e tretë të vitit 2022, një rritje vjetore prej 5.2% është vërejtur në numrin e pagesave të kryera në mënyrë elektronike, pra rënie vjetore e numrit të transaksioneve të kryera në sportelet bankare (12.5%). Aplikacionet celulare përdoren më shpesh për të kryer pagesa elektronike me 54.7% ose një rritje vjetore të lartë prej 19.6%, që tregon sërish një ndryshim të mëtejshëm në zakonet e pagesave përveç përdorimit të kanaleve më të përshtatshme të pagesave digjitale”, thonë ga Banka Popullore.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button