Kovaçevski luti komunat dhe kryetarët  që në vend të shijojnë rehatinë dhe të pinë kafe, të paraqiten për rrymë më të lirë për shkollat ​​dhe ujësjellësit

Kryeministri Dimitar Kovaçevski i luti edhe sot komunave përtace dhe ndërmarrjet komunale që duhet të furnizojnë shkollat ​​dhe qytetarët me ujë, të paraqesin kërkesë për blerjen e energjisë elektrike me çmime preferenciale, disa herë më të ulëta se çmimi real për kilovat orë në treg, transmeton Portalb.mk.

“Këto masa nuk janë të pranueshme as për shtetin dhe as për administratën komunale. Këto nuk janë masa që dikush të rrijë nëpër zyra, të bëjë kafe, të ketë mbledhje gjithë ditën dhe të lexojë gazeta. Masat janë për qytetarët, për shkollat ​​mbi të gjitha që të kenë rrymë dhe ngrohje. Nuk duhet të lejojmë që të ulen më në shtëpi, të na mësojnë”, tha kryeministri Dimitar Kovaçevski në konferencën e sotme për media.

Prej ditës së djeshme, kur mbaroi afati, për furnizim të subvencionuar me energji elektrike me çmim preferencial nga 1 dhjetori aplikuan 233 shkolla publike fillore dhe të mesme nga të gjitha qytetet nga gjithsej 474 në vend, 50 ndërmarrje publike në fushën e ujësjellësit dhe filtrimin e ujrave të zeza nga gjithsej 70, si dhe 235 subjekte, persona fizikë dhe juridikë, në fushën e sektorit ushqimor.

Për personat fizikë dhe juridikë të regjistruar për të kryer një aktivitet prioritar në fushën e industrisë ushqimore, EMV ofron çmim preferencial të energjisë elektrike prej 80 euro për megavat orë, ekskluzivisht për konsumin e matësve për kryerjen e drejtpërdrejtë të aktivitetit prioritar, gjegjësisht ekskluzivisht për procesin e prodhimit. Për ndërmarrjet publike në fushën e menaxhimit të ujërave, grumbullimit dhe largimit të ujërave të zeza urbane dhe pastrimit të ujërave të zeza që operojnë me stacione pompimi apo trajtimi, çmimi preferencial do të jetë 95 euro për megavat orë, i njëjtë si me atë të 365 primar dhe 109 shkollat ​​publike të mesme dhe për institucionet shëndetësore publike.

Subjektet që deri dje nuk kanë dorëzuar dokumente të plota do të mund ta bëjnë këtë në periudhën e ardhshme dhe do të vendosen në furnizim të subvencionuar nga 1 janari i vitit të ardhshëm, tha kryeministri Dimitar Kovaçevski në konferencën e sotme për media në Qeveri.

Sipas vendimit të Qeverisë, kompanitë që prodhojnë produkte ushqimore bazë si vaj ushqimor, bukë dhe produkte furre, miell, qumësht dhe produkte qumështi, industria e mishit dhe shpendëve do të marrin energji elektrike të subvencionuar përmes “EMV shitjes” me çmim 80 euro për megavat orë, për shkollat ​​fillore dhe të mesme çmimi i subvencionuar do të jetë 95 euro për megavat orë, po aq sa për ndërmarrjet publike në fushën e ujësjellësit dhe largimit të ujërave të zeza që operojnë me stacione pompimi dhe pastrimi.

Ato kompani që nuk duan të përdorin energjinë e subvencionuar nga shteti do të duhet të ulin çmimet e produkteve ushqimore bazë, sepse në të kundërtën, siç tha ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi, Qeveria përmes Ligjit të Tregtisë do të kufizojë çmimet e tyre, do të përcaktojë marzhe për ato produkte.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button