Bimë dhe barishte aromatike mbillen dhe rriten mes asfaltit të Shkupit, në kopshtin urban të FShM-së

Bimët mjekësore, aromatike dhe bimët e kopshtit rriten në mes të Shkupit. Ato janë pjesë e lulishtes urbane që u krijua këtë vit në Kopshtin botanik të Fakultetit të Shkencës dhe Matematikës (FShM). Qëllimi dhe roli parësor i kopshtit dhe i kultivimit të bimëve është edukimi, veçanërisht i nxënësve të shkollave fillore. Këtu ata mund të shohin se si duken dhe si duhet kujdesur për bimët që rritin perimet që konsumojnë çdo ditë, por nuk kanëpasur mundësi t’i rrisin, transmeton Meta.mk.

Përveç pjesës ekologjike dhe edukative, frutat dhe lulet e bimëve nga kopshti urban përdoren edhe për përgatitjen manuale të produkteve më natyrale dhe të shëndetshme në mënyrë tradicionale. Prej tyre prodhoheshin çajra, erëza, sapunë, kremra për trupin, labela dhe produkte të tjera, të cilat në periudhën e kaluar u shpërndanë në mënyrë promovuese për vizitorët e kopshtit.

Ky kopsht i gjelbëruar, i organizuar në mjedis qyteti, ka tre sera dhe një hapësirë ​​shtesë të hapur me shtretër të ngritur, ku mbillen bimët nga më të ndryshmet, shumica e të cilave janë karakteristike për klimën tonë, por edhe barishte mesdhetare, veçanërisht bimë të erëzave. Kjo hapësirë, thonë nga Kopshti botanik, duhet të jetë shembull që me pak përkushtim dhe njohuri mund të mbillet dhe rritet këto lloj bimësh në zonat urbane, ndërsa gjelbërimi të paktën të bëjë hije asfaltin.

Foto: Kopshti botanik
Foto: Kopshti botanik

“Në ambientin e hapur kishim mbjellë më së shumti erëzs si trumzë, kantariona, kamomil, rigon, sherebelë, pelin, borzilok, balsam limoni… Në dy nga serat mbollëm bimë që përdoren në ushqim si panxhar, rrepka, rukola, chard zvicerane dhe të ngjashme, ndërsa e fundit kishte tranguj, speca, kunguj të njomë dhe domate. Kemi mbjellë edhe kalendula dhe livando, të cilat janë barëra medicinale të njohura”, thotë Cvetanka Cvetkovska, biologe nga Kopshti Botanik.

Ajo thekson se pasi shumica e këtyre bimëve përdoreshin në mjekësinë tradicionale të njohur në zonën tonë, ata vendosën në fund të periudhës së tyre vegjetative t’i mbledhin, t’i thajnë dhe t’i përdorin në mënyrë tradicionale për të bërë balsam, kremra dhe labella dhe në atë mënyrë t’i përdorin fuqitë e tyre shëruese.

“Kemi bërë sapunë dhe qirinj aromatikë, çajra të pastër ose të përzier, freskues të dhomës, si dhe balsame për rigjenerimin e lëkurës dhe balsam buzësh. Në kuadër të projektit “Kopshtet urbane si potencial për rritjen e gjelbërimit në xhunglën e betonit të Shkupit”, i cili realizohet me ndihmën e GEF-it, është blerë edhe një ekstraktor me ndihmën e të cilit kemi nxjerrë vajra esencialë, të cilët i kemi përdorur për atë aromatizuar produktet që i kemi bërë”, thotë Cvetkovska.

Është planifikuar të organizohen punëtori në kopshtin urban për nxënës dhe studentë të cilët do të kenë mundësinë të mësojnë procesin e prodhimit të produkteve nga këto bimë në mënyrë tradicionale.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button