Në Belfast është prezantuar një varkë me zero emetime të gazrave të dëmshëm (VIDEO)

Një kompani me bazë në Belfast synon të ndërmarrë një hap të madh në zhvillimin e teknologjisë detare me zero emetime të gazrave të dëmshëm. Ata planifikojnë që të lëshojnë në përdorim një varkë e cila do të funksionojë me energji elektrike, shkruan BBC, transmeton Portalb.mk.

Kjo varkë do të mund të mbajë gjashtë pasagjerë me një distancë prej 97 kilometrash. Varka pritet të lëshohet në përdorim shumë shpejt.

Një varkë me 12 pasagjerë u projektua dhe u ndërtua gjithashtu në Belfast. Kompania thotë se varkat e punës mund të rimbushen brenda një ore.

Në vitin 2020, një konsorcium i udhëhequr nga Artemis dhe duke përfshirë universitetet Bombardier, Belfast Harbour dhe Irlandën e Veriut, mori një grant qeveritar prej 33 milion £ për të zhvilluar një traget me emetim zero.

Sekretari i Irlandës së Veriut Brandon Lewis tha se zhvillimi i anijeve të gjelbra ishte një hap vërtet pozitiv në luftën kundër ndryshimit të klimës.

“Jam i kënaqur që një teknologji e tillë mahnitëse është zhvilluar në Irlandën e Veriut dhe që kam qenë në gjendje të shoh nga afër teknologjinë eFoiler gjatë një ekspozite të fundit në Belfast,” tha ai.

Konsorciumi Detar i Belfast-it, një sindikatë prej 14 anëtarësh që ka bashkuar një sërë industrish, akademish dhe organesh publike, po zhvillon një shërbim tragetesh udhëtarësh midis Bangor dhe Belfast që është planifikuar të funksionojë deri në vitin 2024.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button