RMV-ja nuk shënoi asnjë përparim për vitin 2022 sipas raportit të “Freedom House”

raportin e organizatës “Freedom House” për Vendet në Tranzicion, i publikuar sot, Maqedonia e Veriut radhitet në grupin e regjimeve hibride/demokraci në tranzicion. Nuk ka përmirësime për këtë vit, transmeton Portalb.mk.

Në raport theksohet se nuk ka ndryshime në vlerësimin e pikëve për këtë vit, në fusha të caktuara. Kështu, përqindja e demokracisë e vendit sipas raportit është 47.02 nga 100. Ndërsa rezultati i demokracisë është 3.82 nga 7.00.

Sipas raportit këto janë vlerësimet për disa pika:

  • Qeverisja Demokratike Kombëtare:  3.50 pikë nga 7.00.
  • Procesi Zgjedhor: 4.50 pikë nga 7.00
  • Shoqëria civile: 4.75 pikë nga 7.00.
  • Liria e medias: 3.50 pikë nga 7.00
  • Qeverisja Demokratike Lokale: 4.00 pikë nga 7.00
  • Korniza dhe Pavarësia e Gjyqësorit: 3.25 pikë nga 7.00
  • Korrupsioni: 3.25 pikë nga 7.00

Kjo është përmbledhja për Maqedoninë e Veriut sipas raportit.

“Maqedonia e Veriut mbajti status quo-në në zhvillimin e saj liberal-demokratik në vitin 2021, duke mos arritur kështu rezultatin e saj të demokracisë në vitin 2015 para “Çështjes së Përgjimit” dhe vështirësive të mëvonshme në 2016–17 për ndryshimin e pushtetit qeveritar. Për pjesën më të madhe të vitit, vendi drejtohej nga qeveria e përbërë nga koalicioni Lidhja Social Demokrate e Maqedonisë (LSDM) – Lëvizja Besa dhe partia më e madhe shqiptare, Bashkimi Demokratik për Integrim (BDI). Dy partitë kryesore opozitare janë VMRO-DPMNE-ja e krahut të djathtë që sundoi vendin nga 2006 deri në 2017, dhe Aleanca për Shqiptarët (ASh), e cila themeloi veten si partia e dytë më e madhe shqiptare etnike pas zgjedhjeve parlamentare të vitit 2020.

Në vitin 2021, politika kombëtare ishte shumë përçarëse dhe dialogu shpesh ishte i tensionuar si brenda dhe midis kampeve etnike. Megjithatë, polarizimi politik u zvogëlua në mënyrë graduale, më e dukshme në kompromisin e LSDM-së dhe VMRO-DPMNE-së për zbatimin e regjistrimit kombëtar.

Zgjedhjet e rregullta lokale të mbajtura në tetor i sollën një fitore bindëse opozitës VMRO-DPMNE, e cila tani kontrollon më shumë se gjysmën e të gjitha njësive të qeverisjes lokale. Rezultatet e zgjedhjeve shkaktuan dorëheqjen e kryeministrit dhe liderit të LSDM-së Zoran Zaev dhe një largimin nga Qeveria të partisë shqiptare Lëvizja Besa. Zaev ishte kryeministër që nga viti 2017, duke ardhur në pushtet pas rënies së mprehtë demokratike të vendit në vitet e mëparshme. Gjatë mandatit të tij, ai arriti të hartonte një kurs pro-demokratik për Maqedoninë e Veriut, por në fund humbi mbështetjen popullore për shkak të skandaleve të korrupsionit dhe paaftësisë së përgjithshme për të rivendosur sundimin e ligjit.

Në nëntor, VMRO-DPMNE, Aleanca për Shqiptarët, Alternativa, Lëvizja Besa dhe Levica (e majta) njoftuan çuditërisht se kishin krijuar shumicë të vogël parlamentare që synonte rrëzimin e qeverisë, një veprim përfundimisht i pasuksesshëm pasi një anëtar i Lëvizjes Besa u tërhoq në minutën e fundit. Rrjedhimisht, kryeministri Zaev udhëhoqi qeverinë deri në fund të vitit dhe negocioi përfshirjen e Alternativës në vend të Besës në shumicën parlamentare përpara se të largohej nga posti i tij.

LSDM zgjodhi kryetarin e ri në dhjetor – të preferuarin e Zaevit dhe ish-zëvendës ministrin e financave, Dimitar Kovaçevskin – i cili mori mandatin për të formuar qeverinë deri në fund të vitit. Kështu, vendi hyri në vitin 2022 duke parashikuar një kabinet të ri qeveritar, të udhëhequr nga Kovaçevski, i përbërë nga LSDM, BDI dhe Alternativa. Pritet gjerësisht që qeveria e Kovaçevskit të vazhdojë politikat e Zaevit.

Në vitin 2021, vendi arriti të zbatojë regjistrimin kombëtar të shumëkërkuar, i cili për herë të fundit u krye pothuajse dy dekada më parë (2002), me një regjistrim të dështuar të filluar dhe të ndërprerë në vitin 2011 për shkak të mosmarrëveshjeve ndëretnike. Numri i maqedonasve etnikë dhe shqiptarëve etnikë është një çështje kryesore sociopolitike në vend, me grupe të ndryshme nacionaliste joliberale dhe parti politike që vazhdimisht akuzojnë qeverinë se kërkon të zbatojë mashtrimin e regjistrimit në raportimin e madhësisë së grupeve etnike.

Puna në terren në vend për regjistrimin u krye në shtator dhe rezultatet paraprake treguan se popullsia kishte rënë me 9 për qind, ose rreth 190,000 qytetarë, gjatë dy dekadave të fundit. Rezultatet e mëvonshme treguan se, nga popullsia rezidente, 58.4 për qind identifikohen si maqedonas, ndërsa 24.3 për qind janë identifikuar si shqiptarë.

Një nga çështjet më të rëndësishme në fillim të vitit ishte mungesa e vaksinave kundër Covid-19, e cila bëri që një numër i madh i qytetarëve të vizitonin Serbinë fqinje, ku vaksinat ishin të qasshme  për shtetasit e Maqedonisë së Veriut. Qeveria filloi zbatimin e imunizimit në mars dhe, deri në fund të vitit, rreth 39 përqind e popullsisë kishte marrë dy vaksina të njërës prej vaksinave të disponueshme në vend.

Zgjedhjet lokale të mbajtura më 17 dhe 31 tetor u vlerësuan nga vëzhguesit ndërkombëtarë si konkurruese, ndonëse me mangësi të shumta afatgjata lidhur me boshllëqet dhe mospërputhjet ligjore. Më tej, ato u zhvilluan në kushte që përfitonin sistematikisht partitë më të mëdha. Fushata elektorale u karakterizua nga retorika armiqësore dhe negative, si dhe dominimi i çështjeve kombëtare mbi shqetësimet lokale.

Zgjedhjet ishin paqësore, por shfaqën raste të votimit në grup, blerjes së votave dhe frikësimit të votuesve, të cilat u hetuan zyrtarisht në disa raste. Zgjedhjet lokale u karakterizuan gjithashtu nga një numër jashtëzakonisht i lartë i listave “të pavarura” jopartiake. Ky zhvillim sugjeron një zhgënjim të fortë te popullata me performancën e partive tradicionale dhe, ndoshta, një hapësirë ​​të hapur për ndryshime në spektrin partiak.

Shoqëria civile lokale dhe media vazhdojnë të luajnë role pozitive në përpjekjet për demokratizimin e vendit, por të dy sektorët luftojnë me qëndrueshmërinë financiare dhe në rastin e shtypit, punonjësit e medias përballen me vështirësi socio-ekonomike. Megjithatë, mjedisi për veprim qytetar dhe raportim të pavarur është përmirësuar disi që nga rrëzimi i VMRO-DPMNE-së së Nikola Gruevskit nga pushteti në vitin 2017.

Gjyqësori i Maqedonisë së Veriut perceptohet gjerësisht si i politizuar, siç dëshmohet nga paaftësia e sistemit të drejtësisë për të trajtuar keqbërjet e përhapura nga zyrtarët e lartë të zbuluar në “Aferën e Përgjimeve”. Në një zhvillim pozitiv në vitin 2021, një çështje gjyqësore në skandalin e përgjimeve më në fund përfundoi me një nga organizatorët e operacionit, ish-shefin e shërbimit sekret Sasho Mijalkov (VMRO-DPMNE), duke marrë një dënim me 12 vjet burg. Ish-kryeministri dhe lideri i VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski (kushëriri i Mijalkovit) është ende i padisponueshëm për autoritetet pas arratisjes së tij spektakolare në Hungari në vitin 2018.

Gjatë vitit, një rast i lidhur me trazirat parlamentare të vitit 2017 (që synonte të parandalonte alternimin demokratik të pushteti) u përfundua edhe në gjykatën e shkallës së parë me dënim me burg për ish-kryetarin e Kuvendit dhe dy ministra (të gjithë ish-zyrtarë të VMRO-DPMNE-së).

Korrupsioni është i përhapur në të gjitha nivelet dhe sektorët shtetërorë dhe politika antikorrupsion e vendit vuan nga mangësi të mëdha. Skandale të njohura korrupsioni shfaqen shpesh dhe institucionet kryesore antikorrupsion shpesh përdorin një qasje joefektive.

Institucioni kryesor antikorrupsion, Komisioni Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit (KSHPK), ka kompetenca të kufizuara, por përbërja e tij e emëruar në vitin 2019 arrin të funksionojë shumë më proaktive se mishërimet e mëparshme. Megjithatë, efektet e punës së KSHPK-së janë mjaft të kufizuara, duke treguar nevojën për një politikë të riorganizuar antikorrupsion në vitet e ardhshme.

Viti 2021 shënon 20 vjet nga konflikti i armatosur i vendit dhe negociatat pasuese midis liderëve politikë maqedonas etnikë dhe shqiptarë etnikë që çuan në nënshkrimin e Marrëveshjes Kornizë të Ohrit (MKO). MKO transformoi karakterin simbolik të shtetit drejt “pronësisë” së përbashkët mes maqedonasve dhe shqiptarëve dhe prezantoi politika që synojnë akomodimin e këtyre të fundit në shtet, si përdorimi i gjuhës shqipe në institucionet shtetërore, votimi i kualifikuar në Parlament dhe përfaqërimi institucional më i drejtë.

Viti ishte jashtëzakonisht i relaksuar për sa i përket tensioneve ndëretnike, duke sinjalizuar një ndryshim pozitiv nga praktikat e mëparshme negative.

Maqedonia e Veriut është anëtare e NATO-s që nga viti 2020 dhe kandidate e Bashkimit Evropian (BE) që nga viti 2005. Vendi iu afrua fillimit të negociatave për anëtarësim në BE në vitin 2020 pasi arriti të zgjidhte një mosmarrëveshje të gjatë me Greqinë fqinje për emrin e vendit në 2018 (duke ndryshuar emrin nga Republika e Maqedonisë në Republika e Maqedonisë së Veriut).

Megjithatë, në një lëvizje të befasishme, Bullgaria fqinje bllokoi avancimin e Maqedonisë së Veriut në BE në fund të vitit 2020, duke u përpjekur t’i bënte presion kësaj të fundit që të pranonte interpretimin bullgar të origjinës historike dhe gjuhësore të maqedonasve etnikë.

Marrëdhëniet midis dy vendeve vazhduan të përkeqësohen në vitin 2021. Pa asnjë rrugë të qartë drejt anëtarësimit në BE në horizont, qeveria vendosi t’i bashkohet “ Mini-Shengenit” së bashku me Serbinë dhe Shqipërinë, duke premtuar hapjen e kufijve mes të tre vendeve për qytetarët dhe bizneset deri në vitin 2023.”

Raportin e plotë për Maqedoninë e Veriut mund ta lexoni duke klkuar KËTU.

Ndryshe sipas raportit, Kosova shënoi një përparim në aspektin e demokracisë nga 3,14 pikë sa kishte në raportin paraprak, në 3.25 nga totali 7.00.

Shqipëria nuk ka pësuar asnjë ndryshim në pikë, krahasuar me një vit më parë, në të shtatë kriteret ku e bazon vlerësimin e saj kjo organizatë.

Shqipëria së bashku me Kosovën vazhdon të përcaktohet në kategorinë e regjimeve hibride/demokraci në tranzicion, ku futen ato vende ku institucionet demokratike janë të brishta dhe ku ekzistojnë sfida thelbësore për mbrojtjen e të drejtave politike dhe lirive civile.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button