Prokuroria kërkoi dënim maksimal për Gruevskin dhe minimal për Kamçevin për “Parcelat në Vodno”

Prova të shumta janë paraqitur gjatë nëntë muajve të fundit dhe shumë dëshmitarë janë dëgjuar. Provat vërtetuan gjendjen faktike nga aktakuza kundër të akuzuarve në rastin “Parcelat në Vodno”, tha në fjalën përfundimtare prokurorja e rastit Lille Stefanovska, transmeton Slloboden Peçat.

“Nikolla Gruevski në vitin 2012 ka blerë patundshmëri në Vodno. Kjo gjendje faktike do të konstatohet lehtësisht nga gjykata nga provat dhe dëshmitë e dëshmitarëve. Gruevski ka krijuar një kompani dhe ka shfrytëzuar të afërmit e tij për të blerë tokë në Vodno dhe është informuar për gjithçka që ka ndodhur në kompaninë “Sirak Engineering” përmes së cilës ka kontrolluar blerjen e pronës. I pandehuri Sasho Mijallkov e ndihmoi Gruevskin të blejë tokën vetëm që ish-kryeministri të mos ekspozohej publikisht. Ku i gjeti Gruevski mbi 1.3 milionë euro për të paguar shumat për tokën kur u vërtetua se ka kursyer vetëm 100 mijë euro. Ka përvetësuar paratë e partisë për të blerë tokën në Vodno”, tha prokurorja Stefanova.

Ajo shtoi se të pandehurit e tjerë në këtë proces kanë thënë saktësisht dhe qartë gjithçka që është përshkruar në aktakuzë.

“Gruevski ka dy banesa të cilat janë në emër të nënës së tij. Ai ka edhe banesa të tjera që janë blerë me emra të tjerë që të mos dihet se janë të tijat”, tha Stefanova.

Ajo kërkoi nga gjykata konfiskimin e banesave në pronësi të Gruevskit.

“I akuzuari Nikolla Gruevski e ka shfrytëzuar pozitën dhe funksionin e tij për ta fshehur pasurinë e tij dhe kërkoj që të dënohet ashpër, tha prokurorja.

Ishkryeministri që është i akuzuari i parë dhe që prokuroria pretendon se është pronar i vërtetë i pronës dhe e fsheh, Stefanova kërkoi gjoba maksimale për krimet e larjes së parave dhe mbulimit të pasurisë.

“Rastin e vendosjes së llojit dhe lartësisë së dënimit për Gruevskin, për të cilin besoj se janë përcaktuar plotësisht veprat për të cilat akuzohet, gjykata duhet të ketë parasysh se i pandehuri gjatë gjithë kohës si kryeministër dhe kryetar i partisë politike ka shfrytëzuar pozicionin e tij për të fshehur pasurinë e tij dhe këtë e ka bërë deri në fund, deri në përfundimin e kësaj procedure. Mendoj se duke qenë se është në arrati, ndaj tij duhet të vendosen dënimet më të larta të parashikuara në ligj”, tha prokurorja.

Për kushëririn e tij dhe ish-shefin e DSK-së, Sasho Mijalkov, Stefanova kërkoi një dënim më të lartë, brenda atij që parashikon ligji.

“I pandehuri Sasho Mijaëlkov mohoi se ka ndërmarrë veprime për kryerjen e veprës penale, pohoi se dëshmitarët Aleksandar Ivanovski dhe Meto Stojçevski nuk e kanë thënë të vërtetën, por nga të gjitha provat e mbledhura shihet se ai ka ndërmarrë veprimet që i ngarkohen dhe e ka kryer veprën e larjes së parave, sepse e ka ditur se pasuria po blihet për Nikolla Gruevskin, se paratë janë nga krimi, por veprimet e përmbarimit i ka ndërmarrë nga viti 2012 e deri në vitin 2020”, theksoi Stefanova.

Për Risto Novaçevskin, i cili është emëruar menaxher i kompanisë “Sirah Engineering”, e cila është filial i kompanisë “Sirah Limited”, prokurori tha se ai ishte i vetmi i pandehur që e ka përshkruar mënyrën në prokurorinë publike që nga viti fillimi, pranimi i veprimeve të ekzekutimit dhe madje edhe vetë hetimi ka kontribuar në zbulimin e veprimeve dhe autorëve të krimeve.

Në bankën e të akuzuarve për këtë rast ishte ulur edhe nëna e Kamçevit, Ratka Kunovska-Kamçeva. Për të, prokurori e ka tërhequr aktakuzën, pasi ka saktësuar aktakuzën, siç tha ajo, ka parasysh dispozitat për vjetërsimin e veprës së saj.

Në rastin “Parcelat në Vodno” të akuzuar janë Nikolla Gruevski, Sasho Mijalkov, Orce Kamçev, Ratka Kunovska Kamçeva, Nenad Josifoviq dhe Risto Novaçeski. Ata akuzohen për “Larje parash” dhe “Përvetësim të pronave pa leje”.

Ndryshe, Orce Kamçev u lirua nga burgu në Shutkë me 5 janar të këtij viti, pasi gjykata pranoi garancinë e ofruar prej 11 milionë eurosh, duke i lejuar të dyshuarit në rastin “Parcelat në Vodno” të mbrohet në liri.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button