Turqia dëboi afër 50.000 migrantë nga Stambolli

Turqia tha se kishte dëbuar afër 50.000 migrantë nga Stambolli, përfshirë më shumë se 6,000 sirianë, që nga fillimi i një fushate kundër migracionit të paligjshëm.

Zyra e guvernatorit të Stambollit tha se 42.888 migrantë “të paligjshëm” ishin arrestuar dhe dërguar në qendrat e riatdhesimit, me qëllim, largimin e tyre nga Turqia. Në njoftim nuk u bë e ditur kombësia e tyre.

Mirëpo raportohet se 6.416 sirianë ishin vendosur në “qendra të përkohshme strehimi”, transmeton REL.

Fushata e autoriteteve turke kishte për qëllim zvogëlimin e numrit të refugjatëve të paregjistruar në Stamboll, që njihet si qendër ekonomike dhe qyteti më i madh i Turqisë.

Në Turqi janë rreth 3.6 milion refugjatë sirianë, megjithëse teknikisht ata janë vetëm nën “mbrojtje të përkohshme”, sepse qeveria nuk u ofron atyre statusin e refugjatit zyrtar.

Sipas rregullave, ata duhet të qëndrojnë në provincën në të cilën u është caktuar, dhe mund të vizitojnë qytete të tjera vetëm me afate të shkurtëra, raporton AFP.

Zyrtarët thanë në korrik se 547,000 sirianë ishin regjistruar zyrtarisht në Stamboll.

Ministri i Brendshëm i Turqisë, Suleyman Soylu, tha se qëllimi i autoriteve turke ishte të dëbonin rreth 80.000 migrantë pa dokumente, deri në fund të vitit.

Turqia është përballur me probleme të vogla sociale pavarësisht fluksit të refugjatëve, nga konflikti tetë vjeçar në fqinjin e tij jugor.

Por, rënie ekonomike të cilën e pësoi vendi, ka ngritur tensionet, dhe analistët thonë se çështja e refugjatëve ka të ngjarë që ka kontribuar në humbjen e befasishme të partisë në pushtet në zgjedhjet lokale gjatë këtij viti.

Human Rights Watch dhe Amnesty International janë midis disa grupeve që akuzojnë Turqinë për riatdhesimin e refugjatëve sirianë kundër vullnetit të tyre – gjë që qeveria ka mohuar.

Turqia është shëndruar në një “digë”, duke mos lejuar migrantët që të kalojnë në vendet e Ballkanit Perëndimor dhe prej aty në Evropë.

Megjithatë, disa mijëra sosh kanë arritur të kalojnë në Evropë.

Bashkimi Evropian e ka financuar Turqinë me qindra milionë dollarë në mënyrë që të mbajë refugjatët në territorin e saj.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button