Për fshirjen e borxhit prej 14 milionë eurosh të 4 tregtarëve privatë, prokurori Abazi pret që auditorët të raportojnë nëse ka krim

Prokuroria për Krim të Organizuar dhe Korrupsion nuk ka hapur lëndë për borxhin e fshirë prej 14 milionë eurosh, para ShA MEPSO-s shtetërore, për të cilin 6 anëtarë të bordit drejtues të kësaj kompanie votuan faljen e 4 kompanive private – tregtar të rrymës, shkruan Sdk.mk, transmeton Portalb.mk.

“Prokuroria themelore publike për ndjekjen e krimit të organizuar dhe korrupsionit ndjek të gjitha informacionet dhe deklaratat. Nëse konstatohen elemente të veprës penale, do të fillohet procedura përkatëse. Njëkohësisht, të gjithë subjektet që kanë informacione apo prova për vepër të kryer penale, kanë detyrimin që ta denoncojnë në prokurorinë kompetente”, u përgjigjën nga Prokuroria për Krim të Organizuar, e drejtuar nga shefi Islam Abazi.

Sdk.mk pyeti konkretisht nëse kjo prokurori, e cila është kompetente për zhvillimin e procedurave ku është dëmtuar buxheti i shtetit, do të hapë rast ndaj gjashtë anëtarëve të Këshillit drejtues të SHA MEPSO, të cilët vendosën t’i shlyejnë borxhin prej 14 milionë eurosh 4 kompanive, tregtarë privatë me energji elektrike te MEPSO.

Vendimin për faljen e borxhit milionësh e morën: Eva Shukleva, Borko Aleksoski, të cilët tani janë zëvendësuar nga Bordi i Drejtorëve të ShA MEPSO, si dhe anëtarët ende aktual Bilent Saliji, Ljupço Zikov, Sasho Stefanovski dhe Goce Talevski.

Pyetëm konkretisht edhe se a do të hetojë Prokuroria pse këto kompani private kanë pasur vështirësi në kthimin e atyre 14 milionë eurove, pasi nuk janë shuar dhe kanë vazhduar punën. Disa prej tyre vazhduan me riregjistrimin, duke i shtuar emrave të rinj një germë apo presje.

Këto informacione publikut iu prezantuan nga Enti Shtetëror për Revizion, ndaj Sdk pyeti Abazin nëse PNKOK tashmë e ka marrë atë nga ESHR për të hetuar në përgjithësi Raportin e funksionimit të Sh.A. MEPSO për vitin 2021, i cili ka një duzinë elemente të funksionimit të paligjshëm.

Ai nuk është përgjigjur pozitivisht, ndërsa indirekt u ka kujtuar auditorëve se është obligim i tyre nëse konstatojnë se kanë informacione dhe dyshime për vepra të kryera penale, të raportojnë në Prokurori.

Auditorët me të cilët kemi biseduar konsiderojnë se nuk duhet të ndërhyhet në kompetencat ligjore, pasi nuk janë as Ministria e Brendshme dhe as Policia Financiare për të paraqitur raporte në Prokurori. Ata zbulojnë, japin prova të qarta dhe të vërtetuara të parregullsive në funksionimin e institucioneve, më tej iu takon organeve të zbulimit dhe organit të akuzës si Prokuroria, nëse do të hapin procedim.

“Ne jemi auditorë. Nuk mund të jemi as Ministria e Brendshme dhe as Prokuroria. Kompetencat tona nuk janë vendosur si në Itali, Angli, Turqi ku auditorët edhe auditojnë edhe gjykojnë”, thanë bashkëbiseduesit.

Megjithatë, ESHR-ja thekson se gjatë viteve të fundit, ata kanë shkëmbyer raporte me Prokurorinë Publike.

“Fillua të kemi edhe takime. Situata po ndryshon, deri para një viti nuk kemi pasur asnjë bashkëpunim. U pajtuam që auditorët tanë të merrnin pjesë në hetimet paraprake që do të hapeshin në prokurori dhe në Ministrinë e Brendshme. Megjithatë, autoritetet e interesuara për kryerjen e hetimeve kanë të gjitha provat nga ESHR. Ato nuk mund të thonë: ‘Duhet të mbledhim prova’, Provat janë në dosjet tona. Ne jemi këtu për të shpjeguar gjetjet tona”, konsiderojnë auditorët.

Sipas raportit të ESHR-së për punën e Sh.A. Mepso për vitin 2021, gjashtë anëtarë të bordit drejtues votuan me vetëdije për shlyerjen e borxhit të katër furnizuesve privatë të energjisë elektrike, pavarësisht se e dinin se ata kishin hequr dorë nga furnizimi në momentin e fundit për shkak të rritjes së çmimit të rrymës dhe u lidhën në MEPSO nga ku morën rrymë më të lirë. Për shkak të refuzimit të tyre për të furnizuar rrymë me çmime më të larta, shteti duhet të bashkohet urgjentisht në rrjetin evropian dhe të paguajë pothuajse dyfishin, 25 milionë euro, për të blerë energji elektrike dhe për të furnizuar qytetarët dhe ekonominë gjatë krizës energjetike.

Këto 14 milionë euro shteti nuk i paguan, ndërsa 25 milionë euro i jep ad hoc për të blerë energjinë shumë më të shtrenjtë për megavat/orë për qytetarët, qëndron në konstatimin e auditorëve.

Raporti i detajuar i ESHR-së për funksionimin e ShA MEPSO në vitin 2021 i hap shumë punë prokurorisë: kompania nuk e di se sa linja dhetrafostacione ka, të cilat janë burime kapitale të shtetit, dhe jo kuti. Prona e MEPSO-s është hipotekuar në interes të personave juridikë privatë. Nuk dihet se kush sa donacione dhe kujt ia ka dhënë ato donacione nga MEPSO. Kompania paguan 200 mijë euro interes për paratë e patërhequra nga kreditë e vjetra.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button