Është dezinformatë se në shkollën e mesme të muzikës në Shkup ka pasur një rrëmbyes

Teksti që shpërndahet në rrjetet sociale i referohet një postimi nga një llogari në Facebook, që më vonë u fshi nga vetë përdoruesi i cili pranoi se shpërndante dezinformata. Ministria e Punëve të Brendshme ka përgënjeshtruar lajmin për një rrëmbyes të dyshuar në shkollën e mesme të muzikës në Shkup. Për një person të tillë nuk ka as denoncim në polici dhe as raportim se një person është rrëmbyer”, thuhet nga MPB, shkruan Vërtetëmatësi.

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook në të cilin është shpërndarë një tekst me titull:

Po përhapet një apel: Rrëmbyesi josh fëmijët në shkollë me arsyetimin se e kanë dërguar prindërit?!

Në tekst thuhet se në rrjetet sociale ka filluar të përhapet një foto e një burri të ngjitur në një shkollë dhe ka pasur një apel nëse dikush e sheh të thërrasë policinë. Më pas shpërndahet një postim nga një profil në Facebook, ku shkruhet se personi në foto është “një rrëmbyes fëmijësh, i cili u afrohet fëmijëve të vegjël duke u thënë se ka ardhur t’i dërgojë te prindërit që e kanë dërguar”.

Mirëpo, lajmi për një “rrëmbyes” duke joshur fëmijët në shkollën e mesme të muzikës “Ilia Nikolovski Luj” është një dezinformatë që ka bërë që shumë njerëz të nisin ta shpërndajnë apelin, duke kërcënuar personin në foto dhe tekprindërit përhapet paniku dhe ndjenja e pasigurisë për fëmijëve të tyre.

Ky postim, megjithëse ekzistonte në një profil në rrjetin social Facebook, dhe shkaktoi vëmendjen e mediave dhe përdoruesve të tjerë që ndanë apelin, më pas u fshi nga vetë përdoruesi i cili pranoi se kishte shpërndarë dezinformata.

Vetë situata ka shkaktuar një reagim të shprehur nga Ministria e Punëve të Brendshme, e cila ka mohuar që personi në foto të jetë rrëmbyes nga shkolla.

MPB e mohon fuqishëm lajmin e rremë që u përhap sot në rrjetet sociale në lidhje me një rrëmbyes të dyshuar, i cili dyshohet se lëvizte nëpër shkollën e mesme të muzikës në Shkup. Për një person të tillë nuk ka asnjë denoncim në polici dhe as raportim se një person është rrëmbyer. Dhe personi që postoi këtë lajm të rremë e tërhoqi atë dhe shpalli publikisht se ishte lajm i rremë. Qëllimi i përhapjes së gënjeshtrave të tilla është shkaktimi i panikut, ankthit, ndjenjës së vazhdueshme të frikës dhe pasigurisë te qytetarët dhe fatkeqësisht po përhapen më shpesh kohëve të fundit. Personi që ka postuar këtë gënjeshtër do të thirret në stacionin policor dhe kundër tij do të bëhet kallëzim përkatës në prokurorinë kompetente. Apelojmë qytetarët që të mos bien pas gënjeshtrave të tilla. Falënderojmë edhe mediat që nuk i nënshtrohen lajmeve të tilla të rreme dhe i kontrollojnë informacionet në institucionet kompetente, thonë nga MPB.

Drejtori i shkollës “Ilia Nikolovski Luj” ka thënë për “Makfax” se ka qenë një hajdut të cilin kanë dashur ta kapin më lehtë me ndihmën e fotos së ngjitur.

Edhe pse mediat janë të detyruara të publikojnë informacione të verifikuara, fatkeqësisht në këtë rast postimi është transmetuar pa asnjë verifikim shtesë. Nga teksti nuk mund të krijohet përshtypja se është bërë përpjekje për të verifikuar (dez)informatat për gjoja rrëmbyesin. Rrjetet sociale mund të jenë një pikënisje për gazetarët për të verifikuar informacionin, por jo për të publikuar lajme pa verifikim.

Gjithashtu, tema e dezinformimit është jashtëzakonisht e ndjeshme, pasi ka të bëjë me fëmijët dhe sigurinë e tyre në shkolla. Për shkak të kësaj, njoftimi ka shkaktuar menjëherë shpërndarje masive, panik, kuriozitet, gjë që ka ndikuar që dezinformata të transmetohet te një numër i madh njerëzish dhe të bëhet shumë virale.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button