Këshilltarët komunal kundërshtuan propozimin për të lejuar që kafshët shtëpiake të hipin në autobusët e NTP-së

Kafshët shtëpiake nuk do të lejohen në autobusët e NTP-së. Këshilli i Qytetit të Shkupit nuk e pranoi iniciativën e “Qytetit të Gjelbër Human” për lejimin e hipjes së kafshëve shtëpiake në transportin publik, transmeton Portalb.mk nga Meta.mk.

Dragana Vellkovska nga “Qyteti i Gjelbër Human”, në shpjegimin e saj për iniciativën, tha se kafshët shtëpiake gjatë udhëtimit në transportin publik do të mbylleshin në një transportues.

“Ne nuk po e paraqesim vetë iniciativën që autobusët të jenë të stërmbushur me kafshë apo të ndodhë ndonjë incident, por kjo është vetëm nga nevoja e njerëzve që kanë një kafshë shtëpiake dhe nuk kanë rrugë tjetër për ta transportuar. Duke refuzuar lejen, ne gjithashtu kufizojmë të drejtën e njerëzve për transport publik. Prandaj bëj thirrje për solidaritet nga këshilltarët. Është e qartë se disa njerëz kanë frikë nga kafshët, por këto kafshë do të mbyllen në një transportues. Nuk presim që njerëzit që nuk kanë nevojë thelbësore ta shfrytëzojnë këtë të drejtë”, tha Vellkovska.

Këshilltari Strasho Angellovski u përgjigj me një përgjigje, duke pyetur nëse ndoshta lepuri apo gjarpri konsiderohen kafshë shtëpiake.

“Çfarë është një kafshë shtëpiake, për shembull, shoku im mban një gomar të vogël në shtëpi, për ata që nuk e dinë, është një gomar i vogël dhe për të është një kafshë shtëpiake. Ai më pyeti nëse do të ishte në gjendje ta lëvizte me transport publik. Kam edhe një shok që mban një gjarpër dhe më pyeti nëse kafsha e tij do të mund të hipte edhe në transportin publik. Prandaj, për të mos bërë diskriminim ndaj vetë grupit, propozoj një dëgjim më të gjerë publik dhe të gjejmë një mënyrë që të gjithë njerëzit të përdorin transportin publik”, tha Angellovski.

Për këtë, Vellkovska u përgjigj se kafshë shtëpiake nënkupton qen ose mace dhe se çfarë është kafshë shtëpiake e përcakton ligji, dhe aty janë të shënuara edhe obligimet e pronarëve dhe mënyrat se si duhet të mbahet ajo kafshë.

“Gomari nuk është kafshë shtëpiake dhe të gjitha ato çështje janë të përcaktuara në Ligjin për Mirëqenien e Kafshëve. Ndjej se kjo është banalizuese. Ka njerëz me kafshë shtëpiake që nuk kanë 500 denarë për t’i çuar te veterineri, duhet t’i ndihmojmë ata njerëz. Dhe jo të gjithë taksistët lejojnë transportin e kafshëve shtëpiake”, u përgjigj Vellkovska.

Këshilltari Amar Mecinoviq tha se do ta përkrahin iniciativën, por kërkoi që të diskutohet edhe për kapacitetet e NTP-së, duke pasur parasysh se shumë shpesh autobusët janë të stërmbushur, qytetarët janë nervozë dhe shpeshherë nuk ka kushte elementare për transport.

Votimi pasoi, në të cilin vetëm tetë këshilltarë nga Këshilli i Qytetit të Shkupit e pranuan iniciativën, kështu që propozimi për të hipur kafshët shtëpiake në transportin publik të Shkupit nuk u pranua.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button