Putini shpresonte ta shpërbënte NATO-n pas pushtimit të Ukrainës, tregojnë dokumentet e zbuluara

Presidenti rus Vladimir Putin shpresonte se pushtimi i Ukrainës në shkurt të vitit të kaluar do të sillte fundin e NATO-s dhe do të rezultonte në një zonë ndalim-fluturimi të shpallur mbi Poloni dhe shtetet baltike, tregojnë dokumentet e zbuluara nga Shërbimi Federal i Sigurisë Ruse (FSB), transmeton Euractiv.

Dokumentet e zbuluara vijnë nga një burim i njohur si Wind of Change dhe thuhet se i janë dërguar aktivistit rus të të drejtave të njeriut Vladimir Osechkin, raporton The Sun.

Putini imagjinoi se pas pushtimit të Ukrainës, Perëndimit do t’i lëshohej ultimatum për të pranuar pushtimin e vendit nga Rusia dhe se do të shpallej një zonë ndalim-fluturimi mbi Poloninë dhe shtetet baltike.

Pas kësaj, “triada bërthamore” e Rusisë e tokës, ajrit dhe nëndetëseve “do të aktivizohej”, duke çuar në “tërheqjen e disa vendeve nga NATO” dhe ndoshta nga Bashkimi Evropian, tha burimi. Ai shtoi se shumë vende perëndimore do të ishin aq të tmerruar sa do të pranonin edhe sulme me raketa ndaj Polonisë ose vendeve baltike.

E gjithë kjo do të shkaktonte një “kolaps themelor të Perëndimit brenda kohës së caktuar (nga Putini) pas lëshimit të ultimatumit”. Putin priste që vendet perëndimore t’i bënin “thirrje të veçanta Rusisë se nuk po kryejnë veprime agresive kundër Rusisë dhe nuk janë pjesë e luftës së mundshme”.

Në fund të ditës, Rusia do të rifitonte fuqi të krahasueshme me ish-Bashkimin Sovjetik, gjë që do t’i lejonte Rusisë të merrte kontrollin politik të një numri vendesh që ishin pjesë e BRSS, ndërsa NATO si një strukturë integrale do të pushonte së ekzistuari.

“Është shumë e besueshme” Putin kishte plane të tilla përpara se të fillonte luftën në Ukrainë, ka thënë Keir Giles, një ekspert për Rusinë në grupin e ekspertëve për politikën e jashtme Chatham House, cituar nga The Sun.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button