Mirë është të dini: Cila temperaturë e trupit duhet ulur menjëherë me ilaçe, si dhe kur nuk është i nevojshëm trajtimi?

Temperatura e trupit varet nga ekuilibri midis gjenerimit të nxehtësisë në inde (veçanërisht në mëlçi dhe muskuj) dhe humbjes së nxehtësisë nga periferia e trupit. Është e zakonshme dhe normale që temperatura e trupit të rritet dhe të ulet pak gjatë ditës, domethënë ndryshon. Brenda ritmit tonë biologjik ditor, temperatura rritet nga vlerat më të ulëta në mëngjes herët në më të lartat në orët e vona të pasdites. Diferenca midis temperaturës së mëngjesit dhe temperaturës së matur në orët e vona të pasdites është zakonisht 0,3°C, dhe më së shumti rreth 0,6°C, shkruan Panacea.

Temperatura normale e trupit

Temperatura normale e trupit tek një person i shëndetshëm varion nga 36°C deri në 37°C, e matur në sipërfaqen e lëkurës. Fëmijët e vegjël mund të kenë temperaturë normale trupore pak më të lartë se të rriturit, dhe gjithashtu mund të rritet pak për shkak të stresit, sforcimit fizik ose në një mjedis të nxehtë.

Temperatura e trupit tonë menaxhohet nga qendra e rregullimit në tru, veçanërisht në gjëndrën e quajtur hipotalamus. Ai rrit devijimin e gjakut nga sipërfaqja në brendësi të trupit, duke reduktuar kështu humbjen e nxehtësisë së trupit përmes lëkurës dhe ekstremiteteve. Kur termostati hipotalamik kthehet në normalitet pas një kohe, trupi eliminon nxehtësinë e tepërt duke e kthyer gjakun përsëri në lëkurë dhe duke e djersitur atë.

Fëmijët e vegjël kanë një qendër termoregulimi të pazhvilluar, ndërsa të moshuarit kanë qendër termoregulimi të dobësuar dhe jo gjithmonë funksionon pa të meta.

Nga ana tjetër, ekspozimi ndaj të ftohtit, përdorimi i tepruar i alkoolit dhe abuzimit me drogën, si dhe disa sëmundje, si sëmundjet e gjëndrës tiroide, gjëndrat mbiveshkore, veshkat, mëlçinë dhe trurin, mund të shkaktojnë hipotermi, më e ulët nga 36°C. Në këtë rast lëkura jonë është e ftohtë dhe e zbehtë dhe trupi dridhet teksa përpiqet të rrisë temperaturën me punën e muskujve.

Pse rritet temperatura?

Shumë sëmundje kanë si simptomë temperaturën e lartë trupore, pra ethet. Shkaku i etheve akute tek të rriturit, njerëz më parë të shëndetshëm, është zakonisht sëmundje infektive, domethënë infeksion akut i sistemit të frymëmarrjes, tretjes, sistemit gjenitourinar ose infeksionit të lëkurës.

Pasojat e temperaturës së ngritur

Temperatura e moderuar, kalimtare e ngritur e trupit që shoqëron shumicën e sëmundjeve akute tolerohet mirë nga të rriturit e shëndetshëm. Megjithatë, temperatura e ngritur dukshëm (41°C e lart) mund të shkaktojë dëme. Në atë temperaturë, proteinat në qeliza shpërbëhen, gjë që rezulton në funksionin e qelizave dhe përfundimisht shumë organeve. Tek të rriturit që kanë pasur dështim të zemrës ose mushkërive, temperatura e ngritur e trupit mund të çojë në rritje të nevojës për oksigjen dhe në pacientët me demencë, mund të përkeqësojë gjendjen mendore. Tek fëmijët e shëndetshëm, temperatura e ngritur e trupit mund të shkaktojë konvulsione febrile.

Trajtimi

Temperatura pak e lartë e trupit nuk ka nevojë të trajtohet. Për të lehtësuar shqetësimin, këshillohet të largoni veshjet e tepërta dhe të bëni dush me ujë të vakët. Ulja e temperaturës së lartë të trupit është e nevojshme kur arrin vlerat 38°C të matura nën sqetull ose 38,5°C të matura rektale. Në rast të dhimbjes së fortë të kokës, ngurtësimit të qafës, skuqjes, takikardisë, ndryshimit të gjendjes mendore dhe temperaturës mbi 40°C, pacienti referohet për trajtim spitalor.

Ilaçet që përdoren për të ulur temperaturën e lartë të trupit quhen antipiretikë dhe janë në dispozicion në formën e tabletave, shurupeve dhe supozitorëve rektal.

Kur zgjidhni ilaç për uljen e temperaturës, mund t’ju ndihmojë edhe një farmacist, varësisht nëse vuani nga disa sëmundje kronike, nëse merrni ilaçe të tjera, nëse keni stomak më të ndjeshëm, nëse keni qenë në kontakt me njerëz të infektuar. nëse kohët e fundit keni udhëtuar në zonën endemike…

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button