Tetanosi- sëmundja serioze e sistemit nervor

Tetanosi është një sëmundje serioze e sistemit nervor e shkaktuar nga një bakter që prodhon toksina. Sëmundja shkakton kontraktime të muskujve, veçanërisht të muskujve të nofullës dhe qafës. Tetanusi njihet më shpesh si mbyllje, shkruan Panacea.

Komplikimet e rënda të tetanosit mund të jenë kërcënuese për jetën. Nuk ka kurë për tetanosin. Trajtimi fokusohet në menaxhimin e simptomave dhe komplikimeve derisa efektet e toksinës së tetanosit nuk zgjidhen.

Për shkak të përdorimit të gjerë të vaksinave, rastet e tetanosit janë të rralla. Kjo sëmundje mbetet një kërcënim për njerëzit që nuk kanë të marra vaksinat e tyre për imunizim. Është më e zakonshme në vendet në zhvillim.

SIMPTOMAT

Koha mesatare nga infektimi e deri në shfaqjen e shenjave dhe simptomave (periudha e inkubacionit) është 10 ditë. Periudha e inkubacionit mund të varrojë nga 3 deri në 21 ditë.

Lloji më i zakonshëm i tetanosit quhet tetanos i gjeneralizuar. Shenjat dhe simptomat fillojnë gradualisht dhe më pas përkeqësohen përgjatë dy javësh. Zakonisht fillojnë nga nofulla dhe përparojnë poshtë në trup.

Shenjat dhe simptomat e tetanosit të gjeneralizuar përfshijnë:

 1. Spazma të dhimbshme të muskujve dhe muskuj të ngurtë dhe të palëvizshëm (ngurtësi muskulore) në nofullën tuaj
 2. Tensioni i muskujve rreth buzëve tuaja, ndonjëherë duke prodhuar një buzëqeshje të vazhdueshme
 3. Spazma të dhimbshme dhe ngurtësi në muskujt e qafës
 4. Vështirësi në gëlltitje
 5. Muskujt e ngurtë të barkut
 6. Përparimi i tetanosit rezulton në spazma të përsëritura të dhimbshme, të ngjashme me konvulsione, që zgjasin për disa minuta (spazma të gjeneralizuar). Zakonisht, qafa dhe harku i shpinës, këmbët bëhen të ngurtë, krahët tërhiqen drejt trupit dhe grushtet janë të shtrënguar. Ngurtësia e muskujve në qafë dhe bark mund të shkaktojnë vështirësi në frymëmarrje.
 7. Këto spazma të rënda mund të shkaktohen nga ngjarje të vogla që stimulojnë shqisat – një tingull i lartë, një prekje fizike, një rrymë ose dritë.

Derisa sëmundja përparon, shenjat dhe simptomat e tjera mund të përfshijnë:

 1. Tension të lartë të gjakut
 2. Presion të ulët të gjakut
 3. Rrahje të shpejta të zemrës
 4. Ethe
 5. Djersitje ekstreme
 6. Tetanosi i lokalizuar. Kjo formë e pazakontë e tetanosit rezulton në spazma të muskujve pranë vendit të plagës. Ndërsa zakonisht është një formë më pak e rëndë e sëmundjes, ajo mund të përparojë në tetanos të përgjithësuar.

Tetanosi cefalik

Kjo formë e rrallë e tetanosit rezulton nga plaga në kokë. Rezulton në dobësim të muskujve të fytyrës dhe spazma të muskujve të nofullës. Gjithashtu mund të përparojë në tetanos të gjeneralizuar.

Kur duhet të vizitoni mjekun

Tetanosi është një sëmundje kërcënuese për jetën. Nëse keni shenja ose simptoma të tetanosit, kërkoni ndihmë shëndetësore urgjentisht.

Nëse keni një plagë të thjeshtë dhe të pastër – dhe keni bërë një vaksinë tetanosi brenda 10 viteve – mund të kujdeseni për plagën tuaj në shtëpi.

Kërkoni kujdes mjekësor në rastet e mëposhtme:

Ju nuk keni bërë një vaksinë tetanosi brenda dhjetë viteve.

Nuk jeni të sigurt se kur për herë të fundit keni bërë një vaksinë për tetanosin.

Keni një plagë nga shpimi i një objekt të huaj, një pickim nga kafshët ose një prerje të thellë.

Plaga juaj është e kontaminuar nga papastërtitë, nga tokë, fece, ndryshk ose pështymë – ose keni ndonjë dyshim nëse e keni pastruar mjaftueshëm një plagë pas një ekspozimi të tillë. Plagët e kontaminuar kërkojnë një përforcues vaksinimi nëse kanë kaluar pesë ose më shumë vjet nga vaksinimi i fundit i tetanosit.

Shkaqet 

Bakteri që shkakton tetanosin quhet Clostridium tetani. Bakteri mund të mbijetojë në në tokë dhe jashtëqitjet e kafshëve. Në thelb është e mbyllur derisa të zbulojë një vend për të lulëzuar.

Kur bakteret e fjetura hyjnë në një plagë – një gjendje e mirë për rritje – qelizat “zgjohen”. Ndërsa rriten dhe ndahen, ato lëshojnë një toksinë të quajtur tetanospasmin. Toksina dëmton nervat në trup që kontrollojnë muskujt.

Faktorët e rrezikut

Faktori më i madh i rrezikut për infeksionin e tetanosit është mos vaksinimi ose mos përmbajtja e periudhës kohore më vaksinë përforcuese prej dhjetë viteve.

Faktorët e tjerë që rrisin rrezikun e infeksionit të tetanosit janë:

Prerje ose plagë të ekspozuara ndaj tokës ose plehut organik

Një trup i huaj në plagë, të tilla si gozhdë ose copëza

Një histori e kushteve mjekësore që kanë të bëjnë me imunitetin

Lezione të infektuara të lëkurës tek njerëzit që kanë diabet

Gjilpëra të përbashkëta dhe jo sanitare për përdorim të paligjshëm të drogës

Komplikimet

Komplikimet nga infeksioni i tetanosit mund të përfshijnë:

Probleme me frymëmarrjen. Problemet e frymëmarrjes janë kërcënuese për jetën dhe mund të ndodhin nga shtrëngimi i kordave vokale dhe ngurtësia e muskujve në qafë dhe bark, veçanërisht gjatë një spazme të gjeneralizuar.

Bllokimi i një arterie pulmonare (emboli pulmonare). Një mpiksje gjaku që ka udhëtuar nga diku tjetër në trupin tuaj mund të bllokojë arterien kryesore të mushkërive ose një nga degët e saj.

Pneumoni. Një infeksion i mushkërive i shkaktuar nga thithja aksidentale e diçkaje në mushkëri (pneumonia aspirative) mund të jetë një ndërlikim i spazmave të gjeneralizuar.

Kocka te thyera. Spazmat e gjeneralizuar mund të shkaktojnë fraktura të shtyllës kurrizore ose kockave të tjera.

Vdekja. Vdekja nga tetanosi shpesh shkaktohet nga një rrugë ajrore e bllokuar gjatë spazmave ose dëmtimit të nervave që rregullojnë frymëmarrjen, rrahjet e zemrës ose funksionet e organeve të tjera.

Vaksinimi për fëmijët

Vaksina e tetanosit u jepet fëmijëve si pjesë e toksoideve të difterisë dhe tetanosit dhe vaksinës acellulare të kollës së mirë (DTaP). Difteria është një infeksion serioz bakterial i hundës dhe fytit. Kollë e mirë e keqe qelizore, e quajtur edhe kolla e mirë, është një infeksion shumë ngjitës i organeve respirator.

Fëmijët që nuk e tolerojnë vaksinën e kollës së mirë (pertusis) mund të marrin vaksinën alternative të quajtur DT.

DTaP është një procedurë prej 5 serive, që zakonisht jepen në krah ose kofshë për fëmijët në moshat:

 • 2 muaj
 • 4 muaj
 • 6 muaj
 • 15 deri në 18 muaj
 • 4 deri në 6 vjet

Një vaksinë përforcuese rekomandohet për fëmijët në moshën 11 ose 12 vjeç. Ky përforcues quhet vaksina Tdap. Nëse fëmija juaj nuk ka marrë një vaksinë përforcuese në këtë moshë, bisedoni me mjekun tuaj për opsionet e duhura.

Vaksinimi për të rriturit 19 vjeç e më lart

Një gjilpërë përforcuese rekomandohet për të rriturit një herë në 10 vjet. Kjo mund të jetë një nga dy vaksinat, Tdap ose Td. Nëse nuk jeni vaksinuar kundër tetanosit si fëmijë ose nuk jeni të sigurt për statusin tuaj të vaksinimit, konsultohuni me mjekun tuaj për marrjen e vaksinës Tdap.

Vaksinimi gjatë shtatzënisë

Një përforcues rekomandohet gjatë tremujorit të tretë të shtatzënisë, pavarësisht nga orari i vaksinimit të nënës.

Rekomandime të tjera

Kërkoni nga mjeku juaj të kontrollojë rregullisht statusin tuaj të vaksinimit. Sigurohuni që të jeni të përditësuar për orarin tuaj të vaksinimit nëse po planifikoni udhëtime ndërkombëtare.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button