Kundërspin: Xhaferi po spinon – problemi nuk është lidhja familjare por mosrespektimi i ligjeve

Talat Xhaferi po bën spin kur thotë se ndjesia është për shkak se është në pozitë të lartë dhe se pavarësisht kësaj edhe fëmija i tij ka të drejtë të konkurrojë dhe të marrë një vend pune (i padiskutueshëm), dhe bën spin edhe kur interpreton procedurën e mbyllur të Antikorrupsionit sikur gjithçka të ishte e pastër.  Në këtë rast, interesi publik vjen pikërisht nga mbrojtja e interesit publik, pra nëse ligjet dhe rregulloret zbatohen për të gjithë qytetarët dhe jo për shkak të nevojës që dikush të bëjë sensacion ose të diskriminojë fëmijët e dikujt për shkak të baballarëve të tyre, shkruan Vërtetmatësi.

Shkruan: Teofil Blazhevski

Kryetari i Kuvendit, Talat Xhaferi, në një konferencë me gazetarë, ka bërë një deklaratë në të cilën mund të dallohet spin:

Spin: Jam i vetëdijshëm që familja ime është nën sulmin e publikut për shkak të postit që mbaj. Ndjesia është gjithmonë më e madhe kur bëhet fjalë për fëmijën e një zyrtari të lartë. Por, si gjithë të tjerët, edhe fëmija im ka të drejtë të shfrytëzojë të gjitha të drejtat, të aplikojë dhe të pranohet në punë. Komisioni kundër korrupsionit ka pasur një procedurë dhe është ndërprerë, pra nuk ka mundur të konstatohet keqpërdorim nga djali im. Puna e institucioneve është çështje tjetër dhe nuk ka të bëjë me mua dhe djalin tim.

[Burimi: 360 Gradë – T. Xhaferi/deklaratë – 22.02.2023]

Kontraspin: Njeriu i parë i Kuvendit të RMV-së, Talat Xhaferi, duke folur për lajmin se djali i tij është në listën e kandidatëve të kaluar nga Akademia e Gjyqtarëve dhe Prokurorëve dhe së shpejti do të bëhet ose gjyqtar ose prokuror, bëri një deklaratë në të cilën ka një shtrembërim të së vërtetës, pra një spin, duke theksuar se pavarësisht marrëdhënies, djali i tij ka të drejtë të konkurrojë dhe të pranohet për punë.

Për të përforcuar përshtypjen se nuk ka problem, ai shtoi se “Komisioni Kundër Korrupsionit ka pasur një procedurë dhe është ndërprerë, pra nuk ka mundur të konstatohet keqpërdorim nga djali im”.

Shtrembërimi i së vërtetës ose spini është në dy elemente. Para së gjithash, interesi publik nuk është në marrëdhëniet farefisnore, pra fakti se djali i tij së shpejti do të bëhet prokuror apo gjykatës i ardhshëm, por fakti nëse është respektuar procedura, aktet ligjore dhe nënligjore që rregullojnë këtë çështje, pra si aplikoi Barlet Xhaferi, u pranua dhe mbaroi Akademinë.

Sigurisht që Xhaferi ka të drejtë kur thotë se fëmija i tij ka të drejtë, si çdo qytetar tjetër në vend, të konkurrojë dhe të marrë një vend pune sipas kualifikimeve profesionale. Dhe, duke qenë babai i një prej tre posteve më të larta në shtet, sjell me vete përgjegjësinë etike të shtuar për të respektuar të gjithë procedurën, ligjet dhe rregulloret e tjera në mënyrë edhe më të qëndrueshme.

Por pikërisht këtu është elementi i dytë që spinon Talat Xhaferi. Ai e interpreton procedurën e pezulluar të Komisionit Shtetëror për Parandalim të Korrupsionit dhe Konfliktit të Interesit (KSHPK) si “carte blanche” për vlerësimin e tij, pra një fakt i përfunduar që tregon se në rastin e djalit të tij gjithçka është e pastër dhe nuk ka asnjë shkelje apo keqpërdorim.

Megjithatë, e vërteta është ndryshe. Sepse përkundër ndërprerjes së procedurës për arsye procedurale, KSHPK-ja asnjëherë nuk tha se çështja e Barlet Xhaferit nuk ekziston dhe se gjithçka është e pastër në hetimin e kësaj çështjeje. Përkundrazi, dhe deklaratat e djeshme të fundit për rastin nga KSHPK-së përsërisin se procedura është ndërprerë për shkak se nuk mund të vijnë deri te dokumentet në Ministrinë e Drejtësisë me të cilat ligjërisht do ta përfundonin procedurën sipas ligjit dhe sipas procedurës me të cilën punojnë. Por sërish theksojnë se djali i Xhaferit, jashtë rregulloreve ligjore, provimin e drejtësisë e ka dhënë shumë më herët, para magjistraturës, provim ky që është hapi i parë që dikush në shtet të ushtrojë profesionin e avokatit, drejtësisë apo prokurorisë, apo të regjistrohet në Akademi.

Këtë e ka konfirmuar dje personi i parë i KSHPK-së, Biljana Ivanovska:

“Lënda e veçantë, po, mbaroi. Barlet Xhaferit nuk është aq objektiv për ne, por jemi objektiv sesi funksionon i gjithë sistemi, cili zyrtar i lejoi të jepte provimin e parë të jurisprudencës dhe më pas të mbrojë masterin. Varësisht se çfarë rezultatesh do të marrim dhe nëse do të konstatojmë nëse është fenomen dhe a ka kandidatë të tjerë të tillë, mbetet pyetja se çfarë do të bëjë shteti për ta tejkaluar këtë problem”, tha Ivanovska për Kanal 5.

Ivanovska, e parë kundër korrupsionit, dhe në paraqitjen e mbrëmshme në emisionin për debat të TV Telma, e përsëriti me vendosmëri qëndrimin e saj për rastin, duke përdorur fjalën keqpërdorim:

“Është e vërtetë që kemi ndërprerë procedurën për rastin konkret të hapur për Barlet Xhaferin. Ne përcaktuam, atë që përcaktuam ia shpalosëm publikut – se ai u lejua të jepte provimin e jurisprudencës para se t’i kishte marrë ato 300 kredi, pra para se të kishte një master, pra këtu qëndron problemi. “Po, ka pasur keqpërdorime në rastin, por e gjitha ka ndodhur para tetë vitesh dhe rasti trajtohet si i vjetëruar dhe ne nuk kemi kujt t’i kundërshtojmë asgjë”,tha Ivanovska.

Dhe në nëntor të vitit 2022, kur ky rast ishte aktual në opinion, KSHPK-ja pretendonte se koha e dhënies së provimit të jurisprudencës nuk përkonte me përfundimin e studimeve universitare si kusht për ta bërë këtë edhe pse konfirmuan se regjistrimi në Akademinë e Gjyqtarëve dhe Prokurorëve, djali i Talat Xhaferit kishte dokumentet e nevojshme: E vetmja gjë që mund të konfirmojmë është se personi Barlet Xhaferi i plotësonte kërkesat për Akademinë sepse kishte dhënë provimin e jurisprudencës, por se si e ka fituar të drejtën e provimit të jurisprudencës nuk ishte. (burimi: 360 Gradë) .

Sipas fakteve më sipër, duket qartë se Talat Xhaferi po bën spin kur thotë se ndjesia është për shkak se është në një pozitë të lartë dhe se pavarësisht kësaj fëmija i tij ka të drejtë të konkurrojë dhe të marrë një vend pune (i padiskutueshëm) dhe ai bën spin kur interpreton procedurën e mbyllur të Antikorrupsionit sikur çdo gjë të ishte e pastër.

Në këtë rast, interesi i publikit vjen pikërisht për shkak të mbrojtjes së interesit publik, pra nëse ligjet dhe rregulloret zbatohen për të gjithë qytetarët dhe jo për shkak të nevojës që dikush të bëjë sensacion ose të diskriminojë fëmijët e dikujt për shkak të baballarëve të tyre.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button