Video manipuluese si “dëshmi” se pandemia ishte e rreme

Postimi që po shqyrtojmë është jashtë kontekstit. Të gjitha videot e shfaqura në postim u shpërndanë gjatë pandemisë nga qarqe anti-vaksinuese apo teoricienët e konspiracionit, për të krijuar mosbesim, për të akuzuar për një pandemi të rreme, ose siç e quanin “plandemia”, shkruan Vërtetmatësi.

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook në të cilin shpërndahet video material dhe thuhet:

Të mos harrojmë se çfarë teatri po na shfaqnin. Produksioni hollivudian.

Në videon e shpërndarë, ka skena të çantave të zeza që ngjasojnë me kufoma, njerëz të veshur me veshje mbrojtëse përpara një ambulance të fotografuar nga kalimtarët e rastit, një burrë i shtrirë në një qese të supozuar me trup të zi duke pirë cigare, Pamjet e njerëzve me kostume duke shtyrë një shtrat me një burrë të shtrirë në të ndërsa filmoheshin nga një aparat fotografik, një skenë e një varri që gërmohet nga një person me kostum hapësinor ndërsa filmohet nga një aparat fotografik.

Qëllimi i videos, e cila është një përmbledhje e disa video materialeve të veçanta, është të tregojë atë që teoricienët e konspiracionit kanë propaganduar gjatë gjithë pandemisë së Covid-19, se gjoja është një “plandemi”, siç thuhet në postim, se është “teatër”. Shpesh në ndërthurjen e rrëfimeve në këtë kontekst, fajësohen edhe mediat për gjoja krijimin e histerisë, raportimin e pavërtetë dhe të njëanshëm për të krijuar panik etj.

Megjithatë, të gjitha insertet e shfaqura në klipin që është pjesë e postimit janë nxjerrë jashtë kontekstit. Ato tregojnë situata të ndryshme, të gjitha të shpjegueshme edhe gjatë pandemisë, të njëjtat video u qarkulluan nga teoricienët e konspiracionit për të përhapur histerinë se pandemia nuk është e vërtetë. Në postim ata tani akuzojnë dikë se ka bërë “teatër gjatë pandemisë”.

Në video materialin nga sekondi i parë deri në sekondën e dytë të videos, ku shfaqen çanta të zeza, bëhet fjalë për një protestë në SHBA të mbajtur më 27 maj 2020. Në faqen e EPA-s ka një foto të protestës. Një protestë shfaqet në Miami në SHBA, ku çantat e zeza përfaqësojnë një varrim simbolik të atyre që vdiqën nga Covid-19. Protesta u organizua kundër rihapjes së ekonomisë nga Florida në mes të pandemisë.

Në skenën tjetër, e cila tregon njerëz me kostume përpara një ambulance dhe duke pozuar për një fotografi, ajo u filmua në sheshin Leidse në Amsterdam në shkurt 2021. Askush nuk pretendoi të ishte një pandemi, por një ekip lajmesh raportoi se çfarë rrobash vesh personeli mjekësor në urgjencë dhe e bëri publike, siç mund ta shihni në linkun e mëposhtëm.

Pastaj video materiali tregon (nga sekondi 16 ) një burrë i shtrirë në një çantë të zezë të trupit të pajetë dhe duke pirë një cigare. Në lidhje me këtë skenë, Vërtetmatës shkroi tashmë më 5 prill 2021 se ishte një regjistrim i një videoklipi për një këngë të zhanrit rap. Videoja është nxjerrë jashtë kontekstit, pasi nuk ka asnjë lidhje me situatën reale në terren në spitale dhe është regjistruar nga një video produksion. Videoja në vetvete është një shprehje artistike e autorit, jo një pamje apo raportim i një gazetari për një situatë reale. Mirëpo, në postimin që po rishikojmë, tentohet të tregohet pikërisht kjo, se skena krejtësisht të rreme janë paraqitur si të vërteta, pra po bëhej “teatër”

Më pas vjen pjesa e videos (nga sekonda 23), kur njerëzit e veshur me kostume shtyjnë një pacient të supozuar dhe një kamerë i regjistron ata.

Këto imazhe, të cilat supozohet se “dëshmojnë” se pacientët e shtruar me Covid-19 janë aktorë, kanë qarkulluar që nga fillimi i marsit 2021 në gjuhë të ndryshme. France Press shkruan se pamjet i përkasin Qendrës Mjekësore Shamir në Izrael.

Një artikull i postuar në faqen e tyre të internetit shpjegon se spitali po punon për të instaluar “një kompleks urgjence me 150 shtretër në një zonë të caktuar në kampusin e tij për të ofruar një mjedis të sigurt (…) dhe për të mundësuar një përgjigje të përshtatshme mjekësore ndaj Covid-19”. . Në mesin e nëntorit 2020, spitali njoftoi në faqen e tij se ndërtimi i atij stacioni të ndihmës së parë në parkingun nëntokësor kishte përfunduar, shkruan AFP.

I pyetur nga AFP më 11 mars 2021, Liad Aviel, zëdhënësi i Qendrës Mjekësore të Tel Avivit, siguroi se sekuenca i përkiste atij spitali dhe në fakt ishte një video promovuese për objektet e tij. Aviel tha se një punonjës i spitalit filmoi skenën dhe e shpërndau atë në Facebook:

Fatkeqësisht, është bërë lajm i rremë, por ne nuk kemi asnjë lidhje me të.

Nga minuta 1 e 25 sekonda në videon e postimit, një burrë me kostum shihet në një varrezë duke hedhur lopata dheu në një varr të hapur, ndërsa një tjetër po e filmon. Informacioni i rremë që është përhapur për këtë regjistrim është se gjoja bëhet fjalë për një funeral të simuluar.

Incidenti ndodhi në Espirito Santo, në Brazilin juglindor dhe është pjesë e pamjeve të një reportazhi mbi punën e sipërmarrësve gjatë pandemisë, të publikuar më 31 mars 2021 nga TV Vitoria.

Televizioni ka lëshuar një përgënjeshtrim dhe ka reaguar për faktin se televizioni është përfshirë në informacionin e rremë se ishte një funeral i inskenuar.

Në tekst, gazetarja Marla Bermudez shpjegon:

Kameraman William O’Brien dhe unë bëmë fotografi për të shpjeguar punën e varrmihësve dhe aktivitetet që ata kryejnë. Njoftimi kishte për qëllim nderimin e punës së këtyre profesionistëve dhe nuk përbënte gënjeshtër, pra se varrmihësi po simulonte hapjen e një varri apo pretendonte të varroste dikë. Varri u hap, por jo me kërkesë të ekipit tonë. Fotot që prezantohen pikërisht në momentin kur varrmihësi hedh dheun, janë për të ilustruar aktivitetet që ai kryen çdo ditë.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, vlerësojmë se postimi që po shqyrtojmë është jashtë kontekstit. Të gjitha videot e shfaqura në postim u shpërndanë gjatë pandemisë nga qarqe anti-vaksinuese apo teoricienët e konspiracionit, për të krijuar mosbesim, për të akuzuar për një pandemi të rreme, ose siç e quanin “plandemia”.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button