Rivendosja e Madhe nuk do të çojë në dënim me vdekje dhe gjykime promovuesit e tij

Postimit që po shqyrtojmë i mungon konteksti. Rivendosja e Madhe është një iniciativë e Forumit Ekonomik Botëror për shkak të nevojës që palët e interesuara globale të bashkëpunojnë dhe njëkohësisht të menaxhojnë pasojat e drejtpërdrejta të krizës së shkaktuar nga Covid-19. Nga videot në faqen e FEB-it, shihet se Rivendosja e Madhe fokusohet në një sërë temash, duke përfshirë edukimin, parandalimin e pandemisë, pabarazitë e shkaktuara nga Covid-19, etj. Por këto qëllime të vërteta të Rivendosjes së Madhe janë rrëmbyer nga narrativat konspirative. Postimi në fakt ngatërron dy teori konspirative, atë të QAnon, mbështetësit e të cilit adhurojnë Trumpin, me atë të Rivendosjes së Madhe, shkruan Vërtetmatësi.

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook, në të cilin është shpërndarë një video me korniza të shumta dhe deklarata nga Klaus Schwab, lideri i Forumit Ekonomik Botëror, konteksti i të cilit nuk mund të përcaktohet, pasi ato përfaqësojnë deklarata të ngjitura dhe montime shtesë. Në disa deklarata, Klaus Schwab thotë se Justin Trudeau është pjesë e Forumit Ekonomik Botëror. Në kuadrin tjetër Schwab thotë se ndryshimi nuk ndodh vetvetiu por mund të krijohet nga ne. Në kornizën tjetër, Schwab thotë se ka nevojë për një rivendosje të madhe.

Rivendosja e Madhe është baza e një sërë teorish konspirative që kanë qenë objekt i dezinformimit të postuara në mediat sociale gjatë gjithë pandemisë, gjatë fushatës së vaksinave dhe më vonë.

Çfarë është saktësisht Rivendosja e Madhe?

Rivendosja e Madhe është një iniciativë e Forumit Ekonomik Botëror për shkak të nevojës që palët e interesuara globale të bashkëpunojnë dhe njëkohësisht të menaxhojnë pasojat e drejtpërdrejta të krizës së shkaktuar nga Covid-19. Nisma u nis nga SEF për të përmirësuar gjendjen e botës.

Siç thuhet në faqen e internetit të FEB-it, kriza e shkaktuar nga Covid-19, si dhe përçarjet politike, ekonomike dhe sociale të shkaktuara prej tij, ndryshojnë rrënjësisht kontekstin tradicional të vendimmarrjes.

Mospërputhja, pamjaftueshmëria dhe kontradikta e disa sistemeve, nga shëndetësia, ajo financiare, energjia dhe arsimi, janë më të ekspozuara në kontekstin global që prek jetën tonë, gjallesat dhe planetin. Udhëheqësit janë në udhëkryq historik për të menaxhuar presionet afatshkurtra dhe të përballen me pasiguri afatgjate. Iniciativa e Rivendosjes së Madhe ofron informacion për vendimmarrësit që do të përcaktojnë të ardhmen e marrëdhënieve globale, drejtimin e ekonomive kombëtare, prioritetet e shoqërive, natyrën e modeleve të biznesit dhe menaxhimin e mallrave globale.

Duke u mbështetur nga vizioni dhe ekspertiza e madhe e drejtuesve të përfshirë në SEF, nisma e Rivendosjes së Madhe ka vendosur një dimension për të ndërtuar kontrata të reja sociale që lavdërojnë dinjitetin e çdo qenieje njerëzore, thuhet në faqen e internetit të FEB.

Nga videot në faqen e FEB-it, shihet se Rivendosja e Madhe fokusohet në një sërë temash, duke përfshirë edukimin, parandalimin e pandemisë, pabarazitë e shkaktuara nga Covid-19, etj.

Por këto qëllime të vërteta të Rivendosjes së Madhe janë rrëmbyer nga narrativat konspirative se elitat globale po përdorin koronavirusin për të çmontuar kapitalizmin dhe për të sjellë ndryshime radikale shoqërore.

BBC thotë se gama e temave në rivendosjen e madhe është e madhe, duke mbuluar teknologjinë, ndryshimet klimatike, të ardhmen e fuqisë punëtore, sigurinë ndërkombëtare dhe tema të tjera dhe është e vështirë të shihet saktësisht se çfarë nënkuptojnë të gjitha këto tema në praktikë. Pikërisht kjo mungesë qartësie, e kombinuar me faktin që një organizatë me ndikim si FEB-i kishte nisur nismën, ofroi terren pjellor që teoritë e konspiracionit të ngriheshin.

Teoritë e konspiracionit dhe nënkuptimet

Në postimin që po shqyrtojmë, nënkuptohet se po vijnë disa sprova globale dhe Trump ka shpallur dënimin me vdekje. Kërkohet durim. Këto teza janë futur si përshkrim i videos, nga e cila merret konteksti i pjesës maqedonase të teorisë konspirative, të promovuar nga mbështetësit e QAnon-it, që është se do të gjykohen njerëz nga FEB-i dhe se disa persona do të dënohen me vdekje dhe se kjo është premtuar nga Trump, gjë që nuk është e vërtetë. Postimi në fakt bashkon dy teori konspirative, atë të QAnon dhe atë të Rivendosjes së Madhe.

02.02.2023. Ajo që ndodhi duhej të ishte e tillë. Ajo që shihni është për të ardhmen tuaj. Sprovat po vijnë. Trump shpalli dënimin me vdekje. Durim, thuhet në postim.

Vërtetmatës ka shkruar tashmë për mbështetësit e QAnon që përhapin marrëzi se politikanët kanë dyshe, se do të ketë një gjykim të madh të “qeverisë në hije”, dhe postimi që po rishikojmë shkon një hap më tej me një pretendim të rremë për dënim me vdekje.
“Reuters” në janar 2021 shkroi se ndryshe nga gënjeshtrat që mbështetësit e teorisë së konspiracionit Q kishin parashtruar më parë, se do të kishte një “zgjim të madh të njerëzimit”, Donald Trump u largua nga presidenca dhe nuk pati arrestime masive të elitave të supozuara kabaliste ose satanike që drejtonin një rrjet të supozuar pedofilie (këto ishin njoftimet e mëparshme të QAnon për atë që Trump “premtoi”). Mbështetësit e QAnon adhurojnë Trumpin dhe kundërshtojnë Partinë Demokratike të SHBA-së, kjo është edhe arsyeja pse “klonet” për të cilat flasin në postimet e tyre të pavërteta, gjithmonë nga Partia Demokratike në SHBA. Përndryshe, ky term “zgjimi i madh i njerëzimit” përdoret shpesh edhe nga Mike Tyson, pseudonimi i personit që qëndron pas profilit nga i cili ndahet postimi që po shqyrtojmë, dhe një nga më shumë predikues të hapur të QAnon në Maqedoninë e Veriut.
Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si një postim në të cilin mungon konteksti. Rivendosja e Madhe nuk do të çojë në dënimin me vdekje për promotorët e tij, as deri në gjykimet e tyre, as Trump nuk e ka premtuar këtë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button