Qeveria e RMV-së: 6 milionë denarë ndihmë për Turqinë, ekipe shpëtimi dhe të Armatës

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut mbajti sot pasdite seancë të jashtëzakonshme, me qëllim të ofrimit të ndihmës emergjente për Republikën e Turqisë, pas tërmetit katastrofik që goditi vendin me humbje të mëdha njerëzore, qytetarë të lënduar, si dhe dëme të mëdha materiale.

Ministria e Punëve të Jashtme njoftoi se në zonat e prekura në Turqi ka shtetas nga Maqedonia e Veriut, të cilët ndodhen në vende të sigurta dhe në mesin e të cilëve nuk ka viktima apo të lënduar. Sipas informacioneve të Ministrisë së Punëve të Jashtme, Konsullata e Nderit ka përgatitur plane për akomodim, ndihmë mjekësore urgjente dhe mbështetje me ushqime dhe pije për qytetarët tanë, nëse ka nevojë.

Qeveria e ngarkoi Ministrinë e Punëve të Jashtme që përmes përfaqësive diplomatike konsullore të Republikës së Maqedonisë së Veriut në Republikën e Turqisë (Ankara dhe Stamboll) të koordinojë aktivitetet për evakuimin e qytetarëve të Republikës së Maqedonisë së Veriut nga të prekurit. zonave.

Qeveria, me propozim të Ministrisë së Punëve të Jashtme, në seancën e sotme të 126-të miratoi këto konkluzionet:

Ministria e Financave është e obliguar që të përgatisë dhe t’ia dorëzojë Qeverisë vendimin për miratimin e mjeteve nga rezervat e Buxhetit të Republikës së Maqedonisë së Veriut për vitin 2023, në vlerë prej gjashtë milionë denarëve për ndihmë të dëmtuarve nga tërmeti katastrofik.

Drejtoria për Mbrojtje dhe Shpëtim dhe Qendra për Menaxhimin e Krizave, në koordinim me ministrin e Punëve të Brendshme, Oliver Spasovski, kanë për detyrë që urgjentisht të përgatisin dhe t’i dorëzojnë Qeverisë vendimin përkatës për dërgimin e forcave/skuadrave për mbrojtje dhe shpëtim në zonat e prekura, si dhe vendim për dërgimin e ndihmës humanitare në Republikën e Turqisë.

Ministria e Mbrojtjes, në kuadër të kompetencave të saj, është e obliguar që urgjentisht të përgatisë dhe t’i dorëzojë Qeverisë vendim për ofrimin e ndihmës adekuate në personel, pajisje në formë mekanizimi, tenda, dyshekë, batanije, ngrohës dhe ndihmë tjetër përkatëse.

Ministria e Shëndetësisë, në kuadër të kompetencave të saj, është e obliguar që urgjentisht të përgatisë dhe t’i dorëzojë Qeverisë vendim për dhënien e ndihmës në formë të personelit mjekësor, pajisjeve mjekësore dhe barnave.

Rekomandohet që Kryqi i Kuq i Republikës së Maqedonisë së Veriut, në kuadër të kompetencave dhe mundësive të tij ligjore, në bashkëpunim me institucionet kompetente, të përfshihet në aksionin për ofrimin e ndihmës për viktimat, duke dërguar ekipe dhe lloje të tjera të ndihmave humanitare të përshtatshme për fatkeqësi të tilla natyrore.

Sekretariati i Përgjithshëm i Qeverisë, në bashkëpunim me Ministrinë e Punëve të Jashtme, kërkohet të ndërmarrë aktivitete në drejtim të transferimit të menjëhershëm të mjeteve të miratuara nga Buxheti, si dhe të mbajë komunikim të rregullt me ​​Ambasadën e Republikës së Turqisë në Republikën e Maqedonisë së Veriut, me qëllim zbatimin e vendimit.

Qeveria, me sugjerim të Drejtorisë për Mbrojtje dhe Shpëtim, mori vendim për dërgimin e 40 personave nga Drejtoria për Mbrojtje dhe Shpëtim, pjesëtarë të Forcave Republikane për Mbrojtje dhe Shpëtim, për të sanuar pasojat e tërmetit në Turqi.

Drejtoria për Mbrojtje dhe Shpëtim ofron pajisje komplete të specializuara dhe mjete materialo-teknike për kërkimin dhe shpëtimin nga rrënojat, gjashtë automjete për transportin e pajisjeve dhe njerëzve dhe dy automjete zjarrfikëse.

Shpenzimet financiare për këtë qëllim do të sigurohen nga fondet e Drejtorisë për Mbrojtje dhe Shpëtim.

Qeveria me propozimin e Ministrisë së Mbrojtjes mori vendim për dërgimin e ndihmave humanitare për mbrojtje dhe shpëtim në Republikën e Turqisë, përkatësisht 10 mijë batanije dhe 200 barela mjekësore.

Qeveria, gjithashtu me propozim të Ministrisë së Mbrojtjes, mori vendim për dërgimin e ekipit të mbrojtjes dhe shpëtimit nga Ministria e Mbrojtjes në Republikën e Turqisë, për të marrë pjesë në ofrimin e ndihmës për Republikën e Turqisë.

Gjithsej 24 pjesëtarë të Ministrisë së Mbrojtjes – Ushtrisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut po dërgohen për pastrimin e pasojave të tërmetit, prej të cilëve 22 të Batalionit të Forcave Speciale dhe dy mbajtës të qenve të shërbimit, me dy qen, nga Komanda e Stërvitjes dhe Doktrina e Ministrisë së Mbrojtjes.

Shpenzimet financiare për këtë qëllim do të sigurohen nga fondet e veta të Ministrisë së Mbrojtjes.

Lajmet e fundit për tërmetin në Turqi mund t’i lexoni: KËTU.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button