Emigrantët shqiptar që hyjnë ilegalisht në Britani të Madhe të parët në listë, Sunak me plan për t’i ndaluar, reagoi kryeministri Edi Rama

Sipas një marrëveshjeje të re të paraqitur nga kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar, Rishi Sunak, zyrtarët britanikë të kufirit do të vendosen në kufirin shqiptar dhe një grup i ri pune prej 400 specialistësh do të ngrihet për të përpunuar kërkesat shqiptare për azil, lajm që shkaktoi reagim të ashpër nga kryeministri shqiptar Edi Rama, raporton Euractiv.

Deri në 14.000 shqiptarë thuhet se kanë udhëtuar në Mbretërinë e Bashkuar në mënyrë ilegale në vitin 2022, me mijëra që kërkojnë azil, duke shkaktuar një stuhi mediatike gjatë verës dhe në fund të tetorit.

Kush janë emigrantët dhe nga janë ata?
Në nëntë muajt e parë të vitit 2022, gjysma e atyre që mbërritën me varka të vogla ishin të vetëm dy kombësive:
35% shqiptare
15% afgane

“Zgjidhja nuk duhet të jetë vetëm ajo që funksionon, por ajo që është e drejtë,” tha Sunak. “Është e padrejtë që njerëzit vijnë këtu ilegalisht. Mjaftë eshte mjaftë.”

Ai tha gjithashtu se një e treta e atyre që mbërrijnë në Britaninë e Madhe për të kërkuar azil janë nga Shqipëria, duke shtuar se është një vend i sigurt dhe i begatë dhe se ata që deklarojnë se janë viktima të skllavërisë moderne duhet të jenë në gjendje të japin prova.

Kjo dhe ndryshime të tjera, tha ai do të çonin në shpalljen e pabazë të “shumicës dërrmuese” të pretendimeve nga shqiptarët.

Plani përfshin pesë pika të cilat përfshijnë përgjimin e anijeve të vogla që përdorin forcat ushtarake, inteligjente dhe civile, ndalimin e emigrantëve të paligjshëm nga hapja e llogarive bankare, strehimin e azilkërkuesve në konvikte dhe magazina ushtarake, prova shtesë për ata që duan të kërkojnë azil dhe ligje për të ndaluar ata që vijnë “në mënyrë të paligjshme” nga paraqitja e kërkesave për azil.

Pika e fundit është potencialisht e diskutueshme sipas ligjit ndërkombëtar, pasi mënyra e hyrjes në një vend bëhet e parëndësishme pasi të kërkohet azil.

Sunak tha se legjislacioni do të futet në fillim të vitit të ardhshëm dhe do të thotë se njerëzit që nuk vijnë në vend përmes rrugëve legale dhe të sigurta “do të ndalohen dhe do të kthehen me shpejtësi ose në vendin e tyre ose në një vend të sigurt ku kërkesa e tyre për azil do të shqyrtohet”

Amnesty International UK tha se deklarata e Sunak tregon se “ai ose nuk ka një ide ose sinqerisht nuk i intereson”.

“Njoftimi i sotëm është i mbushur me gabime si në ligj ashtu edhe në fakte dhe nëse veprohet do ta bëjë një situatë tashmë katastrofike të krijuar nga politikat e qeverisë së Sunak më të dëmshme për njerëzit që ikin nga konflikti dhe persekutimi duke vazhduar të përfitojnë kontrabandistët, trafikantët dhe abuzuesit e tjerë,” Steve. tha Valdez-Symonds, drejtor i Amnesty për të drejtat e refugjatëve dhe emigrantëve.

Ndërkohë, Rama për mediat shqiptare tha se ka ofruar vazhdimisht bashkëpunim me qeverinë britanike për këtë çështje duke ngritur një ekip të posaçëm, siç kanë bërë me vendet e tjera.

“Kjo është një kërkesë e imja që kur Boris Johnsoni ishte ministër i Jashtëm dhe e kam përsëritur vazhdimisht, sepse sa herë kanë ardhur dhe kanë ndarë këtë shqetësim me ne, unë kam qenë konsistent në të njëjtën gjë. Nëse keni problem dhe dëshironi ndihmën tonë sepse ne jemi zgjedhur për të qeverisur Shqipërinë dhe jo Britaninë e Madhe, jemi gati të krijojmë një ekip special me ju siç kemi bërë me vendet e tjera”, tha Rama.

Ai gjithashtu hodhi një goditje të fortë ndaj veçimit të qeverisë ndaj shqiptarëve.

“Mos folni për krim shqiptar, krimi është krim dhe nuk ka përkatësi etnike”.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button