RMV, shërbimet në kadastër do të rriten deri në pesë herë

Me tarifën e re, për të cilën ka dhënë pëlqimin edhe Qeveria, çmimet e shërbimeve të Agjencisë së Kadastrës së Pasurive të Paluajtshme janë më të larta për 100%, 200% madje edhe 500%. Topografët janë në panik dhe kërkojnë takim urgjent me kryeministrin Dimitar Kovaçevski, sepse rritja e re e çmimeve do t’i ndikojë drejtpërdrejt, raporton Plusinfo, transmeton Portalb.mk.

Nëse deri më tani për të dhënat e nevojshme për përgatitjen e raportit gjeodezik paguheshin 750 denarë, me rritje shuma do të jetë 1.552 denarë. E drejta e regjistrimit të banesës dikur kushtonte 300 denarë, tani është 1200 denarë. Një akt pronësor ka kushtuar 180 denarë, ndërsa tani – 250 denarë.

Nikolla Ribaroski, kryetar i Odës së Shoqërive Tregtare për punë gjeodezike, në një konferencë për media tha se Agjencia e Kadastrës së Paluajtshmërive i ka rritur tarifat reja pa u konsultuar me to, ndërsa në të njëjtën kohë refuzon të miratojë tarifën e tyre të re për korrigjimin e çmimit, edhe pse kompania prej kohësh po përballet me kosto të shtuara.

“Si paradoks më të madh, do të përmendja rritjen më të madhe të çmimit për blerjen e të dhënave për koordinatat e një pike gjeodezike, e cila dikur kushtonte 67 denarë, ndërsa tani – 409 denarë. Kjo është aq më tepër sepse kushtet diktojnë që këto të dhëna pothuajse të mos përdoren kurrë dhe duhet të blihen gjatë përgatitjes së çdo raporti. Analiza e bërë nga Oda për qëllime të veta tregon se nëse deri më tani mesatarisht një kompani gjeodezike kishte shpenzime prej 111.450 denarë për 150 artikuj, tani kjo kosto për Agjencinë është 232.000 denarë”, tha Ribaroski.

140 kompani gjeodezike janë anëtare të Dhomës së Shoqërive Tregtare për Punë Gjeodezike pran Lidhjes së odave ekonomike.

“Harxhimet tona janë rritur në baza të ndryshme. Në të njëjtën kohë, shërbimet e Kadastrës janë shpenzim i madh. Por a mund të shpjegojë dikush se çfarë kostosh janë rritur në Kadastër, për t’i bërë shërbimet kaq drastike më të shtrenjta? A u është rritur energjia elektrike? Benzina? Apo punësimet partiake?”, pyet i indinjuar një topograf, i cili dëshiron të mbetet anonim.

Për tarifën e re ka reaguar ashpër edhe VMRO-DPMNE opozitare.

“Qeveria e Kovaçevskit është e shkëputur nga realiteti. Në kushtet e krizës së rëndë ekonomike dhe varfërisë, ajo i ngarkon qytetarët dhe subjektet me çmime më të larta për shërbimet. Kjo është një goditje për qytetarët, për të mbuluar funksionimin jashtë vendit të Agjencisë së Kadastrës. Shërbimet më të shtrenjta do ta shpëtojnë Kadastrën nga falimentimi, një institucion që ka shpenzuar 50 milionë euro nga Buxheti dhe 10 milionë euro donacione në 5 vitet e fundit? Ku shkuan këto para kur nuk ka reforma apo një sistem më të mirë?”, pyet VMRO-DPMNE.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button