Politika e jashtme e RMV-së është në përputhje të plotë me atë të BE-së, tha Petrovska në takim me delegacionin evropian

“Politika e jashtme e Maqedonisë së Veriut është plotësisht në përputhje me politikën e jashtme dhe të sigurisë të Bashkimit Evropian. Kjo politikë është një instrument jashtëzakonisht i rëndësishëm i unifikimit dhe instrument për dialog intensiv politik me Unionin”, tha ministrja e Mbrojtjes Sllavjanka Petrovska në takimin e sotëm me përfaqësuesit e Delegacionit të BE-së dhe Shërbimit Evropian për Politikë të Jashtme të udhëhequr nga Hulian Vasalo, zëvendës shef. delegacioni i BE-së dhe Rory Dom, Shef i Divizionit në Shërbimin Evropian.

Ministri theksoi se bashkëpunimi i fortë midis NATO-s dhe Bashkimit Evropian në kontekstin e agresionit rus kundër Ukrainës është një shfaqje e qartë e kohezionit dhe vendosmërisë për të mbrojtur stabilitetin e zonës euroatlantike dhe rendin ndërkombëtar bazuar në parime dhe rregulla.

Petrovska gjithashtu iu referua kontributit maqedonas për stabilitetin rajonal përmes pjesëmarrjes në misionet dhe operacionet e Unionit, si dhe pjesëmarrjen e Armatës në grupin luftarak të Unionit HELBROCK në gjysmën e parë të vitit 2023, të udhëhequr nga Greqia.

“Maqedonia e Veriut ka një rol kyç në forcimin e paqes dhe stabilitetit përmes pjesëmarrjes së saj në misionet dhe operacionet e Unionit, shembull i të cilit është pjesëmarrja e 33 pjesëtarëve të Armatës në operacionin e BE-së në Bosnje dhe Hercegovinë, EUFOR – ALTEA, si dhe pjesëmarrja e oficerëve të Armatës në misionin stërvitor të Unionit në Republikën e Afrikës Qendrore”, tha Petrovska.

Ministrja tha se anëtarësimi i Maqedonisë së Veriut në NATO është komplementar me bashkëpunimin tonë intensiv me BE-në dhe qëllimin tonë strategjik – procesin efikas aderues dhe anëtarësimin e plotë në Union sa më shpejt të jetë e mundur.

Në takim u diskutua edhe për forcimin e bashkëpunimit, duke marrë parasysh komunikimin e krijuar tashmë me Agjencinë Evropiane të Mbrojtjes, veçanërisht në kuadrin e forcave tokësore, logjistikës dhe sistemeve të komunikimit-informacionit. Gjithashtu u diskutua për mundësitë e zhvillimit të kapaciteteve me mbështetjen e Shërbimit Evropian, me qëllim të gatishmërisë më të mirë për të kontribuar në operacionet dhe misionet e Unionit, të cilat do të forcojnë stabilitetin e rajonit dhe të zonës më të gjerë.

Gjatë ditës së djeshme, në Konferencën rajonale “Lufta në Ukrainë dhe ndikimet e aktorëve të huaj – sfidat e sigurisë për Evropën dhe rajonin” të organizuar nga Fakulteti i Filozofisë pranë Universitetit “Shën Kirili dhe Metodi” dhe Fondacioni “Konrad Adenauer” njoftoi se vendimi i katërt për të ndihmuar Ukrainën është në fazë të bisedimeve.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button