Ministria e Mbrojtjes me kërkesë për Komunën e Tetovës për vendosjen e monumentit për të vrarët në Vicë

Ministria e Mbrojtjes ka inicuar vendosjen e monumentit në nderim të pjesëtarëve të rënë të forcave të sigurisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut në masakrën pranë fshatit Vicë të Tetovës. Iniciativa i drejtohet kryetarit të Komunës së Tetovës, Bilall Kasamit, si dhe kryetarit të Këshillit të Komunës së Tetovës, Besar Durmishit, transmeton Portalb.mk nga 360 Gradë.

“Për të nderuar pjesëtarët e rënë të forcave të sigurisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, të cilët humbën jetën në masakrën afër Vicë , parashtroj një iniciativë në përputhje me nenin 18 të Ligji për monumentet përkujtuese dhe shënjuesit përkujtimor, që Këshilli i Komunës së Tetovës merr vendim për ngritjen e memorialit, thuhet në iniciativën e nënshkruar nga ministrja e Mbrojtjes Sllavjanka Petrovska.

Në nismë shkruhet se Ministria e Mbrojtjes është e gatshme të zbatojë procedurën dhe të përballojë kostot për projektimin dhe realizimin e këtij monumenti.

Republika e Maqedonisë së Veriut, thuhet në dokument, është një vend që në të kaluarën është përballur me sfida lidhur me mbijetesën e saj dhe ruajtjen e paqes dhe stabilitetit. Sot Maqedonia është shembull pozitiv i një vendi në të cilin me respektin ndërmjet bashkësive dhe religjioneve të ndryshme etnike ndërton të ardhmen për brezat e saj të ardhshëm. Në vitet që kanë kaluar, shton letra, shumë ngjarje kanë lënë gjurmë në shtetësinë e vendit. Pati edhe ngjarje në të cilat u vranë pjesëtarë të ushtrisë maqedonase dhe policisë që mbronin vendin. Por këto ngjarje nuk duhet dhe nuk duhet të na ndajnë, përkundrazi, duhet të jenë përkujtues i së kaluarës, gabimet të mos përsëriten dhe vuajtjet të mos ringjallen, thuhet në letrën e ministres Petrovska.

“Më 28 prill 2001, në një konflikt të armatosur afër fshatit Vicë, në mbrojtje të shtetit, pjesëtarët e ushtrisë dhe policisë maqedonase humbën jetën dhe familjet e tyre jetojnë në pikëllim të përjetshëm për humbjen e tyre, por edhe pikëllim që nuk ka monument përkujtues në vendin e vdekjes – një shenjë me të cilën ata do të nderohen dhe njihen siç duhet”, shpjegon Petrovska nismën e saj.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button