RMV, thirrje për të rinjtë me ide sociale dhe të gjelbërta për biznes

Projekti RISE hapi zyrtarisht thirrjen e tretë për mbështetje të sipërmarrësve të rinj nga rajoni i Ballkanit Perëndimor për zhvillimin e ideve për ndërmarrjet sociale, transmeton Portalb.mk.

Programi RISE ofron mbështetje edukative dhe financiare që ndihmon të rinjtë të transformojnë idetë në biznese që ndihmojnë komunitetet dhe mbrojnë mjedisin.

ARNO fton të rinjtë e Maqedonisë së Veriut të formojnë ekipe dhe të aplikojnë në thirrje duke plotësuar formularin deri më 31 tetor.

Pjesëmarrësit që do të përzgjidhen në fazën e ideimit do të kenë mundësi të mësojnë nga mentorë dhe ekspertë me përvojë mbi buxhetimin e gjelbër, llojet e modeleve të biznesit (përveç shitjes-blerjes klasike), si të zbulojnë kafshën shpirtërore të markës së tyre, komunikime efektive dhe kreative me publikun dhe të ngjashme.

Skuadrat fituese të fazës së parë do të marrin edhe mbështetje financiare (pa detyrimin e regjistrimit të një personi të ri juridik, megjithëse do të inkurajoheshin fuqimisht për të ndërmarrë një hap të tillë), dhe përveç kësaj, fituesit do të marrin minigrant për lëvizje në rajon, me të cilën do të mund të vizitojnë një ide/institucion tjetër të dobishëm për zhvillimin e tyre.

“Në Bashkimin Evropian po rriten fondet për ndërmarrjet sociale dhe është mirë që do të miratojmë edhe një ligj për ndërmarrësi sociale dhe kjo temë do të jetë më e lartë në agjendë. ARNO inkurajon të rinjtë, si dhe kolegët e shoqatave, mediave, bashkive, sektorit privat, që të përfshihen në programe në çdo format, veçanërisht kur bota “tronditet” nga krizat energjetike, të sigurisë dhe ekonomike. Përmes një konkursi tjetër në ARNO, ne pamë sesi të rinjtë nga Greqia fqinje krijuan kooperativa energjetike 7 vite më parë dhe forcuan fshatra të tëra falë biznesit social. Jemi dëshmitarë të sukseseve të të rinjve tanë dhe presim që edhe tani të tregojnë risi, optimizëm dhe ambicie”, tha Marjan Itsoski, koordinator i projektit në ARNO.

Në dy edicionet e para të RISE në nivel rajonal, u mbështetën gjithsej 274 të rinj dhe 88 ide nga Ballkani Perëndimor, disa prej të cilave janë rritur në biznese sociale funksionale, kanë fituar çmime të tjera rajonale, grante dhe kanë tërhequr vëmendjen e donatorëve dhe mediave.

Nëpërmjet këtij programi, të rinjtë nga rajoni themeluan biznese sociale që integrojnë gratë refugjate në Serbi përmes prodhimit të veshjeve dhe aksesorëve të modës (Women on the way), mundësuan turne malore për të promovuar turizmin alternativ lokal dhe për të mbështetur popullatën lokale në Vlorë, ​Shqipëri (Reality Escapers), prezantuan një koncept të ri të kopshtit në natyrë për herë të parë në Maqedoninë e Veriut, Shtip dhe shumë histori të tjera suksesi.

Për shkak të suksesit dhe potencialit të njohur të ekonomisë sociale për zhvillimin e rajonit, projekti RISE, përveç 3 viteve të fundit, do të punojë edhe me të rinjtë në 3 vitet e ardhshme duke forcuar kapacitetet e tyre dhe duke rrjetëzuar të gjithë aktorët.

Projekti RISE në Maqedoninë e Veriut zbatohet nga ARNO ndërsa bashkëfinancohet nga Agjencia Franceze e Zhvillimit (AFD), Zyra Rajonale për Bashkëpunim Rinor (RYCO) dhe programi Erasmus+ i Bashkimit Evropian.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button