Nxënës pa libra, mësues me rroga më të larta, shkolla pa masa kundër kovidit- filloi viti i ri shkollorë në RMV

Rreth 255 mijë nxënës të shkollave fillore dhe të mesme nisin sot vitin shkollor 2022/2023, në të cilin mësimi, pas dy vitesh pandemi fillon pa protokolle anti-covid dhe maska ​​mbrojtëse. Për nxënësit e klasave të para, të dyta, të katërta dhe të pesta janë përgatitur planprograme të reja për lëndët, sipas Konceptit për arsimin bazë, i cili është zbatuar me faza që nga viti i kaluar dhe sipas planit duhet të përfundojë për pesë vjet në të gjithë arsimin nëntëvjeçar, transmeton Portalb.mk.

Tekstet sipas planprogrameve të reja janë në faza të ndryshme të miratimit dhe deri në marrjen e tyre nxënësit e këtyre klasave do të mësojnë nga materialet përkatëse në të cilat janë shtjelluar përmbajtjet e tremujorit të parë. Ministria e Arsimit dhe Shkencës garanton se nuk bëhet fjalë për skenarë, por për materiale cilësore dhe kreative dhe nxënësit i marrin falas.

Ministri Jeton Shaqiri dje në një konferencë për media theksoi se Ministria e Arsimit dhe Shkencës është shumë më e përgatitur se vitet e kaluara, sepse në ditën e parë të shkollës të gjithë nxënësit do të kenë materiale mësimore për të parën, të dytën, të katërtin dhe të pestën dhe libra për klasat në arsimin fillor dhe të mesëm.

Mësuesit, nga ana tjetër, do të kenë rritje 15 për qind me pagën për muajin shtator, të rënë dakord mes Ministrisë së Arsimit pas grevës së organizuar në pranverë. Sindikata e Pavarur për Arsim, Shkencë dhe Shkencës dje shpalli marrëveshjen e nënshkruar për paga më të larta në arsimin fillor dhe të mesëm.

Në Marrëveshjen e nënshkruar nga lideri i SASHK-ut, Jakim Nedelkov dhe ministri Shaqiri, thuhet se paga më e ulët për kompleksitetin më të ulët për të punësuarit në shkollat ​​fillore është 16.973 denarë dhe se do të aplikohet me pagesë për muajin shtator 2022 e më tej.

Dialogu me sindikatat, siç tha Shaqiri, do të vazhdojë me definimin dhe nënshkrimin e marrëveshjeve të reja kolektive për arsimin fillor dhe të mesëm, si dhe për politikat për përmirësimin e cilësisë së arsimit.

“Rreth 32.500 punonjës, nga të cilët 25.000 mësues, marrin motivim shtesë për punë dhe investim personal në përmirësimin e cilësisë së sistemit arsimor kombëtar. Bashkë me rritjen paraprake prej 21 për qind, punonjësit e arsimit marrin mbështetjen më të lartë historikisht”, njoftoi MASh-i.

Pas dy viteve shkollore në të cilat organizimi i mësimit u kushtëzua nga situata epidemiologjike me COVID-19, sistemi arsimor në këtë vit shkollor do të përballet me sfidën e përballimit të krizës energjetike.

Qeveria detyroi institucionet shtetërore të reduktojnë konsumin e energjisë elektrike dhe ngrohjes. Në pyetjen e gazetarëve për planin për ngrohjen e shkollave, Shaqiri dje është përgjigjur se më e rëndësishmja është që ato të mbeten të hapura dhe se në Ministrinë e Arsimit është krijuar një grup punues për koordinim me ministritë e ekonomisë dhe të financave dhe institucioneve tjera kompetente.

“Pres që ne të kemi shkolla të hapura, të bashkëpunojmë mirë, pushteti qendror me vetëqeverisjen lokale, t’i menaxhojë mirë shkollat ​​dhe më e rëndësishmja – të jenë të hapura”, tha ministri.

Ndryshe, fëmijët e klasave të para, të dyta, të katërta dhe të pesta, materialet mësimore të të cilëve po ndryshohen, nuk kanë libra dhe nuk dihet kur do të kenë. Në vend të librave, Ministria e Arsimit, së bashku me Byronë për zhvillimin e arsimit, ka përgatitur materiale që nga 1 shtatori për të ruajtur vazhdimësinë e teksteve dhe vetëm për dy muajt e parë dhe do t’u dërgohen nxënësve në kohë dhe do të sigurohen nga ministria.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button