Ndryshimet kushtetuse për fillimin e negociatave në RMV, do të përfshihen pjesë të kombeve të tjera

Kryeministri Dimitar Kovaçevski mbrëmë deklaroi se për të filluar negociatat pas kapitujve do të duhet të bëhen ndryshime kushtetuese, të cilat do të duhet të përfshijnë edhe pjesë të popujve të tjerë që jetojnë në vend, të cilët nuk janë të përfshirë në preambulë, transmeton Portalb.mk.

“Për momentin flasim për bullgarët, kroatët, malazezët, por një pjesë e popullit izraelit tashmë e kanë shprehur një dëshirë të tillë, egjiptianët tashmë kanë paraqitur një kërkesë zyrtare. Ne jemi një shoqëri multikulturore, multikonfesionale dhe jemi dëshmuar si të tillë në Evropë, praktikisht përfaqësojmë një shoqëri që është Evropa në miniaturë, sepse Evropa është një komunitet diversiteti dhe unë mendoj se nuk duhet të ketë asnjë problem për ato ndryshime kushtetuese”,  tha Kovaçevski në “Tema e ditës” në TV Sitel.

Kovaçevski theksoi se vendi tashmë ka filluar negociatat me BE-në, është publikuar kalendari i procesit të skriningut, më 14 shtator ekipet do të jenë në Bruksel, ku edhe zyrtarisht mbahet takimi i parë.

“Skriningu është në dy faza, skriningu shpjegues dhe skriningu dypalësh. Në skriningun shpjegues, tashmë kemi ndërmarrë hapa të caktuar, por në pjesën e skriningut dypalësh, që është një operacion shumë më kompleks në të cilin praktikisht prezantohet legjislacioni ynë përballë legjislacionit të BE-së dhe çfarë duhet bërë gjatë negociatave, për këtë qëllim Sekretariati për çështje evropiane dhe zëvendëskryeministri për integrime evropiane tashmë janë duke punuar në plotësimin e ekipit negociator, shumë shpejt struktura negociatore do të gjendet në seancën e Qeverisë”, theksoi Kovaçevski.

Ai tha se këtu do të angazhohen të gjitha institucionet dhe ekspertët që i kemi, megjithatë do të angazhohen një numër i madh i ekspertëve që nuk janë pjesë e institucioneve qeveritare, përkatësisht ekspertë nga sektori akademik, nga sektori i biznesit, nga sektori joqeveritar dhe të gjitha ato që mund të kontribuojnë në përfundim më të shpejtë të këtij procesi.

“Skriningu sipas asaj që kemi si pasqyrë për momentin dhe kapaciteteve që posedojmë, mendojmë se mund ta përfundojmë për 14 deri në 16 muaj, që do të ishte mjaft i shpejtë në krahasim me vendet e tjera që kanë kaluar në këtë proces, dhe më pas fillon hapja e kapitujve”, vlerësoi ai.

Lidhur me atë se deri më tani nuk ka shumicë prej dy të tretash për ndryshimin e Kushtetutës dhe kundërshtimin e qeverisë për zgjedhje të parakohshme, Kovaçevski thotë se zgjedhjet lokale fundjavën e kaluar dërguan disa mesazhe politike dhe se opozita pësoi një disfatë të madhe.

Sipas tij, koncepti evropian i koalicionit qeverisës fitoi dhe se qytetarët dërguan disa mesazhe të rëndësishme në zgjedhjet e jashtëzakonshme lokale dhe treguan se dinë të zgjedhin një opsion politik që realisht kujdeset për ta në kohë të vështira.

“Koncepti evropian fitoi në vend. Në dy komuna ku u zgjodhën kryetarë, fituan dhe u zgjodhën kandidatët e LSDM-së dhe koalicionit, në Mavrovë Rostushë kandidat i LSDM-së dhe në Qendër Zhupë të partnerit të koalicionit PDT. Në Tetovë, LSDM-ja mbajti numrin e këshilltarëve nga rezultatet zgjedhore të zgjedhjeve të fundit. Mesazhi i radhës është se ka pasur një disfatë të madhe për ata që prej dy vitesh bllokojnë, bojkotojnë, përhapin lajme të rreme dhe përçarje mes qytetarëve, duke rrjedhur vazhdimisht një lloj sondazhi për një ndryshim të madh që është vërtetuar, se e gjithë kjo ishte duke pasur parasyshë rezultatin e zgjedhjeve”, tha Kovaçevski.

Ndryshe, pas 17 vitesh Maqedonia e Veriut më 19 korrik të këtij viti filloi negociatat me BE-në me mbajtjen e konferencës ndërqeveritare.

Propozimi francez për zgjidhjen e ngërçit Bullgari-Maqedoni e Veriut dhe hapjen e negociatave eurointegruese, në vend mbërriti më 30 qershor.

Menjëherë pas miratimit të propozimit francez në Parlamentin e Maqedonisë së Veriut, më 19 korrik u zhvillua konferenca e parë ndërqeveritare midis Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë me Bashkimin Evropian. Negociatat nuk do të fillojnë derisa të bëhen ndryshimet kushtetuese nga pala e Maqedonisë, të cilat për votim në Kuvend kërkojnë dy të tretat e deputetëve, të cilat shumica nuk i ka, prandaj duhet mbështetje nga opozita maqedonase, e cila ka paralajmëruar se nuk do të votojmë për ndryshimin e Kushtetutës, madje duke e kundërshtuar atë me protesta.

Kujtojmë se para heqjes së vetos, hapja e negociatave me Bashkimin Evropian për Maqedoninë e Veriut bllokohej vazhdimisht nga BullgariaSofja zyrtare kërkonte që Shkupi t’i pranojë kërkesat bullgare se gjuha maqedonase është normë e asaj bullgare dhe se kombi maqedonas është krijuar nga Josip Broz TitoKy kontest bllokoi për dy vite procesin eurointegrues të vendit, me çka Bullgaria gjatë vitit 2021 i vendosi dy herë veto Maqedonisë së Veriut, njëherë në qershor, kurse më pas, më 14 dhjetor të vitit 2021, edhe një herë e bllokoi fillimin e negociatave RMV-BE.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button