Aksioni: “Totem pa tabu”- makinë lëvizëse për produkte menstruale

Me rastin e 50 viteve të Qendrës Kulturore Rinore (QKR) dhe 10 vjetëve të “Së pari, pastaj femra”, “Tiiit! Ink” organizon një aksion të quajtur “Totem pa tabu”. Aksioni është fokusuar në mbledhjen e parave për të ngritur një automat me produkte menstruale dhe prezervativë, ku këto produkte mund të blihen me çmimin e blerjes. Të gjithë të interesuarit mund të dhurojnë përmes platformës ecrowd.mk, transmeton Meta.mk.

“Ideja e organizatorëve për ngritjen e një makinerie të tillë është parandalimi i përhapjes së infeksioneve seksualisht të transmetueshme dhe reduktimi i varfërisë menstruale, si dhe normalizimi i dialogut rreth menstruacioneve dhe praktikimi i seksit të sigurt”, bëjnë të ditur organizatorët.

Nisma synon të adresojë sfidat me të cilat përballen të rinjtë në aksesin e produkteve menstruale dhe kontracepsionit, duke përfshirë mungesën e aksesit të lehtë dhe të besueshëm ndaj higjienës menstruale dhe produkteve kontraceptive.

Sipas organizatorëve, stigma, turpi dhe tabutë për shëndetin riprodhues të të rinjve përhapin me kokëfortësi tentakulat e tyre në hapësirën publike dhe krijojnë një paaftësi të përgjithshme ndaj informacionit dhe mjeteve për këtë pjesë të shëndetit publik.

Qeveria RMV-së shkurtoi buxhetin për parandalimin e HIV-it me 40 përqind dhe sipas studimit të fundit të drejtësisë menstruale, 67 përqind e të anketuarve në vend u rritën me mendimin se menstruacionet dhe gjaku menstrual janë të turpshme.

Hulumtimi tregoi se 32 për qind e të anketuarve janë përgjigjur se të paktën një herë në jetën e tyre janë gjetur në një situatë ku nuk kanë pasur para për të blerë jastëk menstrual dhe është dashur të improvizojnë me peshqirë apo letër higjienike”, kujtojnë nga “Tiiit! ” Inc.”

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button