Dosje: të gjithë kryeministrat e mëparshëm – bankierë, biznesmenë, profesorë!

Profesorë, ekonomistë, biznesmenë, juristë, bankierë – me tituj të ndryshëm arsimorë dhe nga sektorë të ndryshëm janë “rekrutuar” kryeministrat e mëparshëm të vendit. Që nga pavarësia e deri tani, 10 emra kanë kaluar në kabinetin e kryeministrit në rrugën “Ilindenska” nr. 2 – disa me mandat të dyfishtë, e disa me mandat të kryeministrit të numëruar në ditë. Në pritje të qeverisë së re të udhëhequr nga kryeministri i ardhshëm, Dimitar Kovaçevski, “Portalb” i profilizon kronologjikisht kryeministrat e mëparshëm, shkruan analiza javore ekonomike e Portalb.mk.

Sipas kohëzgjatjes së mandateve të kryeministrit, prin VMRO-DPMNE-ja, me më shumë se 14 vite, por prej tyre 9 vjet e 145 ditë në krye të Qeverisë ishte vetëm një emër – Nikolla Gruevski. LSDM-ja ka më pak vite “pushtet”, por me më shumë emra kryeministrash, sidomos pas zgjedhjeve të 2002-shit.

Kryeministër i parë i Qeverisë së parë eksperte të Maqedonisë në periudhën 1991-1992 ishte Nikolla Kljusev, i cili në krye të qeverisë qëndroi si i pavarur. Me profesion ekonomist – profesor universitetar. Gjatë mandatit të tij u fut në përdorim monedha e Maqedonisë dhe u formua Armata.

Më 4 shtator 1992, pasi LSDM-ja i fitoi zgjedhjet parlamentare, në krye të Qeverisë qëndroi Branko Cërvenkovski. Ky do të jetë mandati i parë si kryeministër, por jo edhe i fundit për Cërvenkovskin. Në mandatin e parë ai e drejtoi Qeverinë deri në fund të nëntorit të vitit 1998 – gjithsej 6 vjet e gati 3 muaj. Në këtë periudhë filluan dhe u zbatuan proceset më të vështira që i kaloi vendi pas pavarësisë – tranzicioni dhe privatizimi. Branko Cërvenkovski u bë kryeministër edhe pas luftës në vitin 2001 – ai u kthye në rrugën “Ilindenska” më 1 nëntor të vitit 2002 dhe qëndroi atje 1 vit e gati shtatë muaj.

Në vitin 1998, pas fitores së madhe të VMRO-DPMNE-së, në krye të qeverisë erdhi Ljubço Georgievski i cili e drejtoi atë deri më 1 nëntor të vitit 2002. Mandati i Georgievskit kaloi në një periudhë jashtëzakonisht të tensionuar dhe të vështirë – konflikti ushtarak në vitin 2001, para kësaj kriza e refugjatëve në Kosovë që rezultoi me një eksod të refugjatëve në kufirin me Maqedoninë. Gjatë mandatit të Georgievskit, u nënshkrua Marrëveshja Kornizë e Ohrit me logjistikën ndërkombëtare dhe konsensusin e brendshëm, që ishte garantuese e stabilitetit dhe paqes në vend. Gerogievski mori nënshtetësinë bullgare në vitin 2006, gjë që shkaktoi reagime dhe polemika në opinion.

Bankieri Hari Kostov u bë kryeministër më 2 qershor të vitit 2004 – si kandidat i pavarur, por në kohën e qeverisjes së LSDM-së. Ai e drejtoi Qeverinë për më pak se 6 muaj, më 15 nëntor të po këtij viti dha dorëheqje.

Pas zgjedhjeve të vitit 2002, LSDM-ja delegoi edhe një kryeministër tjetër nga radhët e saj – Vllado Buçkovskin, profesor universitar. Buçkovski e ka drejtuar qeverinë nga 12 dhjetori i vitit 2004 deri më 26 gusht të vitit 2006, ose 1 vit e 8 muaj. Në vitin 2008 ai u dënua me 3,5 vjet burg, mirëpo ai nuk u bë i plotfuqishëm. Lënda “Pjesët e tankeve”, e cila filloi në vitin 2007, zgjati për vite me radhë, dhe në vitin 2019 ajo u vjetrua pasi u kthye disa herë për rigjykim.

Pas fitores zgjedhore në vitin 2006 – VMRO-DPMNE e mori pushtetin në vend, dhe kryetar i qeverisë u bë Nikolla Gruveski. Përmes cikleve të rregullta dhe të parakohshme zgjedhore, Gruevski do të jetë në pushtet për 9 vjet e 5 muaj. Në një pjesë të kësaj periudhe, ekonomia jep një nga rezultatet më të mira në aspektin e rritjes, investimeve, por në të njëjtën kohë ndodhi edhe projekti “Shkupi 2014”, i cili do të lërë gjurmë të përhershme në vend, por edhe do të shoqërohet me polemika dhe çështje të cilat edhe sot e kësaj dite janë në pritje të përgjigjes. Nikolla Gruveski tani ndodhet në Hungari ku ka marrë azil politik pas ikjes nga Maqedonia – pasi ka marrë dënimin me burg për një nga rastet e PSP-së së atëhershme dhe ka akuza për raste të tjera.

Sociologu Emil Dimitriev u bë kryeministër i Qeverisë teknike më 18 janar 2016 – pas dorëheqjes së Gruevskit dhe si pjesë e marrëveshjes së arritur në Përzhinë. Dimitriev si kryeministër teknik do ta udhëheqë Qeverinë për 1 vit e 134 ditë.

Më 1 qershor 2017 Zoran Zaevi e filloi mandatin e tij të parë si kryeministër pasi paraprakisht e filloi procesin e publikimit të bisedave të përgjuara ilegalisht me të cilat u rrëzua Qeveria e Gruevskit. Mandati i parë i Zaevit zgjati 2 vjet e 7 muaj – deri në zgjedhjet e parakohshme parlamentare. Më 3 janar 2020, në krye të Qeverisë teknike erdhi Oliver Spasovski, i cili do të udhëheqë 241 ditë derisa Zoran Zaevi të kthehet sërish pas zgjedhjeve – me mandatin e dytë që zgjati 1 vit e 4 muaj. Zoran Zaevi dha dorëheqje pas zgjedhjeve lokale që u mbajtën vitin e kaluar.

Nga mesi i janarit të këtij viti, pritet një qeveri e re e udhëhequr nga Dimitar Kovaçevski ta marrë përsipër funksionin. Sipas njoftimeve të kryetarit të Kuvendit, Talat Xhaferi, votimi duhet të bëhet më së voni deri më 17 janar.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button