Takimi Shahpaska-Tangi: Me reformën sociale po ndërtojmë mbrojtje sociale sipas standardeve evropiane

Ministrja e Punës dhe Politikës Sociale (MPPS) Jagoda Shahpaska sot takoi deputeten dhe zëvendëskryetaren e Komisionit për Çështje Evropiane në Asamblenë Kombëtare të Francës, Liliana Tangi dhe ambasadorin francez Cyril Bomgartner, transmeton Portalb.mk.

Në takim u diskutua për politikat e ndjekura nga të dyja vendet për parandalimin dhe mbrojtjen e dhunës ndaj grave dhe dhunës në familje, si dhe për mbështetjen që të dyja vendet ofrojnë për personat me aftësi të kufizuara.

Ministrja Shahparska informoi se Ligji i ri për parandalimin dhe mbrojtjen nga dhuna ndaj grave dhe dhunës në familje përfshin parimet e Konventës së Stambollit dhe ofron një qasje sistematike për mbrojtjen e grave dhe fëmijëve nga dhuna.

“Kjo zgjidhje ligjore parashikon një qasje multisektoriale të institucioneve, të cilat së bashku me sektorin civil janë vendimtare për njohjen, parandalimin dhe mbrojtjen nga dhuna ndaj grave dhe dhuna në familje. Përveç kësaj, ne kemi krijuar një sistem për riintegrimin e viktimave të dhunës. Kjo zgjidhje ligjore ka rezultuar me themelimin e Trupit Koordinues Nacional, puna e të cilit koordinohet nga MPPS dhe ka për detyrë të propozojë masa për të promovuar parandalimin dhe mbrojtjen nga dhuna ndaj grave dhe dhunës në familje, por edhe të monitorojë zbatimin e Konventës të Këshillit të Evropës.” ​​tha ministrja Shahpaska.

Ajo informoi për reformën sociale, e cila vendosi shërbime të reja, si ndihma dhe kujdesi në shtëpi, pushimi për përkujdesje familjare, por edhe sigurimi i asistentëve personalë për personat me aftësi të kufizuara nga 6 deri në 65 vjeç.

Deputeti francez Tangi theksoi se zgjidhjet dhe politikat ligjore të dy vendeve kanë shumë ngjashmëri dhe u shpreh i kënaqur me politikat që zbaton Maqedonia e Veriut në sferën sociale.

Përmes shembujve konkretë, Tangi krahasoi ngjashmëritë në politikën sociale të dy vendeve.

Ministrja Shahpaska vlerësoi se përvoja e Francës është shumë e rëndësishme për Republikën e Maqedonisë së Veriut.

Të dy bashkëbiseduesit diskutuan edhe për deinstitucionalizimin dhe vendosjen e formave të reja të jetesës me mbështetje, por edhe risitë në pjesën e pushimit të lindjes të cilat parashikohen në versionin e punës të ligjit sistematik për marrëdhënie të punës, i cili parashikon pushimin e lindjes.

Ndryshe, qëllimi i vizitës disaditore të Tangit në vendin tonë është fjalimi i saj në kuadër të projektit TAIEX të Bashkimit Europian, i cili synon forcimin e bashkëpunimit ndërparlamentar që kontribuon në procesin e integrimit europian.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button