Rekrutimi i rremë: Një poster i rremë i thërret të pastrehët të luftojnë për Ukrainën

Posteri i shpërndarë në këtë postim në Facebook, i cili bën thirrje që të pastrehët ose njerëzit që jetojnë me mirëqenie t’i bashkohen mbrojtjes së Ukrainës, nuk ekziston. Fotografia e përdorur në të mund të gjendet nga viti 2021 në faqen e fotografive Pexels. Ambasada e Ukrainës në Shtetet e Bashkuara u tha kontrolluesve të huaj të fakteve se posteri ishte i falsifikuar dhe se as Ministria e Punëve të Jashtme të Ukrainës, as Ministria e Mbrojtjes dhe as Ambasada e Ukrainës në Shtetet e Bashkuara nuk ka krijuar materiale të ngjashme për të rekrutuar qytetarë në legjionin ndërkombëtar, shkruan Vërtetëmatësi.

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Një zgjidhje angleze për të varfërit.

Kapitalizmi vret

Si pjesë e postimit, u shpërnda një reklamë e supozuar në të cilën në gjuhën angleze, të pastrehët ftohen të shkojnë të luftojnë në Ukrainë dhe kështu të shpëtojnë veten nga varfëria.

Jeni lodhur duke jetuar nga ndihma sociale? Bashkohuni me Legjionin Ndërkombëtar për Mbrojtjen e Ukrainës. Statusi ndërkombëtar i vullnetarëve, sigurimet shëndetësore, të ardhurat mujore, bashkohuni me trimat!, thuhet në posterin e supozuar të shpërndarë në postimin që po shqyrtojmë.

Megjithatë, një poster i tillë, i cili u bën thirrje njerëzve që janë të pastrehë ose që jetojnë me mirëqenie t’i bashkohen mbrojtjes së Ukrainës, nuk ekziston. Ky është një postim imagjinar, i rremë.

Fotografia e përdorur në posterin e rremë të të pastrehit mund të gjendet që nga viti 2021 në faqen  e fotografive Pexels ku mund të blini fotografi.

Kontrolluesit e fakteve të “Mit Detector” kontaktuan Ambasadën e Ukrainës në SHBA, ku thanë se posteri ishte i rremë dhe se as Ministria e Punëve të Jashtme të Ukrainës, as Ministria e Mbrojtjes dhe as Ambasada e Ukrainës në SHBA nuk kishin krijuar materiale të ngjashme për të rekrutuar qytetarë në legjionin ndërkombëtar.

Sipas Qendrës për Luftën kundër Dezinformimit të Ukrainës, reklamat nuk janë vendosur dhe dezinformimi shërben për të diskredituar ushtrinë dhe qeverinë e Ukrainës.

Kontrolluesit e fakteve të Open.online shkruajnë se numri i telefonit që është vendosur në fund të posterit, ku duhet të regjistrohen qytetarët, është amerikan, por me kodin dalës 00 sikur duhet thirrur në Amerikë, gjë që është e palogjikshme. Asnjë amerikan nuk do të thirrte numrin e daljes për SHBA-në kur donte të regjistrohej në vendin e tij.

Kjo është e vetmja fotografi e posterit të supozuar dhe numri i telefonit, megjithëse përputhet me atë të legjionit ndërkombëtar, është i shkruar sikur ndodhet jashtë territorit të SHBA-së, gjë që nuk është e logjikshme. Ambasada e Ukrainës në Shtetet e Bashkuara, e cila merr telefonata nga ai numër, njoftoi se posteri është i rremë dhe se nuk ka asnjë material të tillë rekrutimi, shkruan Open.online.

Siç shkruajnë verifikuesit e fakteve të Reuters, i njëjti poster u keqpërdor gjithashtu për të përhapur informacione të rreme që u bënin thirrje njerëzve të pastrehë nga zonat e metrosë së Shteteve të Bashkuara për t’iu bashkuar mbrojtjes së Ukrainës.

Legjioni Ndërkombëtar i Mbrojtjes i Ukrainës u formua nga Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky pasi Rusia pushtoi Ukrainën në shkurt 2022 dhe shtetas të huaj po rekrutohen për të luftuar në anën e Ukrainës.

Ambasadat e Ukrainës janë pikat e para të pranimit të aplikimeve për t’u bashkuar me legjionin dhe janë të përfshira ngushtë në rekrutimin, shqyrtimin e dokumenteve, intervistat. Vullnetarët nënshkruajnë një marrëveshje me Ministrinë e Mbrojtjes të Ukrainës.

Në vendin tonë është krim të marrësh pjesë në ushtri të huaj dhe për këtë arsye nuk është e ligjshme anëtarësimi i shtetasve maqedonas.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button