As Putin nuk lufton kundër të keqes, as Gates nuk i helmon njerëzit nga ajri

Më shumë se një vit më parë, Rusia kreu një pushtim ushtarak të Ukrainës, e cila si një shtet sovran ka një të drejtë plotësisht legjitime për të mbrojtur veten. Narrativa se “Putini po lufton të keqen” është vepër e propagandës ruse që kërkon të justifikojë mizoritë e kryera nga Rusia në tokë të huaj. Bill Gates është një figurë e preferuar në teori të ndryshme konspirative, duke përfshirë këtë që ai po na spërkat me helme kimike nga aeroplanët! Komuniteti shkencor nuk ka gjetur asnjë provë që ekzistojnë gjurmë kimike dhe ka kuptuar se bëhet fjalë për kontrail, gjurmë që avionët lënë pas si pasojë e kondensimit, shkruan Vërtetmatësi.

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Putini është fajtor për luftën ndaj së keqes.

Ata që ju kanë helmuar nga ajri janë të mirët.

Ju duhet pak më shumë dozë që t’ju lëshojë Gates .

Narrativa në postim përputhet plotësisht me teorinë e konspiracionit, sipas së cilës Bill Gates po na spërkat me helme kimike nga qielli nëpërmjet aeroplanëve. Edhe pse ky konspiracion është jashtë domenit të fakteve, ai përfaqëson një fushë të gjerë në të cilën luhet me emocionet dhe mendimet e qytetarëve. Komuniteti shkencor e ka njohur prej kohësh se këto janë “kontrailje”(gjurmë), shtigje që avionët lënë pas si pasojë e kondensimit. Retë në formë vije prodhohen nga shkarkimi i motorit të avionit dhe shkaktohen nga ndryshimet në presionin e ajrit zakonisht nga avionët që fluturojnë disa kilometra mbi sipërfaqen e tokës.

Dhe studiuesit nga Universiteti i Harvardit në Shtetet e Bashkuara, të cilët studiuan teori të tilla konspirative, nuk gjetën “asnjë provë të besueshme që ekzistojnë gjurmë kimike”.

Ata që besojnë në këtë teori konspirative besojnë se pasi gjurma e avionit është e dukshme për një kohë të gjatë, duhet të përmbajë disa substanca të rrezikshme shtesë. Sipas pretendimeve të tilla, zgjimi normal i avionit duhet të shpërndahet shpejt, kështu që retë që nuk zhduken menjëherë duhet të jenë plot me substanca shtesë, të pazbuluara, në këtë rast helme.

Pretendime të tilla janë hedhur poshtë kategorikisht nga komuniteti shkencor. Nuk ka asnjë provë që gjurmët kimike të supozuara janë diçka tjetër përveç gjurmëve normale, të zakonshme të kondensimit të lëna nga avionët që fluturojnë në lartësi të mëdha në kushte të caktuara atmosferike dhe janë veçanërisht të dukshme në qiell të pastër dhe me diell.

Bill Gates është një figurë e preferuar për akuza të ndryshme të rreme duke përfshirë se ai dëshiron të shpopullojë planetin, se po helmon njerëz (siç pretendohet në postimin që po rishikojmë), por me logjikë do të bëhej e qartë se nëse një program i tillë shfarosjeje masive do të të ndodhë realisht dhe të zbatohet, atëherë do të kërkonte burime të mëdha, shumë njerëz të përfshirë dhe para, domethënë shumë njerëz do ta dinin dhe do të zbulohej një helmim i tillë masiv i mundshëm i ajrit. Por sigurisht, nuk ekziston. Një tregues i së vërtetës e ka hedhur poshtë vazhdimisht këtë teori konspirative.

Në veçanti, një teori e tillë konspiracioni nuk mund të lidhet me luftën që Rusia po zhvillon në Ukrainë, e cila është një shtet sovran dhe mbrohet nga agresioni ushtarak dhe pushtimi ushtarak. Putini nuk lufton kundër asnjë të keqeje, por zbaton pretendimet e tij territoriale kundër Ukrainës, dhe për shkak të këtyre pretendimeve humbasin jetë të shumta njerëzore dhe shkatërrohen objektet infrastrukturore në Ukrainë, dhe falë luftës tashmë në botë po ndihen pasoja masive të natyrës ekonomike.

Kremlini donte të justifikonte agresionin e tij ushtarak duke luftuar gjoja të keqen, dhe ky ishte një rrëfim i theksuar shpesh nga krerët e kishës që justifikonin agresionin ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës.

Edhe para pushtimit rus të Ukrainës, Kremlini mohoi se ata kishin një plan për të pushtuar Ukrainën, por kjo doli të ishte e rreme dhe sulmi ndodhi në të njëjtën ditë që inteligjenca amerikane parashikoi se do të ndodhte.

Rusia më shumë se një vit më parë kreu një pushtim ushtarak të Ukrainës dhe një numër i madh ushtarësh dhe civilësh vriten atje çdo ditë. Më 24 shkurt 2022, Rusia nisi sulme me raketa në vende në të gjithë Ukrainën, duke përfshirë kryeqytetin, Kiev. Forcat tokësore ruse hynë në territorin ukrainas, pas së cilës presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelensky, u përgjigj duke vendosur ligjin ushtarak, duke prishur marrëdhëniet diplomatike me Rusinë dhe mobilizim të përgjithshëm. Pushtimi është sulmi më i madh ushtarak në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore dhe ka qenë objekt i dënimit të gjerë ndërkombëtar, si dhe sanksioneve kundër Rusisë.

Rrëfime të tilla të “Putinit duke luftuar të keqen” vijnë nga pala ruse në një përpjekje për të justifikuar mizoritë që ata po kryejnë në tokë të huaj, si dhe mijëra të vdekur nga të dyja palët, fëmijët jetimë dhe miliona njerëz të zhvendosur. Është një pushtim i plotë ushtarak që nuk qe i provokuar nga Ukraina, që është një shtet sovran dhe ka të drejtë të jetë në një aleancë politike dhe ekonomike me këdo që të zgjedhë, gjë që shqetëson Rusinë.

Për të gjitha faktet e mësipërme gjykojmë se nuk është e vërtetë se Putin po lufton kundër të keqes dhe as që Bill Gates po i helmon njerëzit me helme..

Disklejmer i ri, baner, NED

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button