Nëse ju kafshon një qen, bëni këto 7 gjëra menjëherë

Po luani me qenin tuaj dhe në një farë mënyre, midis rënkimit dhe tundjes së bishtit, mund të ndodhë. Ata dhëmbë qeni mund t’ju kafshojnë ose gërvishtin. Ose përndryshe, ju mund të jeni duke ecur në rrugë dhe një qen i panjohur mund t’ju sulmojë papritmas. Çdo vit, rreth 5 mijë persona në Shkup kafshohen nga qen të rrugës dhe shtëpiak, transmeton Panacea.

Sido që të jetë, ekzistojnë disa hapa që mund të ndërmerrni menjëherë për të trajtuar plagën dhe për të zvogëluar rrezikun e infeksionit. Ju do të keni nevojë për kujdes mjekësor profesional në po të njëjtën ditë.

Dhëmbët e përparmë të një qeni do të kapin indet tuaja, dhe dhëmbët e tyre më të vegjël gjithashtu mund të çajnë lëkurën tuaj. Rezultati është një plagë e hapur. Nëse një plagë shpesh infektohet, atëherë kjo është një plagë serioze dhe duhet trajtuar në mënyrë profesionale mjekësore.

“Numri një, për këto kafshime duhet përkujdesje për plagët “Shqetësimi i parë për këto kafshime është infeksioni,” thotë ai. “Ju mund të keni nevojë për shtrimin në spital dhe mund të keni nevojë për antibiotikë intravenozë. “Gjithmonë duhet të shkoni te mjeku nëse ju kafshojnë”.

Pa marrë parasysh se çfarë, sigurohuni që të vizitoni një mjek brenda tetë orëve nga kafshimi i qenit, thotë ai. Pritja e gjatë rrit rrezikun e infeksionit. Nëse keni diabet ose keni imunitet të zvogëluar, rreziku i infeksionit është edhe më i lartë.

7 hapa për të trajtuar kafshimet nga qeni

Nëse një qen ju kafshon, ndërmerrni këto hapa menjëherë:

  1. Lani plagën. Përdorni një sapun të butë dhe shpërlani me ujë të nxehtë nga rubineti për pesë deri në 10 minuta.
  2. Ngadalësoni gjakderdhjen me një leckë të pastër.
  3. Nëse e keni, aplikoni krem ​​antibiotik
  4. Mbështilleni plagën me një fashë sterile.
  5. Mbajeni plagën të fashuar dhe vizitoni mjekun tuaj.
  6. Ndryshoni fashën disa herë në ditë pasi mjeku juaj të ekzaminojë plagën.
  7. Kujdesuni për shenjat e infeksionit, duke përfshirë skuqjen, ënjtjen, dhimbjen dhe temperaturën.

Çfarë do të bëjë mjeku juaj?

Mjeku juaj do të dëshirojë të dijë më shumë rreth qenit që ju kafshoi dhe si ndodhi. Ata gjithashtu do të pastrojnë plagën përsëri, do të aplikojnë krem antibiotikë dhe të përshkruajnë antibiotikë nëse ka shqetësime për infeksion.

Pas çdo kafshimi, duhet të siguroheni që e dini se kur ishte vaksina juaj e fundit e tetanozit. Ndërsa imunizimi kundër tetanozit është i mirë për 10 vjet, mjeku juaj mund të rekomandojë një përforcues nëse plaga është e ndotur dhe kanë kaluar më shumë se pesë vjet nga injektimi juaj i fundit.

Në varësi të plagës, mjeku juaj mund të rekomandojë edhe qepje. Megjithatë, në përgjithësi, plagët e qenve lihen të hapura për t’u shëruar, përveç nëse janë në fytyrë ose mund të lënë plagë veçanërisht të rënda nëse nuk qepen.

Bakteret nga kafshimet rrisin rrezikun e infektimit

Përafërsisht gjysma e kafshimeve të qenve sjellin baktere, duke përfshirë stafilokokët, streptokoket,  pasteurellën (Pasteurella), si dhe kapnocitofagën (Capnocytophaga).

Qentë e pavaksinuar dhe të egër gjithashtu mund të bartin – dhe të transmetojnë – tërbimin, kështu që mjeku juaj do të dëshirojë të dijë detaje rreth qenit që ju kafshoi.

Shqetësimi kryesor nga kafshimi i qenit është, parandalimi i baktereve që mund të shkaktojë një infeksion.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button