Një javë para zgjedhjeve është e pasigurt nëse në Bullgari do të formohet një qeveri e re

Një javë përpara zgjedhjeve të parakohshme parlamentare në Bullgari, është e pasigurt nëse votimi i qytetarëve i planifikuar për në 2 prill do të çojë në formimin e një qeverie të re bullgare. Zgjedhjet e ardhshme do të jenë zgjedhjet e pesta parlamentare me radhë brenda dy viteve, pasi pas të gjitha rezultateve të deritanishme të zgjedhjeve, asnjë listë parlamentare nuk ka arritur të formojë qeveri. Për shkak të kësaj, Bullgaria qeveriset nga një qeveri e emëruar nga presidenti Rumen Radev.

Sondazhi i fundit i agjencisë bullgare Mediana, i kryer nga 17 deri më 22 mars, tregon se shtatë parti dhe koalicione mund të fitojnë deputetë në përbërjen e re të parlamentit bullgar. Koalicioni mes “GERB” dhe “SDS” pritet të marrë më së shumti vota në zgjedhjet e 2 prillit, për të cilat do të votonin 24.7 për qind e të anketuarve. Menjëherë pas tij, vijon koalicioni ndërmjet “Vazhdojmë me ndryshimin” dhe “Bullgarisë Demokratike”, e cila do të fitonte mbështetjen e 23,1 përqind të votuesve, shkruan BTV Novinite.

Partia pro-ruse “Rilindja” do të ishte partia e tretë më e madhe në parlamentin e ardhshëm bullgar, me sondazhin që tregon se 14.5 përqind e votuesve do të votonin për të. Lëvizja për të Drejtat dhe Liritë (DPS), ish-aleate e ish-kryeministrit Bojko Borisov, pritet të fitojë 13.2 përqind të votave. Partia Socialiste Bullgare ka mbështetjen e 8,6 për qind të votuesve, ndërsa anketa ka treguar gjithashtu 4,5 përqind mbështetje për partinë “Ngritja Bullgare” të ish-kryeministrit teknik Stefan Janev dhe 4,3 për qind për partinë e sapoformuar “E majta”.

Rezultate të tilla nga matjet parazgjedhore lënë një hapësirë ​​të vështirë manovrimi mes partive për një koalicion paszgjedhor pas mbajtjes së zgjedhjeve parlamentare. Partia “E majta” para zgjedhjeve u përfol nga opinioni bullgar se ishte e afërt me presidentin Rumen Radev, gjë që themeluesit e saj e mohuan. Vetë Stefan Janev nga partia “Ngritja Bullgare” më parë ishte emëruar kryeministër teknik nga Radev.

Rezultatet e sondazhit tregojnë se Bullgaria po përballet me një pasiguri të re në lidhje me formimin e qeverisë, e cila do të duhet të qeverisë vendin për katër vitet e ardhshme. Nëse nuk krijohet koalicion mes partive që do të kenë shumicën në Kuvendin bullgar, është e sigurt se vendi është në pritje të një qeverie të re zyrtare që do të propozohet nga presidenti Rumen Radev.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button