Virusi sincicial respirator i pranishëm te fëmijët: epidemiologët sqarojnë simptomat

Virusi sincicial respirator mund të jetë fatal për foshnjat dhe fëmijët shumë të vegjël, dhe është shumë ngjitës dhe përhapet nga pikat. Gjithashtu po kërcnon dhe në disa raste është invaziv me çka, ka shkaktuar vdekjen e gjashtë fëmijëve në Britaninë e Madhe në shtatë ditë, shkruan Panacea.

Infeksioni me virusi sincicial të frymëmarrjes është një sëmundje e fëmijëve të vegjël që shkojnë në çerdhe dhe kopshte. Përhapet veçanërisht shpejt në ambiente të mbyllura dhe transmetohet lehtësisht.

“Fëmijët mezi i lajnë duart vetë, kapin lodra, përdorin sende të përbashkëta, fëmijët luajnë bashkë dhe janë afër njëri-tjetrit dhe kjo është një nga mënyrat e transmetimit. Njeriu është një rezervuar virusesh që transmetohen me pika. “Vetëm të folurit, e lëre më teshtitja dhe kollitja, favorizon transmetimin e virusit”, shpjegon epidemiologia Dijana Majer.

Virusi sincicial i frymëmarrjes (RSV) shpesh shkakton infeksione të sistemit të frymëmarrjes, të cilat zakonisht manifestohen me simptoma të infeksionit të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes, si ftohja. Megjithatë, ky virus mund të shkaktojë edhe infeksione të rrugëve të poshtme të frymëmarrjes si bronkioliti dhe pneumonia. Tek foshnjat, RSV është shkaku më i zakonshëm i bronkiolitit, një inflamacion i rrugëve të vogla të frymëmarrjes në mushkëri. Pothuajse të gjithë fëmijët nën dy vjeç marrin një infeksion të shkaktuar nga RSV. Tek foshnjat dhe fëmijët e vegjël të infektuar me RSV, simptomat e sëmundjes shfaqen 4-6 ditë pas infektimit dhe shumica e fëmijëve shërohen brenda 7-14 ditësh.

 “Në fillim të sëmundjes zakonisht shfaqen simptoma të një infeksioni të rrugëve të sipërme respiratore që i ngjajnë të ftohtit –rrjedhja e hundës dhe sekretimi i shtuar. Si pasojë e dëmtimit të mukozës së bronkeve të vogla dhe bronkiolave ​​dhe grumbullimit të sekrecioneve, vërehet rrjedhje e vështirë e ajrit dhe shfaqja e simptomave karakteristike”, njofton epidemiologu.

Shenja e parë është zakonisht një kollë e thatë dhe irituese, e cila ndonjëherë mund të jetë shumë intensive dhe të pengojë gjumin dhe ushqyerjen. Mund të shoqërohet me frymëmarrje të shpejtë, fishkëllimë ( fishkëllimë gjatë nxjerrjes) ose vështirësi në frymëmarrje, ethe, shqetësim, marrje e dobët e ushqimit dhe lëngjeve dhe buzë blu të zbehta. Në rastet më të rënda, RSV mund të shkaktojë pneumoni përveç bronkiolitit. Si një ndërlikim, mund të zhvillohet otiti media akut, i shkaktuar nga RSV ose një infeksion bakterial shoqërues. Tek foshnjat e parakohshme dhe më të vogla, apnea (ndërprerja e frymëmarrjes) mund të jetë shenja e parë e sëmundjes

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button