Endometrioza lidhet me rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare tek grate

Sëmundjet kardiovaskulare, duke përfshirë edhe sëmundjet cerebrovaskulare dhe sëmundjet koronare ose ishemike të zemrës, përbëjnë rreth 32% të vdekjeve në mbarë botën. Ndërsa gjinia dhe mosha janë disa nga faktorët e rrezikut të pamodifikueshëm për sëmundjet kardiovaskulare, faktorët e rrezikut të modifikueshëm përfshijnë hipertensionin, obezitetin, mënyrën e stilit të jetesës, duhanin, diabetin dhe dislipideminë. Megjithatë, faktorë të tjerë të ndryshëm të rrezikut specifik tek gratë shpesh neglizhohen, transmeton Panacea.

Endometrioza është një sëmundje inflamatore kronike e varur nga estrogjeni, beninj, tek gratë e moshës riprodhuese, ku indi endometrial rritet jashtë mitrës dhe shkakton dhimbje kronike pelvike, dispareuni, dismenorre dhe shpesh infertilitet. Kanceri epitelial i vezores dhe shtatzënia ektopike janë komplikime të tjera të mundshme. Ndërsa natyra inflamatore e endometriozës e bën atë një faktor rreziku potencial për sëmundjet kardiovaskulare.

Sipas ekspertëve, ndezja , mosfunksionimi endotelial, rritja e stresit oksidativ, lidhja midis shënuesve inflamatorë dhe mosfunksionimit mikrovaskular dhe profili aterogjen i lipideve të lidhur me endometriozën mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Gjithashtu, endometrioza tek gratë në para-menopauzë shoqërohet me shtim të ngurtësimit arterial, i cili është tregues i ndryshimeve në muret e arterieve dhe shoqërohet me një rrezik më të lartë të rasteve kardiovaskulare. Kohëzgjatja e përdorimit të kontraceptivëve oralë tek gratë me endometriozë është gjithashtu e lidhur pozitivisht me rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, siç është edhe menopauza e hershme.

Për më tepër, opsionet e trajtimit kirurgjik për endometriozën rrisin gjithashtu rrezikun e goditjes në tru dhe rasteve të tjera kardiovaskulare. Stresi psikologjik dhe analgjezikët e përshkruar për të kontrolluar dhimbjen kronike të legenit mund të kontribuojnë gjithashtu në një rrezik të shtuar të sëmundjeve kardiovaskulare.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button